Wat is een eetstoornis precies?
- Artikel
- 06 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Eten. Voor de meesten gaat een groot deel van het salaris er aan op. Maar voor sommigen beïnvloedt het hun dagelijks functioneren in grote mate. Sommige mensen zijn extreem veel bezig met eten en hun gewicht. Deze mensen kunnen lijden aan een eetstoornis.
Anorexia
Eetstoornissen zijn er, net als mensen, in alle soorten en maten. De meeste mensen denken bij een eetstoornis aan anorexia nervose. Als je lijdt aan anorexia, ben je ontzettend van om aan te komen, ook al zit je ver beneden een gewicht dat gezond is voor jouw leeftijd en lengte. Anorexia valt onder wat men noemt het restrictieve type eetstoornis, oftewel, je legt jezelf allerlei regeltjes en restricties op.
Boulimia
Als je in een korte tijd juist meer eet dan dat je normaal op zou kunnen, hebben we het eerder over ‘boulimia’. Tijdens zo’n eetbui verlies je alle controle en kan je niet stoppen met eten. Vaak ontstaat er na zo’n eetbui een enorm gevoel van schuld, dit kan soms leiden tot het gevoel van het ongedaan willen maken. Voor sommige mensen voelt laxeermiddel, overgeven of heel fanatiek afvallen als de enige ‘logische’ optie.
Ruim 27500 mensen
Ongeveer 1% van de volwassenen lijdt aan een eetbuistoornis. Van deze procent zijn het ongeveer 5500 mensen met anorexia en 22300 met boulimia in Nederland. Zowel anorexia als boulimia komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Bij de eetbuistoornis is dat anders, daar komt het naar schatting evenveel voor.
Wat weet je ervan?
Even eerlijk; weet jij hoeveel eetstoornissen er zijn? Vier jongeren gaan de uitdaging aan om te kijken wat zij allemaal weten over eetstoornissen. En sta je er wel eens bij stil dat mensen die rare dingen eten hier ook onder vallen? En nee, gewicht is niet altijd bepalend wanneer het gaat over eetproblematiek. Klaar voor nog meer "Eyeopeners"? Check deze video!
Voor veel mensen is het een onbekend gebied. Nog altijd zijn er mensen met vooroordelen en heersen er veel aannames rondom eetstoornissen. Dit komt door onwetendheid. Balen en vooral onnodig! Marit Brugman, schrijfster van de serie kreeg deze vooroordelen voor haar kiezen en reageerde erop in deze video.
Hulp nodig?
Je kan doordeweeks altijd, zelfs anoniem, contact opnemen met MIND Korrelatie. Er zal een medewerker klaarzitten achter de mail, de Whatsapp, de chat of achter de telefoon om jou de passende hulp of antwoorden te geven. Klik hier voor de website. Ook kun je altijd terecht bij je huisarts als je benieuwd bent wat hij of zij voor jou kan betekenen.
De informatie in dit artikel is tot stand gekomen door het team van stichting MIND- en Durf te Vragen.