Wat is een dwangstoornis precies?
- Artikel
- 10 nov 2021
- 2 minuten leestijd
Alleen op de witte vlakken lopen bij een zebrapad, altijd eerst je linkerschoen aan en dan pas de andere. Het zijn allemaal voorbeelden van kleine routines waar je jezelf onbewust toe dwingt. Bij sommige mensen kan dat zorgen voor serieuze problemen in hun dagelijks leven. Ze hebben last van dwanggedachten of dwanghandelingen.
Mensen met een dwangstoornis kunnen last hebben van terugkerende gedachten, beelden of neigingen die als misplaatst of opdringerig worden beleefd. Ook kunnen ze het gevoel hebben steeds weer dezelfde handeling te moeten uitvoeren. Dan hebben ze last van een dwanghandeling. Jaarlijks krijgt 0,5% voor het eerst een dwangstoornis. De stoornis wordt ook wel dwangneurose of obsessief-compulsieve stoornis genoemd.
Je bent niet alleen
Rondom dwangstoornissen hangen er nog veel vraagtekens, ook bij jongeren. Wanneer is iets nog een routine, en wanneer is er sprake van een dwang? Ook kan het soms lastig zijn om je eigen dwangstoornis te herkennen, hulp te zoeken en ermee om leren te gaan. Gelukkig ben je niet de enige en kampen en er helaas veel jongeren met een dwangstoornis. Vier van deze grote groep jongeren met dwang zijn aangeschoven in de MIND Young Studio om openhartig te vertellen over hun eigen dwangstoornis. Check het filmpje hier.
Levenslang met dwang
Veel mensen hebben een bepaald beeld over een dwangstoornis. Zo wordt het vaak in één specifiek hokje geplaatst en wordt het door sommige mensen onderschat. In het Tv-programma ‘Levenslang met Dwang’, worden alle verschillende vormen van een dwangstoornis besproken met iemand die last heeft van die bepaalde dwangstoornis en wordt er gekeken naar een passende therapie. Nieuwsgierig geworden? Via NPOStart kan je het hele seizoen terugkijken.
Hulp nodig?
Heb je zelf ook behoefte aan persoonlijke hulp? Heb je vragen? Of wil je advies? Je kan altijd, zelfs anoniem, contact opnemen met MIND Korrelatie. Er zal een medewerker klaarzitten achter de mail, de Whatsapp, de chat of achter de telefoon om jou de passende hulp of antwoorden te geven. Klik hier voor de website. Wist je dat je huisarts ook altijd voor je klaarstaat? Maak een afspraak als jij denkt dat je symptomen van een dwangstoornis hebt.
De informatie in dit artikel is tot stand gekomen door het team van stichting MIND- en Durf te Vragen.