De eerste week van augustus staat inmiddels 25 jaar in het teken van de Amsterdam Pride. Het is niet de enige pride in Nederland, maar wel de oudste en bekendste.
Normaal gesproken zou Amsterdam nu fel kleuren in alle tinten van de regenboog, kon je naar lezingen, filmvoorstellingen en straatfeesten, en waren er tachtig boten gevuld met jongeren, ouderen, politieke partijen, fetisjisten, bedrijven en kleinere organisaties tijdens de Canal Parade. Helaas gooit corona ook dit jaar weer roet in het eten, precies tijdens het jubileum.
Maar dat mag de pret niet drukken. Emma Wortelboer, Ellie Lust en Envy Peru presenteren daarom maandag 2
augustus om 1945 uur de Pridetest bij BNNVARA op NPO 3. Ze onderwerpen
hun gasten aan een spervuur van vragen om te kijken wie het meeste
afweet LHBTQIA+-gerelateerde onderwerpen.
Juist nú besteden we extra aandacht aan de LHBTQIA+-gemeenschap, zowel in Nederland en daarbuiten. Prides worden over de hele wereld gehouden, maar lang niet overal verlopen ze zo vlekkeloos en vreugdevol als in Nederland.
In Georgië werd onlangs een Pride vroegtijdig afgelast wegens geweld waarbij zelfs iemand om het leven kwam. In Hongarije stond de Pride in het teken van strijd tegen de regering die deze zomer de verregaande anti LHBTQIA+-wetgving heeft ingevoerd. En in Polen bestaan zogeheten homovrije zones. En dan hebben we het nog niet eens over landen in Afrika of het Midden-Oosten, waar het afwijken van de norm je gewoon je kop kan kosten.
Maar zelfs in Nederland is niet al het nieuws positief. Onlangs bleek uit onderzoek dat LHBTQIA+ers zich onveiliger voelen op straat dan voorheen, en als bewijs daarvan werd in Amstelveen afgelopen week de 14-jarige Frederique door een groepje jongeren in elkaar geslagen, omdat ze niet in wilde gaan op hun vraag wat haar geslacht was.
Ellie Lust zegt al: "In al die jaren is er ontzettend veel goeds gebeurd. Superleuk om samen met het publiek en natuurlijk ons panel te testen hoe het zit met de kennis over alles wat met Pride te maken heeft. Ik hoop dat veel mensen meedoen en voor mij persoonlijk is het belangrijk dat we blijven stilstaan bij het belang van het vieren van de Pride. Want er is nog altijd veel niet vanzelfsprekend."
Eigenlijk totaal gestoord, en we snappen amper dat dit anno nu nog steeds kan gebeuren. Maar wat we wél weten: onbekend maakt onbemind. Dus maken we die regenboog weer een stukje bekender en gaan we testen hoe het staat met de kennis van de Nederlanders thuis en het panel in de studio. Wat weten Anna Nooshin, Barrie Stevens, Loiza Lamers, Robbert Rodenburg, Romana Vrede, Patricia Paay en Thorn de Vries over de regenboog? En weet jij eigenlijk wel waar LHBTQIA+ voor staat?
En jij kan ook meedoen, dus laten we even een klein beetje testen hoe het met jouw kennis staat:
Wanneer werd de eerste Canal Parade in Amsterdam georganiseerd?
A. 1987
B. 1991
C. 1996
D. 2003
Wat is de Stonewall Inn?
A. Een Pride Festival bij Stonehenge
B. Een homokroeg in New York
C. Een LHBTQIA+-friendly hotel in Las Vegas
D. Een cocktail
Wat is geen term die in het verleden voor homo's is gebruikt?
A. Sodomieten
B. Uranisten
C. Mietjes
D. Satanisten
Antwoorden: 1. C, 2. B, 3 D.
Als jij deze vragen met twee vingers in je neus hebt kunnen beantwoorden, zou het zomaar kunnen dat jij ook de 20 vragen van de Pride Test uitstekend doorkomt. Speel daarom zelf ook mee met de Pride Test 2021 via NPO3.NL/PRIDETEST of de NPO3 app op Maandag 2 augustus om 20.15 uur op NPO3.
De winnaar krijgt een pride-pakket en een regenboogrondleiding in dierentuin Artis in Amsterdam, waarin je alle vormen van seksualiteit in het dierenrijk te zien krijgt.