Wat is een depressie precies?
- Artikel
- 27 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Iedere dag bestaat uit ups en downs, je mist je trein, je stoot je kleine teen of je wordt gebeld door zo’n irritante telefoonverkoper. Kleine dingen kunnen je gevoel soms radicaal omgooien waardoor je het ene moment tevreden bent, en het moment daarop onwijs somber. Wanneer deze somberheid een lange tijd blijft en je zelfs belemmert in je dagelijks functioneren, kan het zomaar zijn dat je een depressie hebt.
Dip of depressie?
Sombere gevoelens kunnen soms langer blijven dan je lief is. Iedereen kent wel het gevoel van een ‘dipje’ die meestal vanzelf binnen een paar dagen voorbij is. Een depressie is een heel ander verhaal, waar je tijdens een ‘dipje’ nog steeds wel leuke momenten hebt, is een depressie puur negatieve gevoelens. Bij een depressie blijft de somberheid aanhouden en is hij veel heftiger en intenser. Dit gepaard met angst of spanning zorgt ervoor dat het je dagelijks functioneren kan gaan beïnvloeden. Van alle psychische aandoeningen komt de depressie het meeste voor.
Je bent niet alleen
Op ieder moment van het jaar hebben meer dan een half miljoen mensen in Nederland een depressie en gemiddeld 1 op de 5 volwassenen krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressie. Eigenlijk is er dus niks geks of abnormaal aan het hebben van een depressie naast dat het simpelweg gewoon een klote periode is.
Eerlijk, open en ongefilterd
Dat depressies veel voorkomend zijn in Nederland is nu ondertussen wel bekend. Oftewel, ook mensen om je heen, vrienden, klasgenoten, etc. kunnen last hebben van een depressie, zonder dat je dat misschien door hebt. Moësha, Isa, Yael, Hanane en Lars hebben een depressie en MIND Young Studio mocht ze álles vragen. Eerlijk, open en ongefilterd. Check hun échte verhalen hier.
Feiten en fabels
Is een burn-out hetzelfde als een depressie? Zijn depressieve mensen écht altijd somber? En wanneer heb je een depressie en wanneer heb je een dipje? In de serie ‘Fact Check’ kijkt MIND Young Studio naar de feiten en fabels over psychische klachten, je ziet vier leken aan het woord over wat zij weten van een depressie. Check het hier.
Zelftest
De ene depressieve klacht is zeker de ander niet. Veel jongeren vinden het daarom ook lastig om in te schatten hoe ernstig hun somberheid is. De Depressietest van MIND kan je helpen bij het inschatten van de ernst van depressieve klachten. Denk niet dat deze test een bezoek aan een specialist kan vervangen, uit deze test volgt namelijk geen diagnose. Alleen een psycholoog of psychiater kan een diagnose bij je vaststellen. Test jezelf hier.
Hulp nodig?
Ben je zelf somber of heb je depressieve klachten? Of maak je je misschien wel zorgen om iemand in je omgeving? Je kan altijd, zelfs anoniem, contact opnemen met MIND Korrelatie. Er zal een medewerker klaarzitten achter de mail, de Whatsapp, de chat of achter de telefoon om jou de passende hulp of antwoorden te geven. Klik hier voor de website. Ook kun je altijd contact opnemen met je huisarts voor hulp.
Wil je graag NU iemand spreken omdat je suïcidale gedachten hebt? Bel dan 113 of gratis via 0800-0113. Chatten kan ook via 113.nl
De informatie in dit artikel is tot stand gekomen door het team van stichting MIND- en Durf te Vragen.