Wil je zelf ook eens proberen hoe je poeder maakt van paprika? De Keuringsdienst duikt de keuken in en gaat aan de slag.
Het belangrijkste ingrediënt van paprikapoeder is, niet zo heel erg gek, de paprika zelf. Voordat deze kan worden gebruikt in een maling moet het erg goed worden gedroogd. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor die allemaal een eigen tijdsduur kennen.
Optie 1: De geduldige, natuurlijke manier
Het is mogelijk om een paprika aan het steeltje met een touwtje op te hangen en natuurlijk te laten drogen. Neem hier echter wel de tijd voor: het duurt ongeveer een jaar om de paprika goed droog te krijgen. Laat de paprika in een droge en warme schaduw zoals een warme hoek op zolder of in de garage. Als de luchtvochtigheid te hoog is ontdek je na een jaar pus in de paprika, let hier dus goed op. Wat ook handig is om te weten: de hoek waar je de paprika ophangt kan gaan ruiken naar de paprika, ook als je ze na een jaar weghaalt.
Een andere manier die onder deze manier valt is de zonnige variant. Let dagelijks op het weerbericht. Als de zon goed schijnt, neem dan een paprika, snij deze grotendeels maar niet helemaal door, verwijder de stam met zaden en hang de paprika met de binnenkant nu open richting de zon. Begin hier ’s ochtends mee zodat je uiteindelijk minder droogdagen nodig hebt. Wat in plaats van het ophangen ook helpt is het plaatsen van de plakken paprika op aluminiumfolie, wat je weer op het dak van de auto legt. Draai om de acht uur de plakken om. Dit versnelt het droogproces aanzienlijk.
Een derde, iets minder natuurlijke manier is om de paprika te drogen door middel van rook. Leg de paprika in een rooster op een roker dat werkt op eikenhout. Draai de paprika een enkele keer per dag om en herhaal dit proces voor een paar dagen.
Optie 2: De energieverspillende manier
Een paprika kan ook in de oven worden gedroogd. Verwarm de oven voor op 60 graden Celsius en snij ondertussen de paprika in stroken. Leg deze stroken of in zijn geheel op een rooster en plaats dit in de oven. Nu wordt het lastig: de temperatuur moet tussen de 62 en 66 graden Celsius blijven. Om dit goed te kunnen doen kan je met een oventhermometer in de gaten houden of alles goed warm blijft. Zo niet, gooi dan de ovendeur wagenwijd open om af te laten koelen. Het duurt ongeveer 4 á 5 uur voordat alles goed droog is.
Optie 3: De efficiënte manier
Door middel van een voedseldehydrator wordt er water en vocht onttrokken uit de producten die er in liggen. Paprika’s kunnen in plakjes worden neergelegd in het apparaat, maar ook dit duurt een tijd. De gemiddelde dehydrator doet ongeveer 8 tot 12 uur over het volledig laten uitdrogen van een paprika, de professionelere machines doen dit in een iets kortere tijd.
Nu de paprika is gedroogd kan je met een oude koffiemolen of vijzel de stukken vermalen tot een poeder. Het poeder kan als het in een luchtdichte, glazen pot zit een jaar lang worden bewaard.
Tip
Let er bij het vermalen of drogen op dat je de (enkele) zaden en de stam uit de paprika haalt. De zaden kan je gebruiken voor de volgende paprikaoogst.