Ritalin, studeerpillen en cafeïne: studiehulp of vijand?
- Artikel
- 11 mei 2022
- 3 minuten leestijd
Ritalin, koffie en studeerpillen: veel studenten grijpen naar een hulpmiddel voor bij het stampen. Maar werken deze echt? Gezien de eindexamens morgen beginnen, zochten wij het voor jullie uit.
Ritalin
Veel ADHD’ers zweren bij dit middel, maar bij mensen zonder deze stoornis heeft het blijkbaar ook effect. Maar wat dat effect precies is, blijkt per persoon heel verschillend. Onderzoek wees namelijk uit dat sommige mensen zich juist slechter kunnen concentreren met Ritalin. En voor sommigen heeft het helemaal geen effect. Gewoon proberen dus? Helaas heeft ook deze pil bijwerkingen. Hoofdpijn, verminderde eetlust, slapeloosheid, hartkloppingen, stemmingswisselingen, misselijkheid en paniekaanvallen. Dat is niet niks. Daarnaast kunnen de lange termijn effecten leiden tot een burn out. Want met zo’n pilletje is je lichaam in een constante actiestand. Als je daardoor structureel je slaap overslaat en je grenzen overgaat dan leef je je lichaam uit.
Caffeïne
Ahh ja, onze grote vriend. Of het nou verpakt is in een glimmend blikje of zwemt in een bruine sloot: cafeïne is zonder twijfel het meest gebruikte hulpmiddel. Maar kan je er nou écht beter mee concentreren, of is het gewoon lekker? Gelukkig hebben ze daar in 2020 onderzoek naar gedaan. En wat blijkt: ja, je concentratie- en oplossingsvermogen verbetert. Yay! Maar let wel op, want drink je te laat of te veel dan kun je nare bijeffecten krijgen zoals slapeloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn of duizeligheid. Er wordt aangeraden om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te slurpen. Spreek je geen cafeïne? Hier een overzicht:
Kop koffie = 60 mg cafeïne
Blikje energiedrank = 80 mg
Blikje cola = 36 mg
Kopje thee = 25 mg
Natuurlijke studeerpillen
Sinds een aantal jaar zijn er ‘natuurlijke’ studeerpillen op de markt gekomen die je gewoon online of bij een drogist kan kopen. De pillen met namen als ‘Study Buddy’, ‘Braincaps’ of ‘Studeerpil’ zijn populair onder studenten. Maar doen ze wel wat hun makers beloven? Helaas hebben wetenschappers weinig vertrouwen in de werking van de pil. Naast cafeïne zitten er namelijk geen stoffen in waarvan de werking is bewezen. Dat sommige studenten er toch bij zweren verklaren zij als het placebo-effect: omdat ze verwachten dat ze beter gaan studeren, gebeurt dat ook.
Onze doe-het-zelf studietip
Soms kun je stampen wat je wil maar moet er eerst wat druk van de ketel. Gelukkig is er een voor de hand liggende manier om te ontstressen. Er is namelijk bewijs dat masturberen goed is voor je concentratie. Tijdens het clitsjoelen of handballen komen er hormonen vrij die pijn en ongemak verdrijven en je helpen te ontspannen. Dus schrijf rechterhandgymnastiek gerust op je studieplanning.
Ben jij aan het stampen voor je eindexamens?
Van 11 tot en met 25 mei wordt op NPO 101, 3fm.nl en FunX.nl elke dag het Eindexamen Spreekuur gehouden. Vanaf 19:00 stellen eindexamenkandidaten minimaal een uur lang al hun brandende vragen over het examen van de volgende dag. De vragenuurtjes worden hier gehouden.