Hoe neem je initiatief in bed?
- Artikel
- 05 aug 2021
- 5 minuten leestijd
Zelf initiatief nemen in de slaapkamer kan heel leuk en sexy zijn. Maar voor veel mensen ook heel spannend en soms zelfs een stap te ver. Hoe pak je initiatief nemen het beste aan als je het spannend vindt? Wij spraken erover met Leila van Seksuologen met Twee.
Hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen in bed?
Leila: “Het is belangrijk om je zeker te voelen in de slaapkamer. Als je je goed voelt over jezelf wordt het ook makkelijker om sexytime in te lassen. Ben je bijvoorbeeld onzeker over je lichaam, dan kan het helpen om elke dag even goed naar jezelf in de spiegel te kijken. Vertel jezelf wat positieve woorden. Zo kan je jezelf net zo mooi gaan vinden als dat je partner dat vindt. Mannen zien hun geslachtsdeel de hele dag, als ze plassen bijvoorbeeld. Maar vrouwen kunnen ook eens met een spiegeltje naar hun vulva kijken. Dat klinkt misschien heel simpel, maar toch doen we dat veel te weinig. Als je het vervelend vindt om kwetsbaar te zijn kan het schelen om alleen een klein schemerlampje aan te hebben. Dan hoef je jezelf niet bloot te geven met de schijnwerpers erop. Maak er een fijne situatie van voor jezelf.”
Welke tips heb je voor mensen die de eerste stap in de slaapkamer niet durven te zetten?
“Als je weet dat je gaat afspreken met je scharrel of partner kan het fijn zijn om alvast zelf te bedenken hoe je het wil aanpakken. In je hoofd kan je het al voorbereiden. Voor mensen gaan dingen veel makkelijker als we het eerst al in ons hoofd hebben bedacht. Dan voelt het alsof je het al een keer hebt gedaan. Seks is niet altijd spontaan. Soms moet je moeite doen en jezelf al een beetje teasen. Zodat je weet: dit is het moment en nu ga ik ervoor. Het kan natuurlijk heel spannend zijn. Maar het hoeft geen grote stap te zijn. Trek bijvoorbeeld eens mooie lingerie aan. Dat is ook een vorm van initiatief tonen. En dan voel je jezelf ook nog eens sexy. Vooral met initiatief tonen kan je het heel leuk maken voor jezelf. Alleen de voorbereiding kan al leuk zijn. Mocht je het op het moment suprême dan toch niet meer willen, dan heb je het in ieder geval leuk gehad met jezelf.”
Hoe ga je om met afwijzing?
“Afwijzing is voor beide partijen niet leuk. Je ziet daardoor vaak dat mensen seks dan maar gaan vermijden. Dan denken ze: ‘Dan begin ik niet meer, straks word ik weer afgewezen.’ Daarom is het belangrijk om te communiceren. Vaak wordt afwijzing heel persoonlijk opgevat. De eerste reactie is vaak dat je denkt dat het aan jou ligt, of dat de ander je niet meer aantrekkelijk vindt. Maar dat is meestal niet het geval. Misschien heeft je partner wel stress door school of werk en daarom geen zin in seks. Het is dus goed om daarover te praten. En als je iemand afwijst, doe dat dan op een nette manier. Geef elkaar even een knuffel en geef goed aan waarom je het nu niet wil. We mogen er met z’n allen wel meer bij stilstaan dat afwijzen voor geen van beiden leuk is. Want je grenzen aangeven kan ook heel moeilijk zijn.
Is het erg om geen initiatief te tonen in de slaapkamer?
“Dat ligt er maar net aan of je dat als koppel erg vindt. Het zal nooit fifty-fifty zijn. Maar als je het beiden prima vindt gaan, dan is het ook geen probleem. Over het algemeen is het heel normaal dat de een meer initiatief toont dan de ander. Maar iedereen heeft een ander seksleven. Seks is zo iets persoonlijks dat daar niet één regel voor is. Dus bespreek met je partner wat jullie fijn vinden.”
Hoe wordt praten over seks makkelijker?
“Ik zeg altijd: praat over seks alsof je over het weer praat. Je hoeft echt niet meteen over je wildste fantasieën te beginnen. Maar als je bijvoorbeeld iets tegenkomt op internet of televisie, dan kan je dat kort even bespreken. Maak duidelijk waarom je iets leuk vindt. En blaf elkaar niet meteen af door te beginnen met: ‘Jij neemt nooit initiatief en dat moet je meer doen.’ Maar geef gewoon aan dat je ook weleens verrast zou willen worden. Je moet vooral goed naar elkaar luisteren. En geen verwijten doen naar elkaar, maar echt een gesprek hebben. Iedere keer een feedbackronde na de seks is echt niet nodig. Maar maak er eens een luchtig gesprek van tijdens het eten. Heel veel koppels gaan ervan uit dat ze hetzelfde over alles denken. Maar zonder erover te praten, zal je dat nooit zeker weten.