Na Sophies eigen omgeving, werk en de psyche duikt Sophie in deze aflevering in de wereld van de genetische aanleg.
Want we zijn nu eenmaal allemaal verschillend gebakken. Hoeveel invloed hebben die ingrediënten op je stressbestendigheid?
Rake uitspraak, pa
Pleasen en conflictvermijding komen naar voren bij het vragenrondje op de rode loper. Maar ook de zus en vader van Sophie noemen deze eigenschappen direct als risicovolle smaakjes in de Hilbrand-taart. “Wij zouden best de bodem kunnen zijn van jouw burn-out.” Rake uitspraak, papa. En is dat wel zo?
Zit stress in ons DNA?
Christiaan Finkers (Psychiater bij het UMC) doet onderzoek naar stressgevoeligheid in ons DNA. Hoe zit dat nou Christiaan? “Ik denk dat stress voor een gedeelte in je DNA zit. Waardoor je van nature al anders reageert op je omgeving.
“Het is wel een context dingetje. Van je omgeving, wat je hebt meegemaakt en hoe je in elkaar zit als persoon. En dan kan DNA wel iets zeggen van hoe je met stress omgaat."
Stress is juist positief
Maar eigenlijk is stress heel goed. Het zorgt ervoor dat je optimaal omgaat met wat er in je omgeving gebeurt. En het zorgt ervoor dat je je goed kan aanpassen als er iets in die omgeving verandert.
Kijk uit voor overbelasting
Dus een stresssysteem moet belast worden. Maar als je teveel belasting krijgt kan je systeem het niet meer aan. Een burn-out is eigenlijk een chronische overbelasting van je stresssysteem. Maar wanneer je klapt ligt aan de veerkrachtigheid van de persoon.
*Bleep, bleep* Hoppa, afgeleid
Goed, maar hoe je in elkaar zit kan je dus weinig aan veranderen. Maar je valkuilen leren kennen en daar mee om leren gaan kan je zeker helpen om stress de baas te blijven. Tot dat piepje van je telefoon… heb ik een berichtje? Van wie?
Herkenbaar? Volgende week staat in het teken van… social media!
Sophie in de Mentale Kreukels, dinsdag 20:30 uur bij BNN op NPO 3!