MDMA-therapie: “Je moet je helemaal overgeven aan het middel”
- Artikel
- 08 jun 2022
- 6 minuten leestijd
Aan de MDMA tijdens therapie? Velen van jullie kennen XTC vooral als partydrug, maar het blijkt dat dit middel ook effectief kan zijn bij traumatherapie. Eric Vermetten vertelt ons er meer over.
Wat is MDMA-therapie?
"MDMA-therapie is een behandeloptie voor mensen met bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis, wanneer reguliere therapie niet meer werkt. Je kunt het zien als hulpmiddel om iemand net dat extra duwtje te geven.” MDMA-therapie is een veelbelovende behandeling waarbij meerdere sessies nodig zijn om het resultaat te behalen."
In het coalitieakkoord staat dat partijen de voor en nadelen van MDMA-therapie willen onderzoeken. Wat zijn de voor- en nadelen van medicinaal gebruik?“Een groot voordeel van MDMA-therapie is dat het de symptomen van bijvoorbeeld PTSS kan verminderen. Mensen die last hebben van een verdoofd gevoel, nachtmerries of denken dat ze er niet meer bijhoren in de maatschappij, kunnen door middel van de therapie dat stukje van zichzelf terugkrijgen. Net als met recreatief gebruik voel je door de MDMA dat stukje verbondenheid; je stelt je meer open. Als je ziet dat zo’n middel een grote doorbraak kan zijn en mensen helpt, vind ik dat je bijna een morele plicht hebt om als overheid te kijken naar de mogelijkheden.”
Hoewel de nadelen minimaal zijn, legt Eric uit dat je door de therapie dezelfde bijwerkingen kunt ervaren als MDMA gebruiken op een feestje. Denk aan strakke kaken, een zere nek, bloeddrukverhoging en temperatuursverhoging. Maar na een paar uur trekt dat bij.
Hoe zit het dan met de welbekende 'dinsdagdip'?
“De sessie is zeer uitputtend. Er komt zoveel langs tijdens zo’n sessie dat je pas daarna een besef krijgt van wat er allemaal is gebeurd. Daar kun je moe van worden en de volgende dag nog een beetje last van hebben. Daarnaast kan het ook een bepaalde leegte opleveren omdat je even stilstaat bij wat er is losgekomen. Dat zou je kunnen beschouwen als ‘de welbekende dinsdag’.
Hoe ziet een sessie eruit?
“Na een aantal gesprekken over de behandeling met je therapeut, kom je ‘s ochtends aan bij de praktijk. Daar wordt besproken hoe de dag eruit zal zien. Twee therapeuten zullen je tijdens de sessie ondersteunen en bij je zijn totdat het middel is uitgewerkt. Meestal duurt een sessie tot eind van de middag of begin van de avond. Wanneer je een sessie doet, krijg je de mogelijkheid om een nachtje te blijven zodat je helemaal kunt uitrusten. In de week dat je thuis bent, wordt je iedere dag even gebeld om te kijken hoe het met je gaat. ”
"Tijdens de sessie wordt de MDMA in een capsule aangeboden en bevat een vrij hoog aantal milligram MDMA. Bij de eerste sessie wordt vaak tachtig tot 120 miligram gebruikt.” Met die hoeveelheid kan iemand zich helemaal ‘openstellen’ volgens van Metten. “Je overgeven aan het middel is heel belangrijk. We zien dat wanneer iemand minder dan 120 milligram neemt, die zich niet volledig kan laten gaan en niet veilig genoeg voelt om zich aan het middel over te geven. Dit kan dat een nare strijd opleveren.”
MDMA als geneesmiddel op de markt
Omdat MDMA verboden is, heb je in Nederland een officiële ontheffing nodig om het middel te mogen maken. “In de VS is een stichting als sinds 1986 bezig om MDMA als geneesmiddel op de markt te brengen. Vanaf begin 2000 zijn er verschillende studies ontwikkeld die ervoor hebben gezorgd dat de Amerikaanse FDA (Food and Drug administration) signalen kreeg van de veelbelovende resultaten van MDMA als geneesmiddel. Vanuit daar zijn vele onderzoeken gestart.”
Volgens Eric zou het kunnen dat MDMA in de VS over ongeveer twee jaar aan de lijst van medicijnen kan worden toegevoegd. De VS loop dus een flink aantal stappen voor op Nederland en Europa. Dat we achterlopen heeft te maken met geld. “Er is geen enkel farmaceutisch bedrijf dat hier winst mee maakt, dus worden studies en onderzoeken in de VS vaak gefinancierd door sponsoren en filantropen.” Hier in Europa hebben we dat soort grote gulle gevers een stuk minder.
Hoe komen jullie nu aan de MDMA?
“Wij halen MDMA uit instellingen waar laboratoria gecertificeerd zijn om het middel te mogen maken. We werken op dit moment samen met een lab uit Noorwegen. Voordat de MDMA hier is, komt er veel papierwerk en administratie om de hoek kijken. Eenmaal hier in Nederland wordt het middel in een kluis gelegd en wordt er goed bijgehouden hoeveel er in en uit gaat.” Omdat het transportproces best een gedoe is, zijn de prijzen vele malen hoger dan wanneer je een gram bij een dealer haalt. Eric zegt dat een pil die je toegediend krijgt tijdens de therapie extreem duur is, maar noemt verder geen prijzen.
Ethisch gezien is het toch een beetje gek dat we het hier over hetzelfde middel hebben als dat je tijdens een feestje met je natte vinger uit een zakje schept. Een middel dat verboden is en bestraft wordt als de politie of security je ermee ziet. Maar dus ook een middel dat met heel wat papieren, vergunningen en torenhoge prijzen, voordelen heeft voor patiënten die kampen met PTSS-klachten.
Wat zou legalisering opleveren?
“Er ligt een voorstel om een staatscommissie aan te wijzen dat verder onderzoek zal doen naar de resultaten van MDMA-therapie. Met zo’n commissie biedt dat de mogelijkheid om MDMA meer naar de zorg toe te trekken. Maar ook meer centra maken die mogen werken met het middel. Daarbij zul je het stigma kunnen veranderen. Je doet iets voor de zorg, maar door middel van onderzoek zou je MDMA voor veel meer kunnen gebruiken: denk aan autisme, depressie, mensen met eetproblemen en verslavingen. Nu is de deur naar legalisatie dicht maar wanneer de deur op een kier komt te staan kunnen we hele mooie dingen doen.”
Ben je zelf van plan om wel eens drugs te gaan gebruiken? Lees je dat goed in! Op de website van Unity vind je alle informatie om goed voorbereid te zijn.