Bang voor overgeven: emetofobie
- Artikel
- 19 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Overgeven, braken, spugen, kotsen, brokkelen, vomeren, een barfje of grondpizza leggen, nekken of je maag omkeren, we hebben het allemaal wel eens gedaan. Iemand die emetofobie heeft, is zo ontzettend bang voor overgeven, dat hij of zij er, letterlijk én figuurlijk, ziek van wordt.
Niet de enige
Als je emetofobie hebt, ben je bang om over te geven. Niet alleen het overgeven zelf, maar ook overgeven in het bijzijn van anderen of het anderen te zien overgeven. Naar schatting zijn er zo’n 115.000 Nederlanders en Belgen met emetofobie en het ontstaat vaak op jonge leeftijd. Deze specifieke fobie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als je jezelf hierin herkent, wees maar gerust, je bent zeker niet de enige.
AAAAAAH!
Als je dealt met een specifieke fobie, heb je intense angst voor een bepaald iets of ding, dier of situatie. Onderbewust weet je wel dat het overdreven is, maar je doet er toch alles aan om te voorkomen dat je je angst in de ogen moet kijken. Lukt het voorkomen niet? Dan zet de angst heel intens op. Dat knalt er dan uit met lichamelijke reacties, zweten, hartkloppingen of een hijgende ademhaling. Het kan ook omslaan in een paniekaanval, toevallig de eerste aflevering van Wacht ff.
Meer fobieën
Er zijn nog veel meer fobieën waarvan sommige mensen het bestaan niet eens hadden overwogen. Bekende fobieën zijn bijvoorbeeld hoogtevrees, claustrofobie (angst voor afgesloten ruimtes) en arachnofobie (angst voor spinnen). Maar wist je ook dat aulofobie (bang voor fluiten), anthofobie (angst voor bloemen) en zelfs oenofobie (angst voor wijnen).
Angst voor treinen
We weten ondertussen dat er veel verschillende angsten zijn. Jesse Laport is schrijver en stadsdichter van Arnhem en heeft last van een treinangst. Angstig voor het reizen per trein, treinsporen of trein in het algemeen. Op Instagram is Jess super open over (onder andere) zijn treinangst. MIND Young Studio ging met Jesse in gesprek over zijn mentale gezondheid, zijn werk als schrijver en natuurlijk, treinen. Hier kun je zijn verhaal checken.
Hulp nodig?
Je kan altijd, zelfs anoniem, contact opnemen met MIND Korrelatie. Er zal een medewerker klaarzitten achter de mail, de Whatsapp, de chat of achter de telefoon om jou de passende hulp of antwoorden te geven. Klik hier voor de website. Ook is het goed om te weten dat je altijd bij je huisarts terecht kunt.
De informatie in dit artikel is tot stand gekomen door het team van stichting MIND- en Durf te Vragen.
Bron foto: Pexels