Van paardenverdoving tot recreatieve drug: dit moet je weten over ketamine
- Artikel
- 23 jun 2023
- 5 minuten leestijd
Vitamine K, Special K of gewoon ket. Cijfers van het Trimbos-instituut laten zien dat ketaminegebruik onder jongeren van 25 tot 29 jaar is verdubbeld. Maar wat is ketamine precies? En ook niet onbelangrijk: wat zijn de gevaren?
We willen niemand aansporen om ketamine te gebruiken omdat je al snel tolerantie opbouwt bij overmatig gebruik. Daarom vinden we het des te belangrijker goede voorlichting te geven over deze drug.
Wat is het precies?
Ketamine is van origine een verdovingsmiddel. Het is zó sterk, dat je er een heel paard mee kan verdoven.In ziekenhuizen wordt het vooral gebruikt als middel tegen (chronische) pijn en narcose bij operaties. Omdat het medisch gebruik van ketamine relatief veilig is in vergelijking met sommige andere narcosemiddelen, wordt het hier vandaag de dag nog steeds vaak voor gebruikt.
Ketamine valt onder de Geneesmiddelenwet en mag alleen verstrekt worden door artsen. Tegenwoordig loopt er ook een onderzoek naar de positieve invloed van ketamine op depressies. De meeste antidepressiva werken namelijk pas na een paar weken, terwijl ketamine enorm snel werkt. Maar, ho. Voordat je gelijk naar je lokale dealer appt: er is veel meer onderzoek nodig om te stellen dat het verdovende middel ook écht positieve effecten heeft op dit gebied.
Van paard naar party
Goed. Een behoorlijk sterk middel dus. Maar hoe kon ketamine dan op de drugsmarkt terechtkomen? Het is vooral een drug waarvan mensen gaan dissociëren. Het geestelijke bewustzijn wordt gescheiden van het lichaam. Voorbeelden van andere dissociatieve drugs zijn lachgas en salvia divinorum. In lage (met de nadruk op lage) dosering zorgt ketamine voor een dromerige roes. Logisch, want een narcose is niets meer dan een heftige roes.
Bij gebruik als narcosemiddel worden mensen in een heftige slaap gebracht. In 15 tot 40% van de gevallen krijgen mensen na de narcose last van hallucinaties en nachtmerries. Recreatief nemen we het juist om die reden. Een voordeel van ketamine is dat het de ademhaling en hartslag niet onderdrukt. De meeste andere narcosemiddelen en downers doen dit wel.
Hoe neem je het in?
Ketamine is verkrijgbaar op twee manieren: in poedervorm en vloeibare vorm. De drug kan geïnjecteerd worden in de spieren, maar dit komt bijna nooit voor. Door het uitkoken van de vloeistof blijft er poeder over.
Ketamine wordt het vaakst gesnoven, in zogenaamde ‘bumpen’, oftewel: snuifjes. Door telkens een puntje met een kleine dosering te nemen, is het trip effect goed te controleren. Dit is dan ook de ‘snuif’-key bij ketamine: bouw het op en neem nooit te veel in één keer. Er bestaan ook ketamine-pillen, maar die winnen niet echt aan populariteit in Nederland.
Lage dosering
Bij een lage dosis ketamine kom je vaak in een zweverige, dromerige toestand terecht. Je raakt (licht) gedesoriënteerd en je lichaam voelt anders aan. Het is niet duidelijk welke lichaamsdelen bij jou horen. Je vraagt je bijvoorbeeld af of die arm naast je wel van jou is. Dat kán beangstigend zijn, maar veel mensen ervaren het als een dromerige roes. Fysiek en mentaal verloopt het allemaal even iets langzamer en vermoeiend. Maar tegelijkertijd kan je wel meer inzicht krijgen in bepaalde onderwerpen. We kunnen het een beetje omschrijven als Patrick van Spongebob.
Hoge dosering
Bij een (te) hoge dosis treden dissociatieve effecten op, zoals:
Het gevoel dat je handen niet meer bij je lichaam horen.
Het gevoel alsof je lichaam van hout, rubber of plastic is gemaakt (veranderde “body consistency”).
Het gevoel dat lichaamsdelen veel groter of kleiner zijn dan in werkelijkheid.
Niet meer weten waar je armen of benen zijn.
Het gevoel “op te lossen” in de omgeving.
Het idee dat je geest in een totaal andere dimensie zit dan je lichaam.
Het idee uit je lichaam te treden (“out-of-body experience”).
K-hole
Wie ketamine gebruikt, heeft hoogstwaarschijnlijk ook wel eens gehoord van een k-hole. Het komt in principe neer op een te hoge dosis ketamine. Hoe iemand de effecten precies ervaart, is heel lastig uit te leggen en afhankelijk van de persoon. Over het algemeen wordt het vergeleken met een bijna-doodervaring. Je treedt als het ware uit je lichaam en gaat bijvoorbeeld door een tunnel in de richting van het licht. Je kan niet praten en niet bewegen. Waar het voor sommigen wordt gezien als een spirituele verrijking, raken anderen het spul hierdoor juist nóóit meer aan.
Blaasproblemen
Ketaminegebruik kán leiden tot blaasproblemen. Het zorgt namelijk voor een toename van ontstekingsstoffen en ontstekingscellen in de blaaswand. Die stoffen beschermen normaal gesproken juist de blaas, maar wanneer deze stoffen te veel aanwezig zijn, hebben ze ook een negatief effect. Gebruik je dagelijks ketamine? Dan heb je kans op een constant durende ontsteking in de blaas, wat de blaaswand kan aantasten. Je kan daardoor bijvoorbeeld last krijgen van pijn in de buik, extreme plasdrang en bij extreme gevallen moet de blaas verwijderd worden.
Risico’s beperken
Maar! Je kan bovenstaande risico’s beperken. We hebben even op een rijtje gezet hoe.
Gebruik alleen ketamine wanneer je goed in je vel zit en geen psychische of lichamelijke klachten hebt.
Zorg ervoor dat je met mensen bent die je vertrouwt, in een omgeving die je vertrouwt.
Blijf in die omgeving - ga dus niet de straat op.
Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is die nuchter is.
Combineer ketamine niet met andere drugs.
Gebruik het al helemaal niet te vaak en maak er geen gewoonte van.
Ben jij verslaafd aan ketamine, en weet je niet waar je terecht kan? Neem dan contact op met Jellinek.