Meer weten over een paniekstoornis
- Artikel
- 06 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Je wordt plotseling overvallen door een onverwachte golf aan intense angst, je schrikt je kapot, maar je hebt vooral, paniek. Heel veel, vaak onverklaarbare paniek. Slecht nieuws maat, je hebt een paniekaanval. Voor iemand met een paniekstoornis is dit dagelijkse kost.
Hoe herken je een paniekstoornis?
Je voelt je stuurloos, los van jezelf en hebt het idee dat je gek wordt. Ook kan je last krijgen van hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen, druk op de borst, en een gevoel van ademnood, verstikking en het idee dood te gaan.
Bang voor een volgende...
Wanneer je een paniekstoornis hebt ben je constant bezorgd en bezig met mogelijk nieuwe paniekaanvallen. Soms gaan mensen met een paniekstoornis bepaalde onbekende situaties vermijden om een nieuwe paniekaanval te voorkomen, omdat ze het idee hebben moeilijk te kunnen ontsnappen of zonder hulp zitten tijdens een paniekaanval. Hierdoor ontwikkelen ze vaak angst voor bijvoorbeeld openbaar vervoer of openbare situaties, beter bekend als agorafobie of pleinvrees.
Vragen op straat
Er heerst nog een redelijk taboe rondom paniekaanvallen en paniekstoornissen waardoor sommige mensen met vragen blijven zitten. Kun je bijvoorbeeld flauwvallen door een paniekaanval? En zijn vrouwen misschien wel sneller in paniek dan mannen? MIND Young Studio is het bruisende centrum van Amersfoort ingegaan om daar te checken “Wat weten mensen over paniekstoornissen?” Check hier de video.
Omgaan met angst
De ene persoon kan beter met zijn angst omgaan dan de andere, ook het zelf doorhebben van je angsten gaat de een beter af dan de ander. Elisa heeft het ‘geluk’ gehad dat ze een goede manier heeft gevonden om met haar angsten om te gaan. Wil je weten hoe en wat? Check haar verhaal hier. Ook Dylan Haegens, betrokken als regisseur en acteur van de serie heeft hiermee te maken gehad. Om het taboe rondom het thema psychische klachten weg te nemen is hij zelfs samen met zijn vriendin Marit Brugman ambassadeur en oprichter van stichting Durf te Vragen. Over zijn paniekstoornis vertelt hij openhartig in dit interview.
Zelftest
Wil je eens testen of jij meer dan gemiddeld last hebt van angstsymptomen? Met deze zelftest kun je hierin meer inzicht krijgen. Heb je daarna nog het idee dat je er graag met iemand over wil praten? Om bijvoorbeeld bepaalde vragen beantwoord te krijgen? Dan is het goed om te weten dat je ook altijd bij je huisarts terecht kunt. Liever nu iemand spreken? Dat kan doordeweeks, ook anoniem, via chat/telefoon/whatsapp en mail via de MIND Korrelatie-pagina, klik daarvoor hier.
De informatie in dit artikel is tot stand gekomen door het team van stichting MIND- en Durf te Vragen.