Sophie kreeg trombose van de anticonceptiepil: “Eén op de vier overlijdt eraan”
- Artikel
- 03 mei 2022
- 5 minuten leestijd
Levertumoren, epilepsie en trombose: de mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn niet niks. Maar alternatieven zonder risico's of bijwerkingen zijn er niet. En de ernstige bijwerkingen komen toch maar bij minder dan één op de duizend mensen voor. Maar wat als jij net die persoon bent? Sophie had die pech: zij kreeg trombose door de anticonceptiepil.
Goed om te weten:
Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Als dit stolsel losschiet, kan het in de longen terechtkomen. Dat heet een longembolie en dat kan levensgevaarlijk zijn. Eén op de vier mensen overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen van een trombose. Tromboses kunnen komen door langdurig stilzitten, zwangerschappen, erfelijke afwijkingen, operaties, roken of dus de anticonceptiepil. De hormonen in de pil veranderen namelijk de samenstelling van jouw bloed. En hierdoor kan je een verhoogd risico op trombose hebben.
Welke pil slikte jij?
Sophie (20):
“Op mijn achttiende kreeg ik een vriendje waardoor ik aan de pil wilde. Omdat ik veel acne kreeg van een ‘reguliere pil’, ben ik de ‘Diane-35’-pil gaan slikken. Die pil is naast een anticonceptiemiddel ook een geneesmiddel tegen acne. Maar na anderhalf jaar ging het mis.”
Wanneer merkte je dat het foute boel was?
“Twee maanden geleden kreeg ik een zeurende pijn in mijn schouder. Mijn moeder zei dat ik waarschijnlijk een spiertje had verrekt. Maar het werd steeds erger. Toen mijn arm dik en paars werd heb ik de spoedeisende hulppost van het ziekenhuis gebeld. Daar ben ik weggestuurd met wat pijnstillers. De dag erna werd ik wakker met zoveel pijn dat ik mijn arm niet meer kon bewegen. Na wat testjes zeiden de doktoren dat het op trombose leek. Maar gezien mijn leeftijd leek dat onwaarschijnlijk. Toch bevestigde een bloedafname hun vermoedens. Ik kreeg vervolgens een echo waarop te zien was dat ik drie bloedpropjes in mijn arm had.”
Hoe ging dat toen verder?
“Ik ben naar huis gestuurd met bloedverdunners. De doktoren zeiden dat ik moest bellen als ik het benauwd kreeg. Dat was al vrij snel het geval. Eenmaal terug in het ziekenhuis werd er een hartfilmpje en longfoto’s gemaakt. Maar omdat ze niet zoveel konden doen werd ik weer naar huis gestuurd. Op een latere CT-scan kwamen ze erachter dat ik een longembolie had. Hiervoor kreeg ik een hogere dosering bloedverdunners. De eerste nachten durfde ik niet alleen te slapen. Ik was bang dat het propje in mijn long naar mijn hoofd of hart zou schieten. Als de longembolie de verkeerde kant op schiet dan had ik kunnen overlijden. Dat gebeurt bij één op de vier.”
Kun je van je trombose afkomen?
“In mijn ziekenhuis en op het internet merkte ik dat niemand goed weet wat ze moeten met een trombose-arm. Trombose komt namelijk in bijna alle gevallen voor in de benen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een ander ziekenhuis. Het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is gespecialiseerd in arm-trombose, dus daar ga ik binnenkort langs. Daar kijken ze naar hoe de trombose er is gekomen. En ze begeleiden de patiënten tot het helemaal weg is. Ik moet nu drie maanden bloedverdunners slikken. Als het daardoor niet vanzelf weg is bieden ze een behandeling aan. In zeldzame gevallen wordt er zelfs een rib weggehaald.”
Waarom vind je het belangrijk om jouw verhaal te delen?
“Omdat ik merk dat er weinig voorlichting wordt gegeven als je naar de huisarts gaat voor de pil. Terwijl er serieuze risico’s aan verbonden zitten. Dit soort gevallen zijn natuurlijk zeldzaam. Maar je weet pas of je tegen de hormonen kan als je de pil slikt. Daarnaast waren de doktoren in mijn ziekenhuis zelfs verbaasd dat ik de Diane-35 pil nog kreeg. De pil geeft namelijk een verhoogd risico op trombose. Hij is in Frankrijk al verboden doordat er vier vrouwen door zijn overleden.”
Hoe gaat het nu met jou?
“Soms heb ik helemaal geen last en dan doe ik alles zonder er over na te denken. De dag erna worden mijn arm en vingers dan dikker. Daarnaast krijg ik af en toe nog pijnscheuten en voel ik mijn arm bonken. Maar door het ziekenhuis in Eindhoven voel ik me gerust dat het allemaal goedkomt. Zij bieden voor elke uitkomst een oplossing. Verder ben ik nog aan het bijkomen van de schrik. De vanzelfsprekendheid dat ik gezond ben is er voor mij af. Ik heb er veel met mijn ouders en psycholoog over gepraat. Dat was erg fijn.”
Wat zou je anderen adviseren?
“Doe goed onderzoek naar de pil en de bijkomende risico’s. Kijk in je familie of iemand trombose heeft gehad. De huisarts vraagt hier namelijk zelf niet naar. Het lijkt mij verder goed als er een soort bloedtest wordt gedaan zodat je je pil af kan stemmen op jouw hormoonhuishouding. Ik zie nu nog dat veel mensen zonder nadenken aan de pil beginnen.”
Wil je meer informatie over trombose, de oorzaken en behandeling? Bezoek trombosestichting.nl