Ham komt in principe van de achterpoten van een varken. Toch is er onder andere beenham, achterham en schouderham. Hoe zit dat en wat is het verschil?
Wat is ham?
Ham is het vlees van de achterpoten van een varken dat
gezouten is en daarna gekookt, gedroogd en/of gerookt. Het zouten van de ham kan op verschillende
manieren, droog en nat. Bij droog pekelen wordt er direct zout op het vlees
gedaan. Het rijpen op deze manier is echter een langdurig en daardoor ook duurder proces. Voor
industriële ham die je dus vaak op je boterham hebt, maakt men daarom gebruik van
een zoutbad of het direct inspuiten van een zoutoplossing in het vlees. Dit
gaat sneller en is goedkoper.
Beenham
Beenham is een ham met been die je maakt van de bil van een
varken. Het been staat in dit geval voor het bot dat in de achterpoot zit.
Als je het been met het bot erin en het zwoerd (de huid om het been) laat garen
dan blijft alles opgesloten en blijft de ham veel sappiger. Het bot hoort er
pas uitgehaald te worden na het koken van de ham. Bij industriële beenham zie
je echter vaak dat het vlees van het bot wordt afgehaald en dat losse hammen om
een los bot of een ijzeren staaf heen worden geplakt. Doormiddel van plastic of
een blik blijven deze delen bij elkaar en wordt het gegaard tot een stuk waardoor je er grote plakken van kan snijden. Er zijn geen
wettelijke eisen voor beenham, waardoor allebei de manieren zo genoemd mogen
worden.
Achterham
Ook achterham komt van de achterpoot van het varken en lijkt daardoor veel
op beenham. Het verschil is dat beenham traditioneel aan het been wordt
gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dat niet uit. Het is dus geen ander vlees dan dat van beenham, alleen de bereiding kan verschillen.
Schouderham
Dit is officieel eigenlijk geen ham, omdat het niet van de
achterpoot van een varken gemaakt wordt, maar zoals de naam al zegt, van de
schouder. Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter-
en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en
daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder
grote, mooie plakken van kan snijden. Vaak worden verschillende schouderdelen
samengeperst tot een grotere ham, zodat je er grotere plakken van kan maken,
maar dit hoeft niet.
Bronnen: Keurslager
Renesse, uitzending Keuringsdienst van Waarde yorkham, uitzending
Keuringsdienst van Waarde beenham
Geschreven door: Maic Oudejans