Wij spraken een ayahuasca begeleider: “Een psycholoog krijgt dit niet voor elkaar”
- Artikel
- 22 sep 2022
- 5 minuten leestijd
Tripthee, ofwel ayahuasca, wordt steeds populairder. Het hallucinogene plantmedicijn laat je urenlang dealen met shit waar jij diep vanbinnen mee zit. En het is een hartstikke gave ervaring natuurlijk. Wij spraken een begeleider die mensen helpt deze levensveranderende inzichten te krijgen.
Hoe bereid je je voor op Ayahuasca?
“Voordat je ayahuasca gaat doen moet je een bepaald dieet volgen. Dit betekent dat je een week ervoor geen drank en drugs doet, en de laatste drie dagen eet je eigenlijk alleen maar soep en sap. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam goed gereinigd is voor de ceremonie. Daarbij versterkt het vasten het effect van de ayahuasca en verkleint het de kans op misselijkheid.”
Hoe beginnen jullie zo’n ceremonie?
“We noemen zo’n ceremonie trouwens een reis, omdat je als het ware een persoonlijke reis maakt. De reis vindt plaats in een ruimte die spiritueel is ingericht, met mandala's en specifieke kleuren. Verder ligt er een matras, kussen en dekentje klaar voor iedereen. Als je voor het eerst ayahuasca gaat doen als reiziger, vind je het misschien wel heel spannend. Dan stellen we je gerust en vertellen we je wat er gaat gebeuren, voor zover dat kan. We vertellen dat veiligheid voorop staat, en wij constant voor je klaar staan tijdens je reis.
Dan is het tijd om de ayahuasca in te nemen. Bij ons wordt de ayahuasca sterk ingekookt, waardoor het een soort van shotje is. Op andere plekken schenken ze het soms in de vorm van thee, maar dan heb je langer die vieze smaak. Voordat ze het innemen zeggen we eerst nog een ‘moeder Aya gebed’. Om in die sfeer te komen, en het respect voor het plantmedicijn te uiten. Vervolgens doen we een chakra-meditatie. Daar beginnen we mee op het moment dat de reizigers hun eerste glaasje hebben gedronken. Het moet natuurlijk even inwerken, en op die manier beginnen ze ontspannen aan hun reis.”
Wat gebeurt er na inname?
“De inwerktijd verschilt enorm per persoon. Gemiddeld duurt het ongeveer een uur. Maar er zijn ook mensen die na een half uur al in die reis zitten, en mensen die er twee uur over doen. Als je echt een controlfreak bent of bang bent, duurt het vaak wat langer. In de loop van de meditatie komen ze er langzaam in. Als het dan in gaat werken gaan de meeste mensen lekker onder een dekentje liggen, soms met een oogmasker op. En dan begint de reis. Die is voor iedereen elke keer anders. Ik zelf heb nu drie keer gereisd, en iedere reis was totaal anders.”
Wat is, over het algemeen, de ‘uitkomst’ van zo’n ceremonie?
“Je krijgt altijd wel een inzicht. Sommige mensen krijgen er tien, en ik krijg er meestal één of twee. Maar wat je er vervolgens mee doet is aan jou. Ga jij naar huis en leef je je leven weer zoals altijd, dan blijft het bij een inzicht. Maar je kan er ook mee aan de slag. Dan kan het je enorm veel brengen. Verder gebeuren er ook dingen diep binnenin die je eigenlijk niet eens doorhebt. Dat je soms weken later pas doorhebt dat er iets in je is veranderd. Dat is echt heel bijzonder. Wij zeggen dan ook altijd: “Vertrouw erop dat moeder Aya je laat onthouden wat je moet onthouden”. Ze geeft je wat je nodig hebt en wat je aankan.
Tijdens je reis verwerk je dingen en laat je dingen achter je. Dat vind ik zo mooi eraan. Je kan twintig keer naar een psycholoog gaan, maar die komt daar niet. Je gaat het niet vertellen want je weet zelf amper wat er diep in jezelf jou tegenhoudt om vrij te zijn en om verder te kijken.”
Waarom heeft ayahuasca begeleiding nodig?
“Eigenlijk moet je het nooit zonder begeleiding doen. Je weet nooit van tevoren wat er gaat komen. Soms moet je heel erg huilen. Dan is het fijn als iemand een arm om je heen slaat, zodat je niet in paniek raakt. En als je midden in je reis naar de wc moet, is het ook fijn als iemand met je meegaat. Je bent dan een beetje wankel en je kan dan misselijk worden.
Er zijn ook mensen die zich moeilijk kunnen overgeven aan dat plantmedicijn. Zij hebben wat extra stimulatie nodig om in die reis te komen. Dit doen we door de muziek aan te passen of gewoon door erbij te gaan zitten. We zijn er dus ook om ervoor te zorgen dat iedereen goed in de reis komt.”
Ayahuasca wordt gezien als harddrug. De bereiding en het serveren van ayahuasca is dus verboden. Wat vind je hiervan?
“Op het moment dat zoiets als ayahuasca mensen helpt, raakt de farmaceutische industrie een beetje in paniek. Ze zien dat het mensen beter maakt. Maar in Nederland is de situatie nu vooral lastig omdat er in 2019 een incident was waarbij een persoon overleed. Het incident werd alleen zo voorgedaan dat er iemand aan de ayahuasca was overleden, maar dat is niet het volledige verhaal. Die persoon had de avond voor de ceremonie gesnoven en gedronken, en ging de dag erna ayahuasca doen. Die had dus niet geluisterd naar het dieet, wat zo belangrijk is. De combinatie is wathetgeen dat deze persoon uiteindelijk fataal geworden. En dat zie je niet in het nieuws.”
Is er nog iets dat je de lezers wilt meegeven?
“Ik raad ayahuasca enorm aan. Maar ga voor een organisatie die al wat langer bestaat. Je bent namelijk toch wel een aantal uur heel kwetsbaar. Ayahuasca is helemaal niet gevaarlijk, maar houd je aan het dieet en kies voor een plek waar ze goed weten waar ze mee bezig zijn.”