Love bombing: “Zodra je weg wilt dropt er weer een liefdesbom”
- Artikel
- 04 apr 2022
- 4 minuten leestijd
Het lijkt fantastisch: een partner die je overlaadt met liefde en aandacht. Maar wat als de geliefde die jou de hemel inprijst, je eigenlijk manipuleert? Deze relatievorm wordt ook wel ‘love bombing’ genoemd. Klinisch seksuologe en relatietherapeut Vanessa Muyldermans legt ons uit hoe dit werkt.
Wat is love bombing precies?
“Love bombing is een misleidende liefdesbom. Dat werkt zo: je leert iemand kennen, online of in de kroeg, en in een korte tijd word je overladen met complimentjes en aandacht. Diegene geeft je koosnaampjes, cadeautjes, kaartjes en bloemen. Het lijkt geweldig en jullie denken aan niets anders dan elkaar. Maar ergens moet je jezelf afvragen of dit wel zo fijn is. Jullie kennen elkaar pas net. Is die ‘liefde’ wel echt? Het rappe tempo waarin alles verloopt zal zo door blijven gaan. Wil je dat wel? Een ‘love bomber’ weet daarnaast hoe ze iemand snel kunnen laten vallen, om vervolgens een nieuwe ‘geliefde’ te zoeken. Echte liefde is het dus niet. Het is een manipulatief spel waarbij iemand jou zo snel mogelijk voor zich wil winnen om je vervolgens te laten vallen.”
Hoe herken je het?
“Een eerste red flag is als iemand jouw tempo niet respecteert. Het is altijd belangrijk om het opbouwen van een relatie op je eigen tempo te doen. Iemand die het beste met je voor heeft zal dat aanvaarden en ruimte maken voor jouw tempo. Als diegene dat niet doet is dat een teken dat het niet goed zit. Als jij het vervolgens rustig aan blijft doen dan is een ‘love bomber’ snel uitgekeken.
Een ander signaal is wanneer je je gedrag moet aanpassen of iets niet meer mag doen. Natuurlijk zul je aan het begin van een relatie aan elkaar moeten wennen. Het is geven en nemen. Maar als diegene jou zonder reden van dingen onthoudt is dat een grote red flag. Een voorbeeld hiervan is als je partner niet wilt dat je met je vrienden wat gaat drinken omdat je van hem, hen of haar bent. In dit soort situaties is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Vraag waarom diegene wilt dat je je aanpast en geef aan hoe jij je voelt bij zo’n aanpassing. Misschien is er wel een goede reden waarom je partner dit van jou vraagt. Geen uitleg krijgen of niet willen luisteren naar jouw behoeftes is een teken dat je wordt gemanipuleerd.”
Waarom doet iemand aan love bombing?
“Helaas wordt love bombing vaak als manipulatieve techniek gebruikt. Deze techniek wordt vaak toegepast door mensen met narcistische trekjes. Deze mensen zetten je op een voetstuk om je aan zich te laten binden. Je voelt je als partner verbonden met die persoon. Maar uiteindelijk zullen ze je laten vallen. Dit is een emotioneel spelletje. Iedere keer wanneer een narcist doorheeft dat je je wilt losmaken van het spel, dropt er weer een liefdesbom. De narcist kan het zo spelen dat je tegen diegene opkijkt. En wanneer je braaf en gehoorzaam bent weer een liefdesbom laat vallen.
Ook mensen die niet narcistisch zijn kunnen aan love bombing doen. Mensen die zich eenzaam voelen en aandacht zoeken bijvoorbeeld. Tegenwoordig kun je via social media snel mensen beladen met positieve berichten en complimenten. Sommige mensen vinden dat fijn en geven aandacht terug. Al die complimenten krijgen voelt goed. Zo wordt het een gewoonte. Omdat het internet overal is kun je die behoefte steeds vervullen. Dat is niet altijd slecht maar het is goed als je daar bewust van bent. Je kunt het uiteindelijk ook afleren.
Wat moet je doen als je denkt dat dit in jouw relatie speelt?
“Het belangrijkste is de situatie verbeteren. Maak het bespreekbaar en probeer met je partner te praten over wat je voelt. Kies hier een rustig moment voor. Mocht je het idee hebben dat hier geen ruimte voor is, zou ik adviseren om er met iemand anders over te praten. Je zou kunnen praten met een familielid of vriend. Maar bedenk je dat sommige mensen partijdig kunnen zijn en vraag jezelf af of dat handig is. Mocht dit niet handig zijn en voor ongemakkelijke momenten zorgen, schakel dan een professional in. Zij kunnen onafhankelijk advies geven. Misschien stellen ze voor dat jij en je partner samen komen praten. Praten met een therapeut kan zorgen voor een veilige haven waar je alles kunt delen. Alles wat daar wordt besproken zal de kamer niet verlaten. ”