Microbioloog Raymond heeft de bacteriën, schimmels en parasieten die we in het studentenhuis vonden in het lab uitvoerig onderzocht.
Wat vies is moet penetrant ruiken, vies voelen en er vies uitzien. Maar wat er vies uitziet, is niet altijd écht vies, want met het blote oog kun je bacteriën niet zien. Wat maakt de voorwerpen van Emma en Max nou écht vies? Onze microbioloog legt verder uit welke schimmels en bacteriën gevaarlijk zijn.
Emma’s ‘hoopje ellende’
Het ‘hoopje ellende’ van Emma kreeg een score van 13.914 op de ATP meter. Onder de microscoop is dan ook goed te zien dat het voorwerp van Emma veel meer bacteriën en schimmels bevat dan het voorwerp van Max. Je ziet in Emma's sample veel bewegende deeltjes. Dit zijn de zwemmende bacteriën. Naast bacteriën zwemmen er in Emma’s sample ook amoeben, een eencellig organisme dat kan leven als parasiet in bijvoorbeeld de mens. De parasiet is gevaarlijk voor mensen doordat die dysenterie kan veroorzaken: een zware vorm van diarree waarbij er bloed in de ontlasting komt. Conclusie: het verzamelvoorwerp van Emma zorgt letterlijk voor ellende.
De grote staaf die te zien is op de microscoop is een schimmel. Ook op de samples zijn de schimmels goed te zien. Om zeker te weten welke schimmels er op Emma’s voorwerp aanwezig zijn, is grondig lab onderzoek nodig. We kunnen wel een gokje wagen. De kans is groot dat het voorwerp van Emma bestaat uit beschimmeling van voedsel en beschimmeling door vocht. Schimmels op voedsel zijn in staat gifstoffen aan te maken en daardoor niet veilig om te eten. Je kunt hiervan snel voedselvergiftiging oplopen, wat gepaard gaat met braken en diarree. Geen pretje dus. Daarnaast zijn sommige voedselschimmels zelfs kankerverwekkend! Schimmels door vocht kunnen erg schadelijk zijn voor je luchtwegen. Schimmels groeien goed in een vochtige omgeving en kunnen zich snel verspreiden door de lucht. Zelfs als het voorwerp in het achterste hoekje onder je bed ligt, kun je de schimmels binnenkrijgen. Het is dus zeker niet gezond om Emma’s ‘hoopje ellende’ in je kamer te laten liggen.
Max’s servetje
Het servet van Max scoorde 10.088 op de ATP meter. Het voorwerp van Max was zichtbaar minder beschimmeld en daarom zijn er onder de microscoop ook vooral zwemmende bacteriën te zien. In eerste instantie zijn er in het sample van Max geen ziekmakende microben te zien, maar schijn bedriegt. De samples laten zien dat het servetje van Max veel stafylokokken bevat.
Stafylokok staat ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie, omdat hij in ziekenhuizen epidemieën veroorzaakt. De symptomen van een stafylokokinfectie zijn vooral te merken op de huid. Zo kun je last krijgen van eczeem, krentenbaard, steenpuisten en wondinfecties. Maar het is ook een bacterie die zorgt voor voedselvergiftiging en koortsklachten. Stafylokokken zijn te behandelen met een antibioticakuur, waarbij je 14 dagen aan het infuus moet liggen. Bij een ernstige infectie is het zelfs nodig om een operatie uit te voeren, om bijvoorbeeld pus weg te halen. Aan het stafylokokkenservetje van Max wil je dus zeker niet likken!
Kun je in studentenhuis Club Kurk van de grond eten?
Op de voorwerpen van Max en Emma zijn bijna 200x meer bacteriën aangetroffen dan toegestaan zou zijn in een voedselfabriek. Het is daarom zeker te betwijfelen of het huis van Club Kurk voldoet aan de hygiënecode. Het studentenhuis zag er goor uit, maar is dus ook daadwerkelijk écht heel goor. Onderzoek heeft bevestigd dat er op beide voorwerpen van Max en Emma ziekmakende bacteriën zijn gevonden, die voor zeer onprettige symptomen kunnen zorgen. Zowel wij, als de wetenschap raden het dus af om in Club Kurk van de grond te eten. Tenminste, totdat er eens grondig is schoongemaakt.