Joint
- Artikel
- 19 maa 2020
- 6 minuten leestijd
Vloei, tabak, een tip cannabis en een beetje oefening met draaien heb je nodig voor een joint. Of je koopt gewoon een voorgedraaide bij de shop.
Een joint is een uit cannabis samengestelde sigaret. Joint komt van het Engelse to join, oftewel samenvoegen. Wanneer je een jointje draait voeg je ingrediënten samen. Men neme: een stuk vloeipapier, een tip, tabak en cannabis. En cannabis kan wiet of hasj zijn.
Draaien
Als je alle ingrediënten bij elkaar hebt geraapt is het tijd om er een fatsoenlijke jonko van te draaien. Vergeet niet je hasj of wiet vóór het draaien goed te verkruimelen. Bij hasj kan een aansteker handig zijn om de hasj zacht te maken. Het vloeipapier wordt om de tabak en wiet/hasj heen gerold. Dan moet er nog een goede tip worden gedraaid om de joint uiteindelijk te roken. Deze tip zorgt ervoor dat je niet je lippen verbrandt terwijl je aan het smoken bent.
Een tip draaien is niet zo moeilijk. Neem een strookje dun papier van 2 bij 7 centimeter. Rol het papiertje strak op met een kleine helling, zodat het einde van het tipje rondachtig is.
Coffeeshops
Geen zin in al dit werk? Dan kan je gewoon een bezoekje brengen aan je vrienden bij de coffeeshop. Daar kan je een voorgedraaide joint kopen voor zo’n 3 euro. Meestal zit hier 0,3 gram wiet of hasj in. Je kan natuurlijk pas een zwen kopen als je 18 bent. En voor de mensen die er toch liever zelf een draaien: de mannen bij de coffeeshop mogen je maximaal vijf gram per dag verkopen.
Hoewel de handel in cannabis officieel is verboden volgens de Opiumwet, wordt hij in Nederland onder een aantal voorwaarden gedoogd. Dit komt erop neer dat een coffeeshop door justitie met rust wordt gelaten. Daarvoor moet je je als coffeeshop wel braaf aan de regeltjes houden.
Stoned of High?
Joint gefixt? Roken die handel! Na een paar hijsjes kan je de effecten al merken. Er zijn twee benamingen voor het effect wat ontstaat als je blowt; stoned en high.
Stoned zijn slaat op de meer lichamelijke ervaring bij de cannabisroes. Je zintuigen worden allemaal geprikkeld en dat voel je. Je smaak, gehoor, geur, zicht, alles voelt anders. Het effect van de joint werkt bedwelmend en ontspannend. Je armen en je benen kunnen loodzwaar aanvoelen. Je wordt überontspannen en je wil eigenlijk alleen maar chillen.
Het andere effect, high zijn, werkt weer heel anders. Dit verwijst naar de psychische effecten van cannabis. Cannabis versterkt namelijk de emotie die je op dat moment hebt; ben je vrolijk, blijf je vrolijk, maar als je down bent kan je juist in een neerwaartse denkspiraal komen. Stemmingversterkend dus.
Je kan ook het idee krijgen dat je Einstein bent met al je goede ideeën en diepe gedachtes. Dat wil zeggen: je dénkt dat je dieper nadenkt. Maar het blijft meestal op een wat lager niveau hangen. Een paar uur filosoferen over de filosofische betekenis van de Teletubbies, om maar eens wat te noemen.
Boefkicksje
Hongerrrrr. Dat is wat je krijgt als je hebt geblowt. De werkzame stof in hasj en wiet, THC, zorgt ervoor dat je buik spontaan begint de rammelen. THC imiteert namelijk de werking van anandamide, een stofje in je hersens. In de hersenen zitten receptoren waaraan die anandamide zich kan binden. Een van die plekken waar deze receptoren zitten is het hongercentrum. THC imiteert anandamide en gaat op dezelfde receptoren zitten, waardoor je honger krijgt en gaat eten.
Moeilijk, moeilijk, lees hier hoe het precies in elkaar steekt. Je gaat in ieder geval als een idioot eten als je een jointje hebt gerookt. Hierbij wordt letterlijk alles naar binnen geschoven. Vooral de vette hap en suikervolle snacks zijn erg populair onder stoners. In Engeland noemen ze het The Munchie en in West-Vlaanderen Boefkicksje.. Wij zeggen gewoon vreetkick.
En meer effecten
Droge mond
Sling, sling, slingeren
Lachkick
Spierpijn (van het schuddebuikend lachen)
Rode, dichtgeknepen ogen
Medicinaal gebruik
Vanaf 1 september 2003 is in Nederland medicinaal gebruik van jointjes toegestaan en is mediwiet verkrijgbaar op doktersrecept bij de apotheek.
Een jointje roken helpt bijvoorbeeld kanker en aids-patiënten. Je hebt dan namelijk meer eetlust en minder last van misselijkheid. Tegenwoordig wordt in Nederland op experimentele basis jointjes voorgeschreven aan patiënten met multiple sclerose. Zij kunnen zich daardoor beter ontspannen en hebben minder last van spasmen.
Schade?
Je zou bijna denken dat het gezond is om te blowen. Helaas moeten we je teleurstellen. Het blijft nog altijd verstandiger het niet te doen. Uit onderzoek blijkt wel dat het roken van joints niet schadelijker is voor de gezondheid dan het roken van sigaretten. De manier van roken is bij joints wel schadelijker. Veel mensen denken namelijk dat hoe langer en harder je een trek neemt, hoe meer effect het heeft. Niets is minder waar. Geloof ons: je wordt niet meer stoned als je harder hijst.
Ieder zijn ding
Dus jij denkt dat je jointjes kan draaien? Probeer deze drie jonko’s hieronder maar eens te draaien! Dan piep je wel anders. Wel hebben er wel een aantal draaitips bijgezet. Enjoy!
De Tulp
Bij een tulp wordt de flap van een pakje vloei in de lengterichting opgerold. Daarna wordt een vierkant gemaakt waar vanuit een soort patatzak wordt gemaakt door deze diagonaal te vouwen en te plakken. In dit zakje wordt meestal wiet gedaan. De bovenkant wordt dichtgedaan en aan het filter bevestigd met een touwtje. En voor het echte effect van een tulp kan je nog blaadjes aan de tip maken.
Binnenstebuiten
Deze is niet voor beginners. Hierbij wordt de lange vloei op de kop met de plakrand naar beneden toe gelegd. Tip, shag en wiet gaan hierop. Dan draai je je jointje dicht en lebber je even lekker aan de buitenkant de plakrand. Het overige stuk vloei scheur je er af en klaar is kees. Hierdoor rook je zo min mogelijk vloei en is de smaak dus beter. De binnenstebuiten joint wordt ook wel de ook de Hollandaise genoemd.
Coke joint
Check hier hoe je een fatsoenlijk coke joint draait.