Moeilijk klaarkomen als man: zo pak je het probleem bij de ballen
- Artikel
- 23 mei 2024
- 3 minuten leestijd
Dat vrouwen over het algemeen moeilijker klaarkomen dan mannen, is bij de meesten wel bekend. Maar vergis je niet: er zijn ook mannen die moeite hebben met het lossen van hun zaad. Welke boosdoeners kunnen we daaraan plakken en nog belangrijker: wat kan je ertegen doen?
Boosdoener nummer één: stress
Oké: stress is natuurlijk nergens goed voor. Maar naast mentale blokkades, kan het dus ook zorgen voor lichamelijke klachten zoals, ta-da: orgasmeproblemen. Om van seks te genieten, is het belangrijk om relaxt te zijn. Soms heb je zelf niet eens in de gaten dat je gestrest bent. Heb je de laatste tijd wat moeite met het bereiken van een hoogtepunt? Ga dan na of externe factoren misschien een rol kunnen spelen. Misschien ben je té perfectionistisch, gehaast of prestatiegericht. Niks mis mee, maar de kans is groot dat je die druk meeneemt naar de slaapkamer.
Nummer twee: onzekerheid
Onzekerheid kan een héle grote belemmeringen zijn tussen de lakens. Wanneer je je bijvoorbeeld schaamt voor je lichaam of bang bent dat de ander niet geniet, ga je veel te veel malen. En dat is nou niet bepaald bevorderend voor het bereiken van een orgasme. Vergelijk het met het geven van een presentatie: wanneer je nadenkt over van alles wat fout kan gaan, focus je niet meer op het hier en nu en kan je juist de mist in gaan. Met gedachtes als: het gaat niet lukken, voed je jouw onzekerheid. Ben dus een beetje lief voor jezelf en ga uit van je krachten.
Nummer drie: medicijnen of bepaalde middelen
In de bijsluiters van bepaalde medicijnen staat vaak een lijst met bijwerkingen waar je ‘u’ tegen zegt. Neem bijvoorbeeld al de bijsluiter van een paracetamol: depressie, verwardheid en hoofdpijn zijn slechts een paar kwaaltjes die kunnen opspelen. Laat staan de ‘zwaardere’ medicatie. Op sommige bijsluiters staat letterlijk vermeld dat het medicijn kan zorgen voor erectie- of orgasmeproblemen. Daarnaast kunnen medicijnen zoals antidepressiva een grote invloed hebben op je mentale en fysieke gesteldheid. Ook drugs (en alcohol) kunnen roet in het eten gooien. Ze hebben namelijk invloed op je hormonen en dat kan weer effect hebben op je seksdrive of het (niet) krijgen van een erectie.
Nummer vier: seksuele druk
Wanneer de druk om klaar te komen te groot is, kan dat averechts werken. Dat ervaar je meestal niet bij het aftrekken, maar wel wanneer je seks hebt met iemand. Onthoud dat klaarkomen niet per se het doel is van de hete sessie. Wanneer je merkt dat je mentaal en fysiek ‘blokkeert’, probeer het dan bespreekbaar te maken. Je zal merken dat dit al een hele hoop druk wegneemt. Of las even een pauze in: je hoéft ook niet klaar te komen.
Naast bovenstaande feestbedervers, zijn er ook andere redenen waardoor iemand moeite kan hebben met de ‘finish’ halen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde trauma’s die iemand heeft opgelopen of lichamelijke complicaties en ziektes zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Wanneer je erachter wil komen wat de oorzaak is van jouw orgasmeproblemen, is het slim om na te gaan vanaf welk moment je hier last van kreeg. Wat is er veranderd in die periode? Heb je iets vervelends meegemaakt? Of heb je misschien twijfels over je huidige relatie? Door het ‘probleem’ (letterlijk) bij de ballen te pakken, los je al een hele hoop op.
Gaat de druk juist veel te snel van de ketel? Hier een paar tips om je orgasme uit te stellen.