De één noemt het een licht, fris en fruitig biertje, de ander noemt het bierlimonade. Het rosébiertje. Deze nieuwkomer op de biermarkt wordt steeds meer gedronken. Of je nou een fan bent van dit zoete spul of er van niets van moet hebben, de toekomst van dit biertje ziet er rooskleurig uit. Maar wat is dat rosébier eigenlijk?
Hoe wordt het gemaakt?
Het roze biertje begint zijn leven niet in die kleur. Het is
van origine een witbier. Nadat het witbier is gegist, worden hier vruchten bij
toegevoegd voor de smaak en kleur. Tegenwoordig kiezen veel brouwerijen ervoor
om in plaats van hele vruchten, vruchtenextract toe te voegen. Dit is
makkelijker voor het brouwen, omdat de vruchten niet meer uit de drank gezeefd
hoeven te worden.
Rosébier en fruitbier
Naast rosébier bestaat er ook fruitbier. In allebei wordt
fruit verwerkt, dus waar zit dat verschil dan? Het antwoord is te vinden in de
manier waarop beide drankjes gemaakt worden. Bij rosébier worden er vruchten of
vruchtenextract pas toegevoegd na de gisting van het goedje. Bij fruitbier is
het juist het geval dat datzelfde fruit of fruitextract net voor de gisting
worden toegevoegd. Het fruit wat dan toegevoegd is geeft een redelijk subtiele
en fruitige (maar niet erg zoete) smaak. Meestal worden er later nog suikers
bijgevoegd om de smaak wat zoeter te maken.
Rosé?
Als je de naam rosébier hoort, dan denk je natuurlijk direct
aan de wijn met dezelfde naam. Maar hebben de twee iets met elkaar te maken?
Behalve dat beide alcohol bevatten eigenlijk niet. Maar waarom dan die naam? Die
komt vooral doordat het toegevoegde fruit een rosé-achtige smaak geven aan het
bier. Ook is het zo dat het woord rosé ook bleekrood betekent. Meestal heeft
het zomerbiertje in kwestie een rode kleur die hierbij in de buurt komt.
Geschreven door: Jesse Busser
Volg ons nu ook op Instagram!