Maagdenvlies
- Artikel
- 19 maa 2020
- 3 minuten leestijd
Eigenlijk een raar woord, want het maagdenvlies is geen vlies. Wat het dan wel is? Het is een randje of ‘kraagje’ net voorbij de ingang van de vagina.
Het heet ook wel een hymen. En dat kraagje is meestal geribbeld, gebobbeld of glad. Het heeft niet echt een functie, behalve dat het de ingang van de poes een beetje bewaakt. Als een meisje gespannen is tijdens de penetratie, kan de penis (maar ook een vinger) langs dit plekje schuren. Staat er door de spierspanning wat druk op dat randje, dan kan er een schaafwondje ontstaan.
De eerste keer
De binnenwand van de vagina is sterk doorbloed, waardoor er druppels bloed uit het wondje kunnen komen. Dit kan de eerste keer gebeuren, maar ook de tiende keer dat een meisje seks heeft. Het heeft dus niets te maken met “een eerste keer” maar alles met spanning en onvoldoende lichamelijke seksuele opwinding van het meisje. de Een (schaaf)wondje aan het maagdenvlies of op een ander plaats in de vagina , herstelt snel. Binnen een week is er niets meer van te zien. Daarom kan geen arts ter wereld daaraan zien of een meisje ooit seks heeft gehad. En zeker niet als ze heel fijne, vrijwillige seks heeft gehad waarbij haar vagina ontspannen en onbeschadigd is.
Mythes
Er zijn nogal wat mythes over het maagdenvlies die niet helemaal kloppen. Zo zien sommige culturen het als een bewijs van maagdelijkheid. Als een meisje bij de eerste keer penetratie bloedt, zou het betekenen dat ze ontmaagd is. Als ze niet bloedt, zou het betekenen dat ze geen maagd was en dus niet rein of schoon. Dit klopt niet. Slechts twee van elke tien vrouwen bloedt tijdens de eerste keer. Of je wel of niet gaat bloeden zegt dus niets over jou.
Nog steeds denken mensen dat het maagdenvlies kan beschadigen of ‘oprekken’ door activiteiten als paardrijden of turnen. Ook dat is niet waar. Tampons kun je dus ook prima gebruiken; daardoor word je als meisje ook niet ontmaagd.
Herstellen
Je kunt je maagdenvlies laten herstellen. De arts maakt dan een hechting in de vaginawand. Tijdens de volgende penetratie schiet deze hechting los. Dan kan het maagdenrandje bloeden maar zeker is dat niet. Je kunt je afvragen of het juist is dat artsen iets ‘onnatuurlijks’ creëren in je lichaam. Sommige artsen geven daarom de voorkeur aan een papieren maagdenlijkheidsverklaring. Juridisch waterdicht maar dus niet gebaseerd op medische feiten. Dit wordt soms gedaan door vrouwen vlak voor ze gaan trouwen of om een andere persoonlijke reden. Onthoud wel dat er genoeg vrouwen zijn die nauwelijks een hymen hebben. Dan kan er dus ook weinig hersteld worden.