Zo ontdek je of iemand drugs in je drankje heeft gedaan
- Artikel
- 08 nov 2024
- 4 minuten leestijd
Hoeveel Nederlanders er jaarlijks gedrogeerd worden, daar zijn geen landelijke cijfers over. Ziekenhuizen, politie en andere hulpverleners houden meldingen hierover niet apart bij. Ook blijft het vaak bij vermoedens van drogering, omdat dit lastig te bewijzen én te merken is. Toch zijn er wel een aantal signalen die erop kunnen duiden dat iemand niet het beste met je voor heeft.
Zoute smaak
Soms kan je proeven dat er iets in je drankje zit. GHB smaakt bijvoorbeeld erg zout. Je kan je voorstellen dat daar dus wel iets van te merken is wanneer het in je bier wordt gedaan. Andere drugs of medicijnen kunnen juist heel bitter of chemisch proeven. Toch is dit niet altijd te merken: sommige drankjes hebben van zichzelf al heel veel smaak. Daarnaast kan je minder oplettend zijn als je al wat alcohol achter de kiezen hebt. Hierdoor kan een zoute, bittere of chemische smaak ook minder opvallen.
Verkleurende nagellak
Ondanks dat een afwijkende smaak niet bij iedereen opvalt, is het wel altijd chemisch te zien. Vier studenten van de North Carolina State University hebben een nagellak ontwikkeld die Xanax, GHB en Rohypnol aantoont. Doop je een gelakte nagel in je drankje en verandert deze van kleur? Dan is er iets in je glas gedaan. Sidenote: de nagellak is erg duur, waardoor het niet voor iedereen weggelegd is. Er wordt daarom ook gekeken naar goedkopere manieren. Voorheen werden er ook al soortgelijke oplossingen bedacht met glazen, rietjes en onderzetters. Het nadeel hiervan is dat de effectiviteit afneemt wanneer er iets in zure of zuivelachtige drank is gedaan.
Rekbare ‘deksels’
Wil je er echt honderd procent zeker van zijn dat er geen rare shit in je drankje wordt gegooid? Online zijn rekbare deksels te koop die je makkelijk over elk glas of flesje kan trekken, zodat niemand er iets in kan doen. Een nadeel hiervan is dat je de hele avond uit een rietje moet drinken, maar als we de voor- en nadelen op een rijtje zetten is de keuze snel gemaakt, toch?
“Zal ik even je drankje vasthouden?"
We hoeven natuurlijk echt niet altijd iets achter liefdadigheid te zoeken. Iemand is negen van de tien keer gewoon te vertrouwen wanneer jij je drankje aan deze persoon toevertrouwt. Toch kan het geen kwaad om nog eens goed na te denken over wie jij je glas precies geeft, want het is natuurlijk wel dé manier om er iets in te gooien. Daarnaast is het sowieso slim om je drankje kosten wat het kost in je eigen handen te houden. Want ook wanneer jij je pilsje even op de bar laat staan, is het kwaad zo geschied.
Welke klachten horen bij drogering?
Het kan erg lastig zijn om na te gaan of iemand is gedrogeerd of niet. Klachten als geheugenverlies, duizeligheid, verlies van controle, verminderend gevoel van bewustzijn en een slap gevoel hebben, worden vaak genoemd. Toch kan het voorkomen dat iemand deze klachten ervaart zonder gedrogeerd te zijn. Het gaat dus vooral om bovenstaande effecten die niet het gevolg kunnen zijn van ‘een paar drankjes’. Wanneer iemand opeens anders gaat praten of verdwenen is, moet je alert zijn.
Belangrijk bij drogering
Wanneer je denkt gedrogeerd te zijn, kan je een urinetest doen bij de huisarts. Zij kunnen op basis daarvan checken of je drugs of medicijnen hebt binnengekregen. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet, aangezien drugs kort aantoonbaar is in je urine. Zo is GHB na twaalf uur al niet meer aan te tonen. Een negatieve test betekent daarom ook niet dat je niét bent gedrogeerd.
Ga bij een sterk vermoeden van drogering langs bij de locatie waar je denkt gedrogeerd te zijn. Praat daar met het personeel, misschien is hen ook iets opgevallen. Daarnaast kunnen daardoor bepaalde puzzelstukjes in elkaar vallen, wat erg fijn is als je zwarte gaten hebt. Ook is het voor beveiligers belangrijk om te weten wat er speelt, zodat zij de veiligheid binnen de club kunnen waarborgen. Daarnaast is het belangrijk om altijd aangifte te doen nadat je gedrogeerd bent. Het voelt misschien overbodig omdat de kans klein is dat er daadwerkelijk iemand wordt opgepakt, maar het is belangrijk dat de politie op de hoogte is van het incident.
Gedrogeerd worden kan een grote impact hebben op iemand. Ben je opzoek naar antwoorden of wil je simpelweg meer informatie rondom drogering? De Drugs Infolijn van het Trimbos instituut kan je hierbij helpen: 0900-1995.