Trophy hunting in Zuid-Afrika: voor een som geld legaal jagen op bedreigde dieren
- Artikel
- 16 okt 2019
Miljoenen toeristen bezoeken Zuid-Afrika elk jaar om een glimp op te vangen van de wildlife die het land rijk is. Maar een deel betaalt grote bedragen om op deze bedreigde dieren te jagen. Wat is t...
Zuid-Afrika
- Aflevering
- Afl
- 16 okt 2019, 21:55
-
Complete afleveringen van
Trippers vind je op NPO Start.
Trophy hunting in Zuid-Afrika: voor een som geld legaal jagen op bedreigde dieren
- 6 minuten leestijd
Miljoenen toeristen bezoeken Zuid-Afrika elk jaar om een glimp op te vangen van de wildlife die het land rijk is. Maar een deel betaalt grote bedragen om op deze bedreigde dieren te jagen. Wat is trophy hunting en wat zijn de gevolgen voor Zuid-Afrika?
Bij trophy hunting, of trofeejacht, kunnen toeristen voor een groot bedrag op bedreigde dieren jagen. Vooral dieren uit the big five zijn populair onder trofeejagers. Er zijn vele organisaties in Zuid-Afrika die compleet verzorgde trofeejachten aanbieden; je kiest een dier en betaalt, en daarna krijg je het hele pakket. Je slaapplek, transport en de geweren worden allemaal verzorgd. Je kunt nog even oefenen met schieten, en daarna ga je op jacht. Er wordt niet gerust voordat je het dier naar keuze hebt geraakt. Daarna is het tijd voor een fotootje en kun je alle trofeeën meenemen naar huis: huid, hoorns, noem maar op.
Terwijl anti-stroopeenheden in Zuid-Afrika met militaire macht proberen wildlife te beschermen tegen stroperij, mogen trophy hunters gewoon op deze dieren jagen, zolang ze maar genoeg betalen. In 2018 werden er dankzij de inspanningen van de anti-stroopeenheden 259 minder neushoorns het slachtoffer van stroperij dan het jaar daarvoor. Maar daartegenover staat dat er net een wet is aangenomen in Zuid-Afrika die het aantal vergunningen voor trophy hunting op neushoorns heeft verdubbeld.
Trofeejacht is een controversieel onderwerp. Enkele jaren geleden kwam dit wereldwijd in het nieuws toen de beroemde leeuw Cecil in Zimbabwe door een Amerikaanse tandarts werd gedood. Er werd wereldwijd met afschuw gereageerd op dit nieuws. Cecil was door zijn leeftijd en leiderschap een geliefd dier onder de Zimbabwaanse bevolking. Hij verbleef in een natuurpark waar jagen streng verboden is, maar werd gelokt naar een privéterrein waar de jacht wel wordt gedoogd. Maar Cecil is niet het enige dier dat werd gedood door een trofeejager. Elk jaar worden wereldwijd meer dan 200.000 dieren slachtoffer van de trofeejacht.
Hoeveel levert de trofeejacht Zuid-Afrika op?
Volgens Africacheck.org is de trofeejacht big business in heel Afrika, met Zuid-Afrika als koploper. In 2016 kwamen er zo’n 7600 trophy hunters naar Zuid-Afrika. Dit lijkt niet zo’n groot aantal, aangezien Zuid-Afrika in dat jaar door ruim 15 miljoen toeristen werd bezocht. Maar de trophy hunters zijn big spenders. Gemiddeld gaven zij €18.000 per persoon uit tijdens zo’n trip.
Een wetenschappelijk onderzoek uit 2018 concludeert dat trophy hunting meer dan €309 miljoen bijdraagt aan de economie van Zuid-Afrika en dat het meer dan 17.000 werkplekken creëert of ondersteunt. Daarnaast suggereren de wetenschappers dat er nog ruimte is voor groei in deze industrie.
Het is duidelijk dat de economische impact van de trofeejacht aanzienlijk is. Waar komt dat geld dan precies vandaan? Voornamelijk uit de prijs die jagers betalen voor de jacht op een dier. Vooral de dieren die vallen onder de big five zijn populair, en dus prijzig. Voor een leeuw moet je 7.700 tot 45.000 euro neertellen, afhankelijk van grootte en geslacht van het dier. Een olifant kost je 23.000 tot 55.000 euro, een luipaard 14.000 tot 32.000 en een buffel 11.000 tot 16.000 euro. Het duurste dier om op te jagen is de zwarte neushoorn. Hier moet iemand minimaal 115.000 euro voor afrekenen, aldus de New York Times.
Dat je voor de neushoorn het diepst in je buidel moet tasten, is niet zo gek. De hoorn van het dier is op de zwarte markt namelijk tussen de 27.000 en 40.000 euro per kilo waard. Dit is meer dan bijvoorbeeld goud of cocaïne. De waardevolle trofeeën zijn ook de reden waarom stroperij zo’n groot probleem is in Zuid-Afrika. In het jaar 2018 werden 769 neushoorns door stropers vermoord. Dit is een groot aantal, aangezien er nog maar 30.000 neushoorns op de wereld zijn. De neushoorn is een van de meest bedreigde diersoorten op aarde en is vanwege zijn waardevolle hoorn vaak het slachtoffer van stropers.
Wat vinden voor- en tegenstanders?
Het fenomeen trophy hunting zorgt in Zuid-Afrika voor verdeeldheid. Waar de Zuid-Afrikaanse overheid heel veel geld pompt in de bescherming van wilde dieren tegen stropers en waar er hele strenge wetten gelden die moeten zorgen voor natuurbehoud, lijkt het vreemd dat iemand voor een bepaalde prijs wél op beschermde dieren mag jagen.
Dat de trofeejacht een miljoenenindustrie is, is wel duidelijk. De grote vraag is echter waar al dit geld naartoe gaat. Dit is ook iets wat de voor- en tegenstanders van trofeejacht voornamelijk bezighoudt. Voorstanders beargumenteren dat juist door het doden van dieren op een gereguleerde manier, deze opbrengsten kunnen worden gestoken in het behoud van de dieren en de natuur. Volgens veel mensen is dit in Zuid-Afrika niet mogelijk zonder trophy hunting.
Tegenstanders van de trofeejacht vragen zich echter af of dit geld wel daadwerkelijk aan het behoud van de natuur wordt besteed en of het doden van diersoorten hun voortbestaan niet juist bedreigt. Daarnaast vinden veel mensen dat trophy hunting enkel iets is voor rijke, witte toeristen, en dat de lokale bevolking niet meeprofiteert.
De vraag of trofeejacht bijdraagt aan de conservatie van bedreigde diersoorten, is moeilijk te beantwoorden. Hoewel er op privéland van bedrijven die trofeejachten organiseren ook dieren worden gefokt, verblijven die strikt binnen een omheining. Ze zijn dus niet vrij. Er wordt door de private sector geld gestoken in de bescherming van dieren, in hun voedsel, en in het fokken van meer dieren. Toch blijft het dubbel om al deze moeite te steken in het conserveren van een diersoort, terwijl een deel daarvan puur als aas is bestemd voor de trofeejacht.
Argumenten van voorstanders van trofeejacht
- Trofeejacht brengt veel inkomsten met zich mee, dit is goed voor de economie en voor de lokale bevolking.
- De opbrengsten van trofeejacht kunnen worden gestoken in natuurbehoud.
- Lokale bevolking zal met het oog op de opbrengsten van trofeejacht actiever optreden tegen reële bedreigingen voor wildlife, zoals stroperij en modernisering van landbouwgrond.
- Andere vormen van toerisme rondom wildlife zoals safari’s zijn niet lucratief genoeg om te zorgen voor natuurbehoud.
- Zonder trofeejacht zullen er meer conflicten komen tussen mens en dier.
- Doordat trofeejacht legale banen creëert, zullen minder mensen gaan stropen.
Argumenten van tegenstanders van trofeejacht
- Trofeejacht genereert relatief maar een klein percentage van de opbrengsten uit toerisme, en is dus niet onmisbaar.
- Lokale gemeenschappen profiteren maar van ongeveer 3% van de opbrengsten van trofeejacht, zo blijkt uit dit artikel.
- Het valt niet te controleren of de opbrengsten van trofeejacht daadwerkelijk naar het behoud van diersoorten gaan.
- Het valt ethisch gezien niet goed te praten dat je een dier doodt om zijn soort te behouden.
- Veel van de diersoorten waarop gejaagd wordt, worden bedreigd. Jagers zouden niet op deze dieren moeten schieten.