Van series tot telefoons: deze dingen waren nooit uitgevonden zonder LSD
- Artikel
- 13 maa 2024
- 4 minuten leestijd
LSD zorgt voor flinke trips en werkt als hallucinogeen middel. Na het klappen van een zegeltje, kan er een wereld voor je opengaan. Surprise: veel producten die wij dagelijks gebruiken, beluisteren of bekijken, zijn dan ook te danken aan dit middel.
Disclaimer: LSD kan zorgen voor geweldige trips, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Voor mensen met mentale problemen geldt dat LSD dit soms kan verergeren. Wees je dus bewust van de effecten en lees je altijd goed in voordat je bepaalde drugs gebruikt.
Eerst even een lesje geschiedenis
De Zwitserse scheikundige Albert Hofmann deed onderzoek naar lysergeenzuur. In 1938 leidde dit tot de synthese LSD-25. Vijf jaar later had onze Albert een klein ongeluk en kwam de LSD-geest tot leven. Tijdens een hernieuwd onderzoek morste hij namelijk een beetje LSD-25 op zijn vingers. Schrijven werd moeilijker en zijn hoofd werd duizelig. Na het sluiten van zijn ogen, zag hij de meest felle kleuren en bizarre vormen. Intens. Drie dagen later besloot hij 250 microgram van het middel in te nemen. Hij had er zin in, want 250 microgram is een flinke dosis. Hij stapte op zijn fiets en ervaarde de allereerste LSD-trip óóit. Best een leuk tochtje op z’n stalen vriend.
LSD boekte uiteindelijk in 1960 z’n debuut. Er ontstond een revolutie en de wereld ging open. Maar wat hebben we allemaal te danken aan onze Albert? Hieronder een kleine opsomming.
PCR-methode
De Amerikaanse biochemicus Kary Mullis spreekt zich openlijk uit over zijn LSD-gebruik tijdens het bedenken van de PCR-methode. Deze methode is nodig om DNA te dupliceren en daardoor niet meer te missen in de genetica-wereld. Een paar van deze LSD-druppels hebben dus gezorgd voor een van de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw. Zoals Kary Mullis zelf zegt: “Ik heb mezelf op allerlei plekken geplaatst en dat heb ik geleerd door psychedelische drugs.”
Beatles
Ook de Beatles waren niet vies van wat LSD op z’n tijd. Een flesje hier en daar, kon hun muziek een boost geven. Zo konden ze er namelijk meer mee experimenteren. De Britse gitarist van de band, George Harrison, vertelde ooit dat LSD een deur opendeed naar een wereld waarin je alles even vanaf een andere kant zag. Veel nieuwe ingevingen dus. Het trip-album Rubber Soul klonk al iets anders dan de muziek die de Britse band daarvoor maakte. Als klap op de vuurpijl kwam even later het album Revolver, waarvan de nummers nog meer afweken door verschillende muzikale invloeden.
Het appeltje
LSD maakte z’n debuut ook in, ta-da: de tech-wereld. Zo groeide Steve Jobs ook op met het middel. Sterker nog: op zijn campus werd zelfs een soort LSD-vereniging opgericht. Die vereniging was uiteindelijke een goede zet, want in 1976 werd Apple opgericht door Steve Jobs en Steve Wozniak. Het wondermiddel nemen is daarmee een van de belangrijkste dingen die hij in zijn leven heeft gedaan, vertelde hij. “Je verbeeldt een wereld die nog niet bestaat en dat geef je zoveel inzichten.” Het motto van hun bedrijf, ‘Think different’, snappen we nu ook iets beter.
The Simpsons
Er zijn van die films en series die onmogelijk te bedenken zijn wanneer je nuchter bent. “Hoe de fuck verzin je dit?” Nou, misschien wel met LSD. Dat geldt in ieder geval zo voor The Simpsons. De bedenker, Matt Groening, is erg open over de belangrijke rol van LSD in zijn serie. Zonder de drug zouden deze frappante, gele mennekes iets minder ‘uniek’ zijn.
South Park
Ook de bedenkers van deze animatieserie vertelden dat hun serie een stuk minder grappig was geweest als ze geen flesje LSD hadden gepopt. Én: misschien niet eens had bestaan zonder dit middel.
Microdoseren
Een lage dosis LSD zou, naast wat creativiteit, ook kunnen helpen tegen depressies. De Amerikaanse schrijver Jim Fadiman vertelt dat 80 procent van de mensen die microdoseren met LSD, hun depressies kwijtraakt. In tegenstelling tot antidepressivum. Microdoseren betekent dat je 1/10e of 1/20e neemt van wat je voor recreatieve gebruik zou nemen. De setting is een belangrijke factor voor LSD: het zou hiermee positieve effecten kunnen hebben op je mentale én fysieke gezondheid. Jim Fadiman wordt ook wel ‘de vader van microdosering’ genoemd, omdat hij de eerste was die begon met microdoseren.
Er bestaan natuurlijk een hoop producten en levenslessen die nét zo mooi zijn geworden zonder het gebruik van drugs. Toch kwam het ongelukje van Albert goed van pas. Daar zijn we ‘m dan ook heel dankbaar voor <3
Benieuwd naar jullie ervaringen met het tripmiddel? Lees ze hier.