Van depressie tot seksueel misbruik: hier durven mannen niet over te praten
- Artikel
- 27 jun 2023
- 3 minuten leestijd
Juni staat in het teken van Men’s Health, met als doel om mannen van alle leeftijden bewuster te maken over het belang van fysieke én geestelijke gezondheid. En alhoewel de maand bijna voorbij is, blijft het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken.
Zelfdoding onder mannen
Men’s Mental Health Month staat vooral stil bij ziektes zoals kanker en hartaandoeningen, maar ook depressie. Volgens cijfers van het Trimbos-instituut komt een depressie stoornis vaker voor bij vrouwen (24,3%) dan bij mannen (13,1%). Máár uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2021 juist meer mannen overleden aan zelfdoding. 1.295 mannen tegenover 564 vrouwen. Dat is dus twee keer zoveel. Onder mannen nam het aantal zelfdodingen in 2021 met 5 procent toe, onder vrouwen nam het met 5 procent af.
Hulp zoeken
Die stijging is volgens een artikel van RTL Nieuws vooral te verklaren doordat mannen minder goed kunnen omgaan met nieuwe levensfases dan vrouwen. Ook zoeken zij volgens psychiater Jan Mokkenstorm minder snel hulp als het fout gaat. "Ze hebben het gevoel alles zelf te moeten oplossen. Zeker als het gaat over praten over hun gevoelens van hopeloosheid.” Vandaar dat we graag duidelijk willen maken hoe belangrijk het is om over bepaalde onderwerpen te praten. Want ook uit de vraag naar al onze mannelijke volgers: “Over welke onderwerpen durf jij amper of niet te praten met vrienden?”, blijkt dat Men’s Health Month wel degelijk nodig is. Klein of groot, positief of negatief: dit zijn onderwerpen die jullie niet graag op tafel gooien in jullie vriendengroep.
Berend
“Dat ik als man dertien jaar lang fysiek mishandeld ben door mijn (vrouwelijke) ex.”
Mitchell
“Eenzaamheid.”
Siem
“Liefde.”
Manuel
“Dat ik bij de psycholoog zit voor ronde twee en zelfs mijn ouders dit niet weten. Ik woon nog thuis.”
Frans
“Daar heb ik geen last van. Mijn bestie vertel ik alles.”
Sepp
“Rouw.”
Teun
“Aanranding, mijn dick size, hoe nutteloos one night stands wel niet zijn en slechte ervaringen daarmee.”
Lucas
“In mijn voetbalteam praten we niet veel over gevoelens van depressiviteit.”
Aaron
“Eenzaamheid.”
Rahid
“Verborgen verlangens.”
Kilian
"Huiselijk geweld."
Job
“Depressie. Heel veel mensen begrijpen niet dat je soms de simpelste dingen niet kan.”
Jules
“Mijn vriend vindt het lastig om met vrienden te delen dat hij het leuk vindt als ik butstuff bij hem uitvoer of wanneer hij überhaupt met jongens naar bed gaat.”
Rodan
“Even wat minder sterk zijn en je down voelen.”
Edon
“Fetisjen.”
Steven
“Paniekaanvallen op hoog niveau.”
John
“Depressieve gedachten soms.”
Fenix
“Drugs- en alcoholmisbruik.”
Aissa
“Een vriend van mij struggelt met praten over seksueel misbruik.”
Jesse
“Mijn depressie.”
Dave
“Eenzaamheid.”
Heb jij momenteel suïcidale gedachten en wil je graag iemand spreken? Bel dan 113 of gratis via 0800-0113. Chatten kan ook via 113.nl.
De informatie uit dit artikel komt uit onderzoeksrapporten van het Trimbos-instituut en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De persoonlijke ervaringen komen van onze mannelijke Instagram-volgers.