Ramadan en seks
- Artikel
- 23 mei 2019
- 7 minuten leestijd
De ramadan is in volle gang deze maand. Er zit nu ongeveer tweeëneenhalve week op en er is nog anderhalve week te gaan. Je weet waarschijnlijk dat je tijdens de ramadan niet mag eten en drinken na zonsopgang. Maar deze maand is veel meer dan dat. Niet eten, niet drinken, niet seksen. Geen enkele lust mag je aan toegeven. Maar een hele maand zonder lusten, wat doet dat nou precies voor je seksleven? Wij spraken met drie islamitische studenten die de ramadan vieren.
De ramadan is in volle gang deze maand. Er zit nu ongeveer tweeëneenhalve week op en er is nog anderhalve week te gaan. Je weet waarschijnlijk dat je tijdens de ramadan niet mag eten en drinken na zonsopgang. Maar deze maand is veel meer dan dat. Niet eten, niet drinken, niet seksen. Geen enkele lust mag je aan toegeven. Maar een hele maand zonder lusten, wat doet dat nou precies voor je seksleven? Wij spraken met drie islamitische studenten die de ramadan vieren.
Oude shit oplossenAmir (26): “Ramadan is een maand waarin je jezelf weer op het goede pad kan sturen. Je staat stil bij wat belangrijk is, waar je dankbaar voor bent, hoe je jezelf spiritueel kan verrijken en hoe je innerlijke rust kan ervaren. Eigenlijk ben je de hele maand hard aan het werk met jezelf. Het geeft je de kans om oude shit op te lossen en weer vooruit te gaan.” Rana (21): “De achterliggende gedachte van de ramadan is om jezelf te ‘cleansen’ of ‘detoxen.’ Je moet alle negativiteit loslaten en mag daarom ook niet roddelen bijvoorbeeld. Het gaat om een maand van zelfreflectie en bewustwording. Als ik de hele dag niet eet en ik voel dat knagende gevoel in mijn maag, dan besef ik me hoe makkelijk ik normaal gesproken iets te eten kan pakken. Nu kan dat niet en sta ik stil bij hoe goed ik het eigenlijk heb.” Saïd (27): “Het idee is om alle aardse verleidingen links te laten liggen. Mensen denken vaak alleen aan het vasten maar we mogen bijvoorbeeld ook geen kwade gedachten hebben en niet schelden. Ik vind dat niet schelden altijd wel even lastig in het begin.”Hoe zit het dan met seks?
Rana: “Er ligt best wel een taboe op seks binnen de moslim community. Mensen willen er niet over praten terwijl iedereen met seks te maken heeft, of ze het nou doen of niet, het is om je heen. Waarom doen we er zo moeilijk over?” Amir: “Seks voor het huwelijk mag eigenlijk sowieso niet van de islam, maar er zijn miljoenen moslims op de wereld en iedereen geeft zijn eigen invulling aan het geloof.” Saïd: “Eigenlijk is seks voor het huwelijk niet de bedoeling. Maar ik heb die regel al lang en breed gebroken en met mij een hoop andere mensen. Seks en drugs is tegenwoordig gewoon wat er speelt, en ik snap niet waarom mensen er dan niet over willen praten. Het mag namelijk best verteld worden, prima als je het niet doet, maar je kan niet ontkennen dat het er is.”Vasten is niet sexy
Amir: “Tijdens de ramadan ben ik niet echt bezig met seks. Je bent zo op jezelf gefocust, het gaat ook om bezinning.” Saïd: “Ik praat normaal gesproken heel makkelijk over seks en de rauwe kanten van het leven. Zo kennen mijn vrienden me ook en dat zijn de gesprekken die we voeren. Tijdens de ramadan is het dan soms even twee keer nadenken over wat je zegt. Ik wil nu niet met die onderwerpen bezig zijn, ik moet op mezelf focussen om een beter mens te worden.” Rana: “Seks is ook iets waar ik me vanaf houd tijdens de ramadan. Voor mij valt dat ook onder de mooie, fijne dingen die ik normaal gesproken als vanzelfsprekend zie. Nu heb ik geen relatie dus ben ik er sowieso niet mee bezig.” Saïd: “Ik heb tijdens de ramadan geen seks. Dat is uit principe. Seks is een aards verlangen waar ik, net als eten en drinken, niet aan toe moet geven.” Amir: “Ik heb geen vaste relatie dus dan zou ik nog een beetje moeten gaan daten nadat ik gegeten heb. Omdat het nu lang licht blijft betekent dat dus dat ik pas rond elf uur met iemand zou kunnen afspreken, dat doe je toch ook niet zo snel. Het voelt ook niet helemaal passend om daar mee bezig te zijn. Ik wil me kunnen focussen mijn band met god te versterken.” Rana: “Omdat ik de hele dag niet eet heb ik ook gewoon geen energie meer om iets te doen. Ik wil niet actief zijn en bovendien word ik enorm prikkelbaar van de honger, niet erg gezellig dus. Seks is dan wel echt het laatste waar ik aan moet denken. Als het dan avond is en ik heb gegeten, zit ik zo vol dat ik me ook niet echt sexy voel ofzo. Als m’n vriend dan zou zeggen: “kom let’s get it on,” zeg ik: “nee ik wil slapen,” want ik moet om 03:00 uur weer op om te gaan ontbijten.” Amir: “Ik werk fulltime en ’s avonds ben ik druk bezig met eten, ik heb veel te weinig energie om ook nog met seks bezig te zijn.” Kom je wel aan je trekken?
Amir: “Het helpt dat ik zo doelgericht aan mezelf kan werken deze maand. Ik denk dat ik wel afkickverschijnselen zou hebben als ik een maand geen seks zou hebben en verder een normaal leven zou leiden. Saïd: “In het begin is het soms lastig. Je moet een omschakeling maken van hoe je normaal leeft, dan kan ik wel uitkijken naar wanneer het voorbij is. Maar als je eenmaal bezig bent maakt het niet meer uit. Dan realiseer ik me dat het helemaal niet belangrijk is of ik wel of geen seks heb.” Rana: “Toen ik een vriend had tijdens de ramadan was dat soms best lastig. Maar als ik dan wel weer seks kon hebben met hem was het altijd weer even uitzoeken hoe we het ook alweer deden. Dat is eigenlijk best wel spannend om elkaar opnieuw te ontdekken. Het heeft dus ook wel wat voordelen een tijdje geen seks hebben.”“Waarom draag je geen hoofddoek?”
Amir: “Er wordt in de islamitische gemeenschap veel geoordeeld en naar elkaar gewezen, maar mensen vertellen niks nieuws. Elke moslim weet dat je geen seks mag hebben voor het huwelijk, toch doen veel het wel. Wijs mij iemand aan die nooit zondigt en ik wijs je een leugenaar aan. Ik zondig bewust en ik moet daar zelf de consequenties van aanvaarden, daar heeft verder niemand iets mee te maken.” Rana: “Ik vind geloof een heel persoonlijk ding. Hoe jij het viert of eraan mee doet is aan jou. Net als je relatie met god, dat is iets persoonlijks. Ik krijg vaak van die standaard moslimvragen: “Waarom draag je geen hoofddoek?” Mensen proberen mij soms te shamen, maar het is mijn keuze hoe ik met mijn geloof wil omgaan.” Saïd: “Laat mensen lekker in hun waarde over hoe ze de ramadan willen vieren. Iedereen kan dat op zijn eigen manier doen.”