"Ik ben uit huis gezet omdat ik gay ben": hierom is anti-homofobie dag nodig
- Artikel
- 17 mei 2023
- 4 minuten leestijd
Ondanks het feit dat we de afgelopen jaren veel stappen hebben gezet rondom queer-acceptatie, ervaren velen helaas nog steeds vervelende situaties. Vandaag, 17 mei, is het de internationale dag tegen homofobie. Broodnodig, want jullie deelden jullie verhalen met ons.
Zakaria
“Ik ben door mijn ouders uit huis gezet omdat ze door hun geloof niet wilden accepteren dat ik gay ben. Inmiddels woon ik op mezelf, maar heb ik tot op de dag van vandaag (naast mijn nicht die ook queer is) minimaal contact met mijn familie. Ik vind het jammer, maar gelukkig kan je familie kiezen. Ik ben omringd door vrienden die mij wél begrijpen doordat zij in soortgelijke situaties zitten."
Polle
“Ik was gewoon aan het shoppen met mijn vrienden. We hielden het simpel. Rituals, maccie, Starbucks. You know the drill. Op een gegeven moment kwamen er drie mannen op ons af. Ze begonnen ons helemaal verrot te schelden met woorden die het daglicht niet verdragen, net als homofobische opmerkingen. Ik pikte dat niet, dus ik ging gewoon lekker terug schelden. We moesten toen heel hard rennen om niet gewond te raken.”
Lucas
“Zelf heb ik nog niet heel veel meegemaakt, maar ik erger me vooral aan de standaard uitingen van mensen. Als ik met mijn vriend hand in hand loop over het strand zijn er om de vijf minuten wel mensen die zeer boos naar ons kijken. Ook wordt in het voetbal dagelijks het woord ‘homo’ gebruikt als scheldwoord. In het casino waar ik werk, maak ik vaak mee dat mannen dingen zeggen als: “Die zal wel homo zijn.” Dat gebeurt als iemand zich net iets vrouwelijker gedraagt. Ook had een mannelijke collega van ons nagellak op. Ik had wat gasten gesproken die het echt belachelijk vonden dat hij als jongen nagellak op had.”
Angie
“Ik ben openlijk bisexueel met een sterke voorkeur voor vrouwen. Mijn huisgenoot is christen en hij kan dat niet begrijpen. Samen met zijn beste vriend heeft hij onder andere spullen van mij kapotgemaakt waar een regenboogvlag op stond. Toen ik er wat van zei, kreeg ik geen “Sorry”, maar een “Het is maar een grapje” als antwoord. Ook heb ik reacties naar mijn hoofd gekregen dat ze hopen dat ik snel beter word. Ik word raar en vies aangekeken door hem en zijn vrienden als ik het over m'n seksualiteit heb.” Hij vraagt zich tot op de dag van vandaag nog steeds af of ik wel echt op vrouwen val, omdat hij gewoon niet kan begrijpen dat je op hetzelfde geslacht kan vallen.
Mies
“Er wordt regelmatig op de grond gespuugd als ik hand in hand loop met mijn vriendin. Soms zijn er ook vijandige situaties bij de benzinepomp waardoor we daar ‘s avonds niet naartoe durven te gaan. Ik vermoed dat het gespuug gebeurd doordat het niet is toegestaan in hun geloof of dat ze het simpelweg persoonlijk niet vinden kunnen als twee vrouwen samenzijn.”
Scorpi Hoe (drag queen naam)
“Ik was onderweg naar een boeking en stond met wat vrienden (we waren allemaal in ons drag-persona) te wachten op de tram naar de binnenstad. Op een gegeven moment kwam er een man aanlopen en vrijwel gelijk hadden we door dat hij niet helemaal helder was. Je voelt de spanning in je opkomen op dat moment. Hij begon ons uit te schelden voor van alles en we zouden naar de hel gaan. Toen pakte hij zijn blikje bier erbij en begon hiermee bier naar ons te gooien. We hebben op dat moment de politie gebeld en hij droop toen af. De politie heeft hem helaas niet terug kunnen vinden dus er is verder niks mee gedaan.”
L
“In de media zie je vaak genoeg mensen die erg negatief praten wanneer het gaat over onderwerpen als seksualiteit en queer zijn. Er wordt dan boos over gedaan door queers uit te schelden. Ook merk ik veel onwetendheid vanuit anderen. Soms is het geen onwetendheid meer, maar vinden die mensen het daadwerkelijk onzin. Ze zeggen dan expres voornaamwoorden verkeerd om grappig te zijn. Hoe vaak je ze het ook uitlegt, ze willen het niet allemaal begrijpen.”
Om dit soort situaties de wereld uit te bonjouren is er nog steeds aandacht nodig voor queers. Pride helpt hieraan mee. Toch laat Hanna van Vliet, maker van ANNE+, weten dat er nog stappen te zetten zijn naar succes. Benieuwd wat deze stappen zijn? Lees hier het interview.