Op veel etiketten kom je het woord concentraat tegen en dat kan verwarrend zijn. Zo heb je vruchtenconcentraat, maar ook vruchtensap uit concentraat. En deze twee zijn niet hetzelfde. Hoe zit dat?
Concentraat
Concentraten hebben de vorm van poeder of vloeistof. Daarin zit een grote
hoeveelheid van één of meerdere stoffen. In hoge concentratie dus. Een
concentraat wordt meestal verkregen door aan een vloeistof het vocht te
onttrekken. Dit gebeurt met technieken als inkoken, vriesdrogen, destilleren,
centrifugeren en drogen. Deze technieken worden veel in de voedingsindustrie
gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld medicijnen worden actieve stoffen
geconcentreerd.
Vruchtensap uit
concentraat
Om een vruchtensap te maken uit concentraat wordt eerst het
sap uit de vers geplukte vruchten gehaald. Daarna wordt met een dampinstallatie
(een deel van) het vocht uit het sap onttrokken. Dit gebeurt bijna altijd in
het land van herkomst. De dikke brij die dan overblijft is het concentraat. Het
volume van het concentraat is tien keer kleiner dan van het oorspronkelijke
sap. Hierdoor is er minder ruimte nodig om het te vervoeren naar bijvoorbeeld
Nederland. De producenten in Nederland voegen aan het concentraat water en
eventueel andere smaak en geurstoffen toe, zodat er weer sap ontstaat. En dat
sap komt terecht in jouw pakjes vruchtensap.
Gedeïoniseerd
concentraat
Een gedeïoniseerd concentraat begint in de vorm van een (ingedikt)
vruchtensap zoals appelsap. Dat wordt door een ionenwisselaar gehaald, waardoor
alle kleur, smaak en mineralen verwijderd worden. Wat je dan overhoudt is een
soort suikersiroop die er uitziet als water. Het maakt voor het uiteindelijke
concentraat geen verschil of het uit appel, peer of druif komt, want het
bestaat bijna volledig uit suikers.
Schuilnamen
Dit goedje kan aan alle producten waar suiker in zit worden toegevoegd, maar de
term ‘gedeïoniseerd concentraat’ zal je niet snel tegen komen. Op een etiket
vind je het vaak onder schuilnamen als: vruchtenconcentraat, fruitconcentraat,
vruchtenextract, fruitextract en sap concentraat. Op deze manier kan je suiker
toevoegen aan bijvoorbeeld frisdrank zonder het suiker te noemen.
Geschreven door: Maic Oudejans