Kan je écht minder snel klaarkomen door alcohol?
- Artikel
- 06 dec 2023
- 4 minuten leestijd
Je hebt een paar pilsjes op en hebt eindelijk de moed verzameld om met die ene leukerd in de kroeg te praten. Het werkt, want een paar uur later liggen jullie samen in bed. Na een half uur neuken begin jij jezelf af te vragen of je überhaupt gaat klaarkomen. Komt dit door de alcohol of ben je gewoon besmet met het placebo-virus?
Om antwoord te geven op die vraag, spraken we met Eva Ehrlich. Zij is wetenschappelijk medewerker bij de Alcohol & Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut.
Kan je écht minder snel klaarkomen van alcohol?
“Ja, dat kan. Het ligt er vooral aan hoeveel je drinkt, maar het verschilt ook per persoon en situatie. Er zijn genoeg mannen die veel kunnen drinken en nog steeds klaarkomen. Maar alcohol verlaagt de testosteronspiegel bij mannen, waardoor sommigen inderdaad niet meer kunnen klaarkomen. Daarnaast kan alcohol zorgen voor erectieproblemen. Soms kan iemand wel een erectie krijgen, maar lukt het behouden ervan niet. Voor vrouwen geldt over het algemeen dat de vagina droger wordt na alcoholgebruik en zij krijgen vaak minder zin in seks na veel drank.”
En wat als je een beetje alcohol op hebt?
“Vrouwen én mannen kunnen dan juist meer zin krijgen in seks. Dit komt doordat de testosteron- en oestrogeenspiegel bij een kleine hoeveelheid juist verhoogd wordt. Een orgasme kan voor beiden dan ook intenser zijn. Je kan niet zeggen: “Dit is het geval tussen één glas en drie glazen”, het is bij iedereen anders. Wat we wel weten is dat de zin in seks bij vrouwen na een bepaalde hoeveelheid juist weer afneemt, terwijl het bij mannen kan toe- en afnemen.”
Sommige mannen geven aan dat ze zelfs na drie biertjes al niet meer kunnen klaarkomen. Hoe kan dit?
“Ik denk dat in veel gevallen dan het placebo-effect optreedt. Wanneer het al een paar keer achter elkaar niet gelukt is na een paar biertjes, kan dat ook invloed hebben op de seks. Als je er een vervelend gevoel aan overhoudt, wordt het lastiger om de volgende keer weer zin te krijgen. Veel mannen hebben dan zoiets van: als het nu maar lukt. Daarnaast is het ook deels gewenning: iemand die prima vaak drinkt, heeft hier waarschijnlijk minder vaak last van dan iemand die minder alcohol drinkt. Al moet ik wel zeggen dat het bij dit soort kwesties altijd lastig is om verbanden te leggen. Iemand kan al minder goed in zijn of haar vel zitten door bijvoorbeeld relatieproblemen of werkstress. Dan is de slaapkamer vaak een ruimte waar deze emoties zich uiten.”
Hoe zit het met langdurig alcoholgebruik?
“Dat kan een nadelig effect hebben op de kwaliteit van je zaad. Ook het aantal zaadcellen kan afnemen. We adviseren mannen daarom ook om ongeveer drie maanden voor de mogelijke bevruchting te stoppen met drinken. Hierdoor vergroot je namelijk de kans dat een vrouw ook echt zwanger wordt én het verkleint de kans op een miskraam. Dit omdat het sperma zich elke drie maanden ververst. Vrouwen worden al geboren met een bepaalde hoeveelheid eicellen. Daarom adviseren we hen om een aantal weken voor de bevruchting te stoppen met alcoholgebruik. Dat is genoeg. Zorg er sowieso voor dat je zeker weet dat je niet zwanger bent als je alcohol drinkt. Ook in de eerste weken van de zwangerschap is alcohol namelijk schadelijk voor de foetus.”
Zorgt langdurig alcoholgebruik ook voor een lager libido?
“Zeker. We zien dat mannen die langdurig en veel drinken, veel minder zin krijgen in seks. Áls ze zin hebben, is het ook vaak moeilijk om de erectie te krijgen, behouden of om klaar te komen. Het kan zelfs voor impotentie zorgen. Dat geldt voor vrouwen niet zo: dat is in die zin een beetje ‘makkelijker’. Daar hoeft namelijk niks te groeien, en zij kunnen in principe altijd seks hebben. Aan een droge vagina kan je namelijk wel wat doen. Het libido van vrouwen kan daarentegen wel afnemen na langdurig gebruik.”
Ehrlich wil daarnaast meegeven dat alcohol je grenzen vervaagt, waardoor je dingen kan doen die je normaal gesproken niet zou doen. Dat kan betekenen dat je seks hebt met iemand waar je nuchter nooit iets mee zou doen. Maar het kan ook zo zijn dat je het bed deelt met een leuk iemand, terwijl je bijvoorbeeld geen condoom gebruikt. Of dat je opeens anale seks wel ziet zitten. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat alcohol in die zin niet altijd een positieve invloed heeft op de seks.
Heb jij vragen over je eigen alcoholgebruik of dat van een ander? Je kan hiervoor terecht bij de Alcohol Infolijn.