Welke rechten heb je als je drugs koopt?
- Artikel
- 12 aug 2020
- 4 minuten leestijd
Als je drugs koopt, kan je opgelicht worden. Dat is een risico van het vak. Zelfs de meest ervaren drugskopers komen er soms bekaaid vanaf met een envelopje bakpoeder. En dat is klote. Want niemand wil z’n vers gepinde contanten op zien gaan in rook zonder er iets voor terug te krijgen. Maar stel dat je wordt opgelicht, is er dan iets wat je kan doen? Want drugs zijn illegaal. Maar je maakt toch een afspraak zwart op wit met een dealer. Wij spraken juriste Zahra.
Stel je koopt drugs bij een dealer, heb je dan als koper bepaalde rechten?
Dat ligt eraan of een middel legaal of illegaal is. Als je cocaïne koopt en je krijgt bakpoeder kan je dat vergelijken met het kopen van een wapen via het dark web. Dat is in Nederland verboden. Mocht je dat wapen hebben betaald en het wordt uiteindelijk niet geleverd, dan kan je je niet beroepen op je recht als consument. In Nederland kan je - als je iets koopt - over alles overeenkomsten sluiten en dat mag op allerlei manieren. Maar wanneer een overeenkomst in strijd is met het recht dan is ‘ie volgens de rechter eigenlijk nooit tot stand gekomen. Als je illegale drugs koopt is dit het geval. Want illegale drugs zijn in strijd met het recht. Als je bent opgelicht door een dealer kan je dus niet naar de rechter stappen, want je hele afspraak heeft als het ware nooit plaatsgevonden.
Wat weegt zwaarder, de illegaliteit van drugs of jouw gemaakte afspraak met een dealer?
De illegaliteit van de drug weegt zwaarder. Maar hier zit ook weer verschil in, dat ligt eraan of een drug op de Opiumlijst staat of niet.
Verschilt dit per drug?
Zeker, wanneer je wel in je recht kan staan is als je een middel hebt gekocht dat (nog) legaal is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan designerdrugs die ook worden verkocht op het internet of in smartshops. In dat geval kan je je beroepen op het consumentenrecht als je bent opgelicht. Waar je wel mee moet uitkijken is het feit dat designerdrugs continu veranderen omdat ze illegaal worden verklaard en op de Opiumlijst belanden. Deze middelen worden dan weer gewijzigd en zijn vervolgens weer legaal. Denk bijvoorbeeld aan 4-FA, dat middel wordt illegaal verklaard en dan wordt er iets aan veranderd en is het 3-FA waardoor het weer legaal is. Maar dat gaat heel snel. Sowieso zijn ze vanuit het kabinet bezig om de grondstoffen voor designerdrugs illegaal te maken. Als dat uiteindelijk gebeurt kan je je niet meer beroepen op het consumentenrecht.
Wat kan je doen als je bent opgelicht?
Je kan altijd aangifte doen bij de politie. Je kan dan zeggen: “Ik ken deze gast, hij is dealer en ik ben opgelicht.” Maar wat win je daarmee als koper? Je gaat je geld sowieso niet terugkrijgen. Maar goed je kan natuurlijk denken ‘wat een sukkel, ik ga je hiermee terugpakken.’ Toch kan je dan nooit uitsluiten dat de politie dan denkt 'die gebruiker gaan we eens even aan de tand voelen.' In Nederland is er niet echt een beleid dat gericht is op de drugsgebruiker maar je kan niet uitsluiten dat een wijkagent je in de gaten besluit te houden. En die aandacht wil je misschien niet. Een andere optie is ‘Meld Misdaad Anoniem’ bellen. Maar misschien is het nog het beste om je verlies te nemen, je schiet er namelijk niet heel veel mee op.
Wanneer is het wel handig om naar de politie te gaan?
Als jou nepdrugs zijn aangeboden op straat. Dat is een heel groot probleem in Nederland en dan met name in Amsterdam. Als dat gebeurt kan je het beste naar een wijkagent toelopen om te vertellen dat dit is gebeurd. Want het spul dat wordt verkocht is bijna altijd erg slecht en er wordt tegenop getreden.