Phenibut
- Artikel
- 19 maa 2020
- 2 minuten leestijd
Phenibut (beta-phenyl-gamma-aminoboterzuur HCL) is een mega verslavend middel, dat te vergelijken is met GHB. Het wordt gek genoeg gewoon online voor een paar euro als ‘voedingssupplement’ of ‘sport capsules’ verkocht. Maar wat is Phenibut dan precies?
In de jaren 60 ontwikkelden de Russen het als medicijn tegen angst, slaapritme-stoornissen bij ouderen, reisziekte, stotteren/tics bij kinderen en bij evenwichtsstoornissen. Ook zou het moeten helpen je mentale presentaties te verbeteren. Tegenwoordig slikken mensen het ook voor ze beginnen aan een work-out. Klinkt als een wondermiddel dat iedereen kan gebruiken. Maar toch is het niet zo onschuldig als het lijkt. Het chemische goedje is een van de meest verslavende drugs van dit moment. Het is in Nederland dan ook niet meer verkrijgbaar als medicijn.
Het verdovende middeltje wordt online wel verkocht. In poedervorm zodat je het door je drankje kan mengen of in capsules, die je kan slikken. Je zou het met die naam misschien verwachten, maar je neemt het dus niet via je kont in.
Werking
Net als GHB geeft phenibut een soort verdovend gevoel. Het verdooft je centrale zenuwstelsel, en daarmee ook angst en andere emoties. Je voelt je ontspannen en euforisch. Binnen 2-4 uur begint Phenibut te werken. De piek is na 4 tot 6 uur en het kan zelfs nog 15 tot 24 uur doorwerken wanneer je het af en toe gebruikt. Tering lang dus.
Risico’s en bijwerkingen
Je kan bij het gebruik van Phenibut (per ongeluk) een overdosis nemen. Je hebt te maken met een overdosis wanneer je meer dan 25 gram in één keer neemt. Je kan dan epileptische aanvallen krijgen en buiten bewustzijn raken. Bijwerkingen van het middeltje zijn angst, slapeloosheid, onrust, prikkelbaarheid, visuele hallucinaties en ook kun je psychotische symptomen krijgen. Best wel heftig dus.
Verslaafd
Phenibut is dus super verslavend. En de afkickverschijnselen zijn geen pretje. Deze zijn te vergelijken met het afkicken van GHB. Onder andere angstaanvallen, slaapproblemen, trillen en zweten. Het gekke is dat Phenibut door GHB-verslaafden wordt gebruikt om ‘af te kicken’ of om te minderen met GHB. Een beetje krom, aangezien je vervolgens dan verslaafd kan raken aan Phenibut.
Verboden
In Australië zijn ze er inmiddels al achter hoe gevaarlijk Phenibut is. Daar is het middeltje verboden nadat jongeren in kritieke toestand in het ziekenhuis belandden door een overdosis. Geen spul om mee te gaan experimenteren dus.