Hoe drugs een relatie kapot kunnen maken
- Artikel
- 01 jul 2020
- 8 minuten leestijd
Recreatief drugs gebruiken kan leuk zijn. Maar wanneer het niet meer recreatief is, is de fun er vanaf. Wij spraken drie vrouwen die hun relatie kapot zagen gaan door het drugsgebruik van hun partner.
Hoe lang had jij een relatie?
Elena: We hebben eerst zes maanden gedatet en toen een jaar een officiële relatie gehad.
Sanne: Ongeveer twee jaar.
Rita: Een knipperlichtrelatie van twee jaar.
Hoe kwam jij erachter dat je partner een drugsprobleem had?
Elena: Niet in één keer. Ik wist alleen dat hij op feestjes wel eens drugs gebruikte. Maar niet dat hij dit buiten het uitgaansleven ook deed. Later kwam ik erachter dat hij best vaak xtc en coke gebruikte. En dat hij er niet graag met mij over wilde praten. Door het puzzelen van verhalen kwam ik er zelf achter. We waren een keer samen op een feest toen hij uit het niets verdween. Hij meende toen een vriend op te halen, totdat die vriend mij plotseling belde om te vragen waar hij was. Toen zag ik op zijn telefoon dat dit was om drugs op te halen bij een dealer. Hij zat soms ook zomaar 's avonds met vrienden cocaïne in de auto te doen. Hij was aan een studie begonnen en was daar plotseling zonder reden mee gestopt. En bij elke baan die hij begon nam hij na een paar dagen al ontslag. Uiteindelijk heeft hij zich opengesteld en konden we samen over zijn probleem praten.
Sanne: Ik wist dat hij dagelijks wiet vapete. Op een gegeven moment was hij ingetrokken bij zijn vrienden die ook veel drugs deden. Toen zag ik wel hoe erg het eigenlijk was. Ik heb nog nooit zulke grote zakken met wiet gezien. Toen merkte ik wel dat hij altijd onder invloed was. Hij kwam ook bij mijn ouders thuis terwijl hij high was. Zelfs mijn moeder had door dat het een probleem voor hem was. Als ik er wat van zei werd hij heel defensief. Dit zorgde steeds vaker voor problemen. Daardoor is onze relatie bergafwaarts gegaan. Op een gegeven moment gaf hij zelf toe dat hij verslaafd was aan wiet en hasj.
Rita: Hij ging veel naar festivals. Daar deed hij regelmatig xtc. Daar zocht ik nog niks achter, totdat ik erachter kwam dat hij stiekem cocaïne en mdma gebruikte. Toen we een keer samen op vakantie waren was hij opeens onder invloed van cocaïne. Hij had dat toen gekregen van iemand die we daar hadden ontmoet. Voor mij heeft hij dat toen verborgen gehouden. Ik moest daar later via die jongen achter komen. Ik snapte niet waarom hij dat voor mij geheim wilde houden. Ik merkte ook dat als het over drugs ging hij heel boos werd. Ik mocht er heel lang niet over beginnen en moest eigenlijk gewoon toekijken. Mensen die enkel recreatief drugs gebruiken reageren niet zo. Hij had ook hele erge moodswings en kon dagen dat hij geen drugs op had heel erg in de put zitten.
Heb je hem geholpen om af te kicken?
Elena: Ik was heel lang de enige die van het probleem afwist. Daarom was ik ook de enige die er met hem over praatte. Ik probeerde dan ook voor zoveel mogelijk oplossingen te zoeken. Uiteindelijk heeft hij het aan zijn familie verteld. Toen is hij actief hulp gaan zoeken.
Sanne: Hij was heel erg gesloten. Het was eigenlijk een soort gevarenzone die altijd uitliep op een ruzie. Dus ik benaderde het altijd erg voorzichtig. Ik heb altijd gezegd dat ik op deze manier geen toekomst met iemand voor me zie. We hebben op een gegeven moment afgesproken dat hij binnen drie jaar zou stoppen met drugs.
Rita: Ja, we hebben er meerdere gesprekken over gevoerd. Hij meende ook echt dat hij wilde veranderen. Maar het leek alsof hij dat mentaal niet kon. Toen het een tijdje uit was tussen ons heb ik het één keer aan een vriend van hem verteld. Omdat ik me zo’n zorgen maakte. Hij vertelde mij ook dat ik niet tot hem door kon dringen om hulp te zoeken. Zijn familie mocht er ook niet achterkomen. Dat maakte het allemaal nog moeilijker.
Hoe beïnvloedde het jullie relatie?
Elena: Wij hadden naast de drugs een hele intense en sterke band. Alles was perfect geweest als de drugs er niet waren. Ik merkte wel dat hij veel moodswings had. Voor mij was dit soms moeilijk om te begrijpen. Daarnaast loog hij heel veel. Ik zei altijd tegen hem dat als hij toch had gebruikt, hij mij dat eerlijk kon vertellen. Maar dat deed hij eigenlijk nooit. Ik moest er dan zelf achter komen wat weer voor relatieproblemen zorgde. Als hij uitging bleef ik hele nachten op totdat ik wist dat hij veilig thuis was. Als hij niks liet weten, raakte ik volledig in paniek. Ik vroeg hem ook om geen drugs te gebruiken waar ik bij was. Maar toen wij een keer met een groep vrienden op vakantie waren heeft hij dit toch gedaan.
Sanne: Hij heeft toegegeven dat hij op de helft van onze dates high was. Ik had daar niks van gemerkt. Dat gaf hem redenen om het goed te praten, omdat ik het “toch niet gemerkt had.” Soms lagen we bij hem thuis samen in bed, en dan ging hij nog naar de woonkamer om te smoken. Dan lag ik in bed en vroeg ik mezelf altijd af waarom dat nodig was. Mijn mood hing af van zijn gebruik. Wanneer het over zijn verslaving ging hadden we standaard ruzie. Hij had met mij afgesproken om niet onder invloed bij mij thuis te komen. Maar daar hier hield hij zich ook niet aan. Ik was constant achterdochtig. Maar tegelijkertijd wilde ik er niet naar vragen. Ik zat constant in een tweestrijd.
Rita: Drugs was de grootste reden dat het vaak uit ging tussen ons. Ik trapte continu in zijn praatjes. Hij zou nu echt veranderen. De constante leugens waren het ergste. Ik zag hem de naam van dealers in zijn telefoon veranderen. Zodat het niet opviel. Het voelde alsof hij vreemdging. Maar dan met drugs. Ik had geen zin meer om leuke dingen te doen, naar mijn werk te gaan of aan school te zitten. Ik was constant bezig met hem en zijn mentale staat. Hij stond op nummer één en ik op nummer twee.
Wat betekende het einde voor jullie relatie?
Elena: Op een gegeven moment had ik door dat er geen verandering ging komen in zijn gedrag. Toen heb ik het uitgemaakt. Ook al waren we nog super verliefd op elkaar. Dit vonden wij allebei heel moeilijk. We zagen allebei een toekomst samen. Nadat het uit was hebben we nog een tijdje vriendschappelijk contact gehad. Dat heb ik uiteindelijk ook afgekapt. Omdat dit alsnog voor problemen zorgde. Sommige avonden kon ik niet slapen omdat ik bang was dat hem iets zou overkomen. Ik zocht tekens van leven en struinde social media af. Als hij iets had geliked of gedeeld werd ik weer rustig. Uiteindelijk heb ik dit ook los weten te laten.
Sanne: Hij kon niet accepteren dat ik niet volledig achter hem stond. Daarom heeft hij het uiteindelijk uitgemaakt. Ik heb nooit echt een verklaring gekregen. Hij heeft het met botte woorden uitgemaakt. Ik denk dat hij op een gegeven moment de afweging maakte: mijn vriendin of drugs. Het is natuurlijk makkelijker om afstand te doen van mij dan van drugs.
Rita: Ik heb er uiteindelijk een punt achter gezet. Hij heeft daarna meerdere malen contact proberen te zoeken. Maar ik trok dat mentaal niet meer. Omdat het al vaker uit is geweest was het moeilijk om niet terug te vallen. Maar het gaat nu al vijf maanden goed. Ik heb geen idee hoe het met hem gaat. Maar ik hoop dat hij door deze breuk ook het probleem heeft weten in te zien.
Hoe kijk jij nu tegen drugs aan?
Elena: Ik heb veel vrienden die met mate drugs doen. Ik ben dan ook niet tegen drugs. Maar heb er tot nu toe geen behoefte aan gehad. Ik ben er ook bewust van geworden dat er zoveel mensen zijn die ‘recreatief’’ drugs gebruiken maar er meer afhankelijk van zijn dan ze doorhebben. Als je merkt dat je verslavingsgevoelig bent is het beter om er niet aan te beginnen.
Sanne: Ik vind recreatief gebruik oké maar ik doe het niet. Ik heb alleen wiet en hasj geprobeerd. Ik heb nooit de behoefte gehad aan meer. Mensen moeten het zelf weten als ze drugs willen gebruiken. Zelf zou ik het niet doen.
Rita: Ik gebruik zelf ook recreatief drugs. Dus het duurde even voordat ik doorhad hoe serieus het bij hem was. Maar ik ben er niet tegen. Wanneer je merkt dat je niet zonder kan moet je in actie komen. Dan is de lol er ook meteen van af.