Seks in de Scene: Online Dating EHBO
- Artikel
- 07 jan 2022
- 7 minuten leestijd
Een spannend avontuurtje, de liefde van je leven of een mooie vriendschap. Online daten kan je veel mooie relaties opleveren. Toch kan het ook weleens misgaan. Maar dan sta je er niet alleen voor. Er zijn organisaties zijn waar je terecht kunt als je iets vervelends is overkomen. Wij hebben een lijst met handige tips en contactgegevens voor je gemaakt. Zodat jij zo veilig mogelijk je online zoektocht kan starten.
Voorzorg
Profiel
Zet nooit je volledige naam, adres of andere gegevens in je profiel.
Zet je locatie uit. Dan kunnen anderen zien dat je wél in de buurt bent, maar niet waar je precies bent.
Zet duidelijk in je profiel waar jij naar op zoek bent en waar jij je prettig bij voelt.
Je kunt er ook voor kiezen om te beschrijven waar je absoluut niet voor open staat. Hierdoor krijg je minder berichten of verzoeken van mensen die niet aansluiten op hetgeen dat jij zoekt.
Gebruik alleen een profielfoto als jij je hier prettig bij voelt en wees bewust van het gevaar dat deze foto door anderen gestolen of doorgestuurd kan worden.
Gebruik nooit een naaktfoto als profielfoto, dit kan door iedereen met een kwade bedoelingen gebruikt worden. Zo kan het worden doorgestuurd of op andere manieren tegen je worden gebruikt.
Wees eerlijk en doe je niet voor als iemand anders, dit zou jij ook niet prettig vinden.
Chatten
Ben je met iemand in gesprek? Doe altijd een ‘red flag check.’ Hierover lees je meer in dit artikel.
Wil je chatten met een profiel waar weinig of geen informatie in staat? Vraag dan in de chat om een foto of de “stats” van de persoon waar jij mee chat.
Stuur niets waar jij je niet prettig bij voelt.
Wil je naaktfoto’s versturen? Doe dit dan zonder gezicht of uiterlijke kenmerken die anderen kunnen herkennen. Via Grindr kun je tijdelijke foto’s sturen. Deze worden bij de ander maar enkele seconden weergeven en hier kunnen geen screenshots van gemaakt worden.
Vraag om te videobellen voordat je afspreekt, om te controleren of je date zich niet als iemand anders voordoet. Durf je niet te videobellen? Vraag dan om een specifieke foto of een chat via een persoonlijk account op Instagram.
Date
Laat een goede vriend of vriendin weten waar en wanneer je op date gaat. Spreek samen een codewoord of emoji af. Mocht je je onveilig voelen, kun je zo je vriend of vriendin inlichten.
Spreek de eerste keer altijd af op een openbare plek. Nooit bij iemand thuis. Zit je nog in de kast en vind je dat spannend? Neem dan bijvoorbeeld een vriend of vriendin mee. Of steek de afspraak vriendschappelijk in.
Vertrouw op je onderbuikgevoel. Voelt een situatie of gesprek niet fijn? Luister hiernaar en eindig het gesprek.
Is je date niet wie je had verwacht of voel je je niet comfortabel? Blijf nooit langer in een situatie uit schuldgevoel. Geef aan dat je toch liever naar huis gaat en vertrek.
Loopt de situatie uit de hand? Twijfel geen seconde en bel 112.
Seks
Seks moet fijn zijn voor beide partijen. Dit kan alleen door elkaars grenzen te respecteren, dus geef deze dus duidelijk aan. Voel je nooit gedwongen om verder te gaan en weet dat je je ieder moment kunt bedenken.
Zin in anale seks? Alles valt of staat bij een goede voorbereiding. Zorg dat je glijmiddel bij de hand hebt en je vooraf gespoeld hebt. Dit laatste is overigens geen moetje, maar op die manier weet je wel zeker dat je schoon bent.
Bescherm jezelf tegen soa’s. Hoe? Condoom is the magic word. Gebruik deze altijd. Vind je dit echt niet fijn? Dan is er nu ook de mogelijkheid om PreP te gebruiken. Dit is een kuur die beschermt tegen hiv-besmettingen. Maar niet tegen andere soa's, dus het is geen complete vervanging van een condoom. Maak een afspraak met je huisarts of de GGD om je te informeren. En heel belangrijk: laat je regelmatig testen op soa's. Een keer per halfjaar is voldoende.
Chemseks
Chemseks is seks onder invloed van drugs. Op datingapps wordt hier soms om gevraagd. Doe dit nooit als je je hier niet prettig bij voelt of nog geen ervaring hebt met drugs.
Er zitten veel risico’s aan het gebruiken van drugs in combinatie met seks. Zo ben je bijvoorbeeld minder waakzaam over je eigen grenzen. Wees je hier bewust van en bespreek vooraf de grenzen van jezelf en jouw date.
Wil je toch drugs gebruiken, laat deze dan vooraf testen bij een testservice. Neem niet zomaar iets van anderen aan maar zorg dat je zelf voorbereid bent.
Gebruik condooms en glijmiddel voor veilige en plezierige seks.
-
Wordt chemseks een gewoonte voor jou of zoek je hier hulp bij?
Dan kun je contact opnemen met:
→ Chemseks spreekuur van de GGD Amsterdam
→ Bel de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag van 8.30u tot 17.00u.
→ Chat over chemseks met Mainline, elke dag tussen 11.00u en 17.00u. Lees hier meer over support avonden en (telefonische) bereikbaarheid.
→ Mail pink@unity.nl voor vrijblijvend advies.
→ Vraag bij de Regenboog groep om een gesprek met een chemseks coach.
Nazorg
Onveilige seks gehad?
Laat je dan testen op soa’s.
Het is ook mogelijk om een HIV-zelftest te doen. Dit kan via jouw huisarts of bij de GGD. Lees hier meer.
Slachtoffer geworden van een misdrijf?
Ben jij tijdens het chatten of tijdens je date slachtoffer geworden van een misdrijf? Dan kun je aangifte doen bij Roze in Blauw, een politie eenheid die zich inzet voor LGBTQIA+ gerelateerde incidenten.
Heb jij te maken gehad met seksueel geweld? Dan staat het Centrum Seksueel Geweld 24/7 voor je klaar. Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Dan kun je hen altijd gratis bellen of met hen chatten. Zij zijn telefonisch 24/7 bereikbaar op het nummer 0800-0188. Bel 112 als elke seconde telt.
Heb jij behoefte aan psychosociale hulpverlening vóór of na het online daten? Neem dan contact op met Roze Hulpverlening.
Misbruikt iemand jouw foto’s?
Als iemand jouw foto’s gebruikt is dat strafbaar, dit is namelijk identiteitsfraude. Als je hier slachtoffer van bent, kun je de volgende stappen ondernemen:- Verzamel zoveel mogelijk bewijs en doe altijd aangifte bij de politie.Meld identiteitsfraude bij Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI).
- Meld identiteitsfraude bij Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI). Hiervoor kun je het meldingsformulier identiteitsfraude invullen. Het CMI ondersteunt slachtoffers bij het oplossen van de gevolgen van identiteitsfraude. Daarnaast geeft het meldpunt preventief advies. Het CMI heeft een stappenplan. Hierin staat wat u kunt doen om verschillende vormen van identiteitsfraude te voorkomen.
- Plaats een bericht op je eigen social media accounts en geef aan dat iemand zich voordoet als jou. Vraag mensen diegene te rapporteren.
- Hulp na identiteitsfraude: Heb je veel last van de schade die je hebt opgelopen door de identiteitsfraude? Hierover praten kan kan helpen om te verwerken wat je hebt meegemaakt. Je kunt hiervoor contact opnemen met Slachtofferhulp.