“Meer dan 80% van de liquidaties heeft te maken met cocaïne”: wat moet er veranderen in Nederland?
- Artikel
- 07 nov 2024
- 5 minuten leestijd
Wist je al dat onze nieuwe documentaire online staat? ‘De prijs van coke’ gaat over de war on drugs. Met de war on drugs bedoelen we alle antidrugsmaatregelen die er genomen worden. Want ja, ook in Nederland gaat het helemaal niet goed. Het wordt dan ook écht tijd dat we er wat aan gaan doen. Met z’n allen. Maar hoe?
Benieuwd naar de eerste aflevering van 'De prijs van coke'? Check hem hier.
Wat mag het kosten?
Volgens een online journalistiek platform kan de politie in Nederland de werkdruk niet meer aan. De regioburgemeesters vroegen om 400 miljoen extra, precies om deze reden. In 2019 vroegen ze ook al om extra geld, vooral om drugscriminaliteit tegen te gaan. Drugsbestrijding kost gewoon bakken met geld.Volgens het platform geven wij hier jaarlijks als land zo’n 4 miljard aan uit. De politie heeft jaarlijks 7.3 miljard te besteden, en het grootste gedeelte hiervan gaat naar drugscriminaliteit bestrijding. Vergeet ook niet het Openbaar Ministerie, Defensie, de douane en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), de brandweer en andere voedsel- en warenautoriteit instanties. Ook banken en verzekeraars geven jaarlijks een hoog bedrag uit aan het vinden van illegale transacties.
Criminaliteit hangt nou eenmaal samen met drugs. Doordat er zoveel focus op deze criminaliteit ligt, wordt er veel minder naar andere zaken gekeken. Andere misdrijven zoals bijvoorbeeld diefstal, oplichting, aanranding, verkrachting. En er loopt minder politie op straat. De grootste kostenpost, het bestrijden van cocaïnesmokkel en -handel, heeft tot nu toe nog geen effect gehad. Het wordt nog steeds overal verkocht voor dezelfde prijs, en het wordt nog steeds evenveel gebruikt. Drugs zijn dé topprioriteit in de misdaadbestrijding. Maar niemand houdt officieel bij om hoeveel personeel en geld het precies gaat.
Coke valt niet te legaliseren, maar XTC wel
Cocaïne helemaal legaliseren, is geen doen. Cocaïne wordt niet in Nederland geproduceerd. Dus wanneer je het zou legaliseren, zou het alsnog geïmporteerd moeten worden. Op deze manier heb je dan nog steeds geen volledig zicht op wat er gebeurt en hoe het geproduceerd wordt. Een andere drug, bijvoorbeeld XTC, kan wél volledig in Nederland geproduceerd worden. Dit zou een goed begin kunnen zijn. Een goede eerste stap richting legalisatie. Het verbieden van drugs, zoals cocaïne, is niet effectief. Dit vindt burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Halsema zegt ook dat het verbieden en opsluiten leidt tot een toename van geweld en dat het een verdienmodel is voor criminelen. De drugsmarkt moet gecontroleerd worden, en daar is toch echt een internationale aanpak voor nodig.
Helaas zit dit onderwerp nog steeds in de taboesfeer. Volgens Halsema zijn mensen bang om gezien te worden als hippies of idealisten. Ook zegt Halsema dat de burgemeester van Bogota (Colombia) Claudia Lopez benadrukt dat drugs uit de criminele sfeer gehaald moeten worden, en net zoals seks gewoon bespreekbaar moeten worden gemaakt. Volgens Lopez is het de verantwoordelijkheid van ouders, leraren en ons allemaal. Het gesprek over drugs moet gevoerd blijven worden. Ook Halsema denkt dat dit de beste manier is om georganiseerde misdaad aan te pakken. Er gaat zoveel geld in om, dat het belangrijk is dat er overlegd wordt over alternatieven. Reacties als dat dat gevaarlijk zou zijn, noemt Halsema emotioneel en onverstandig. Over dit gedeelte zijn wij, Spuiten en Slikken, het eens met Halsema en Lopez. Er moet over gesproken worden, door ons allemaal.
Nederland onderweg naar narcostaat
Volgens het World Drug report van de VN is de groei van extreem geweld in Nederland verbonden aan de groei van cocaïnehandel. Meer dan 80% van de liquidaties heeft te maken met cocaïne. De helft van het drugsgeld in Nederland wordt gebruikt voor alledaagse uitgaven. Hier worden advocaten en makelaars mee betaald, maar het wordt ook uitgegeven in de horeca. Oftewel: de kans is groot dat ook jij crimineel geld in je handen hebt gehad.
Nieuwe drugswet
Door de nieuwe Opiumwet worden straks honderden (drugs)stoffen verboden, dit gebeurt zonder dat er echt aangetoond is dat ze echt schadelijk zijn. Voor de gezondheid of de samenleving. Volgens de regering is de kans groot dat deze (nog) onbekende middelen gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Het kabinet baseert dit op aannames zonder feitelijke of wetenschappelijke onderbouwing. Wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat een stofgroepenverbod niet werkt. Dit leidt tot meer drugsgebruik, meer incidenten en een toename van illegale handel. Het stofgroepenverbod werkt ook wetenschappelijk onderzoek tegen.
Dit is niet de manier
De ‘war on drugs’ lijkt dus aan alle kanten niet te werken: bestrijding van drugscriminaliteit kost onze samenleving miljarden, terwijl steeds meer jongeren alsnog in de cocaïnehandel stappen. Intussen vindt een aanzienlijk deel van Nederland coke snuiven inmiddels vrij normaal. Steeds harder klinkt dan ook het geluid om een andere aanpak. Maar kan een overheid winnen van drugsbazen die miljarden-imperiums hebben opgebouwd? Moeten we allemaal stoppen met snuiven? Wij hebben ook het zwart-wit antwoord niet, maar we weten wel: hoe het nu gaat, dat is niet de manier.