Vandaag delen we het recept van de kookzusjes One’sy en Tewa van het blog This Girl Can Cook.
Zij maakten voor ons Surinaamse rijst met tempeh en
gebakken banaan.
Ingrediënten:
-
een
half pak tofu en een half pak tempeh
-
1
- 1 ½ cup marinade*
-
1
cup rijst (Surinaamse, pandan, basmati)
-
400
- 500 gram groenten (snijbonen, kousenband, witte kool,
sperziebonen, amsoi. tayerblad)
-
sap
van een halve perssinaasappel
-
1
zeer rijpe bakbanaan
-
1
tomaat gesneden
-
1
ui gesnipperd
-
½
- 1 bouillonblokje
Bereidingswijze:
-
Snij
de tofu en tempeh in plakjes. Marineer de plakjes minstens een half
uur, liefst een nacht/dag zodat de smaken er goed in trekken;
-
Was
de groenten en snij klein;
-
Pers
de sinaasappel;
-
Schil
de bakbanaan en snij in lange schuine plakken;
-
Was
en kook de rijst;
-
Verwarm
een laagje olie in een pan en bak daarin de gesneden bakbanaan. Laat
uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven op
150 graden;
-
Bak
daarna de tofu en tempeh in diezelfde olie aan beide kanten tot ze
bruin zijn. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm
in de oven met de bakbanaan. Bewaar de overgebleven marinade;
-
Fruit
in een wok de helft van de tomaat en de helft van de ui met een
beetje olie. Wok de groenten een minuut of vijf (moeten licht
knapperig blijven) en blus af met sinaasappelsap;
-
Maak
de jus door de andere helft van de ui en tomaat te fruiten met olie
en de overgebleven marinade en het bouillonblokje toe te voegen.
Voeg water toe (afhankelijk van hoe dik/waterig je de jus wil meer
of minder);
-
Als
de rijst gekookt is, opdienen met groenten, tofu, tempeh en
bakbanaan.
Eet
smakelijk!
*Recept
marinade:
Carla's
marinade (voor ongeveer 1 kg tofu)
-
een
flink stuk gemberwortel (ongeveer 40 gram)
-
1
teen knoflook
-
1
flesje/potje hoisinsaus (220 ml)
-
1
flesje basis-barbecuesaus (200-250 ml)
-
2
eetlepels zoete ketjap (ketjap manis)
-
2
eetlepels zoute ketjap (ketjap asin)
-
1/2
theelepel vijfkruidenpoeder
Bereidingswijze:
Schil/pel
en rasp de gember en knoflook. Meng de hoisin- en barbecuesaus in een
kom. Voeg de geraspte gember en knoflook en de zoete en zoute ketjap
toe. Meng goed door elkaar en roer er ten slotte het
vijfkruidenpoeder door. Schenk alles in een schone pot of een schoon
bakje en bewaar tot gebruik in de koelkast.