Als het op kaas aan komt gaat niks in Frankrijk met de Franse slag. Er bestaan natuurlijk wettelijke en praktische regels rondom kaas, maar ze hebben ook een heleboel sociale regels bedacht die gaan over hoe je kaas hoort te éten.
De Fransen kennen grofweg drie soorten kaas: harde kazen,
zachte kazen en blauwe kazen. Deze kazen worden gemaakt van drie soorten melk:
koemelk, geitenmelk of schapenmelk. En dan worden ze nog geproduceerd op twee verschillende plekken (en dit is voor de Fransen heel belangrijk): handgemaakt in
een boerderij of industrieel gemaakt in een fabriek.
Met al deze variabelen is het
geen wonder dat de Fransen rond de 400 verschillende kazen produceren. En voor al deze kazen gelden regels rond het eten ervan. De
belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná
het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het
gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
De Fransen eten hun kazen van mild naar sterk, je start dus met kazen als een brie
of Comté (deze zijn licht van kleur en geur) en je eindigt met de schimmelkaas
zoals een Roquefort of een Bleu d'Auvergne. In deze volgorde verpest je niet je
smaakpallet met de sterkste kazen voor je de nuances van de zachtste kan
proeven.
Dan is er de regel over wanneer je het korstje van de kaas eet. Deze is weer
lekker simpel: het kán altijd. Het is af te raden bij harde kazen en het is afhankelijk
van je eigen smaak bij de sterkere kazen (die vaak schimmel of een laagje
kruiden op de korst hebben zitten). Maar bij alle zachte kazen móet je
eigenlijk wel, anders vinden de Fransen je kinderachtig.
Elke kaasvorm heeft een officiële manier waarop deze gesneden moet worden. Eerlijk
delen is het belangrijkst. Maar dat blijkt ingewikkeld, dus een visualisatie
werkt hier het best:
De Franse tekst betekent: “Zorg er bij het snijden van de kaas voor dat elke gast een deel krijgt met zowel de korst als het hart van de kaas. Hoe u dat het beste kunt doen, hangt af van de vorm en grootte van de kaas. De onderstaande afbeeldingen tonen de beste verdeling van een aantal van de kazen die in dit boek worden gepresenteerd.”
En dan ten slotte: de Franse gewoontes om het kaas eten
heen. Je drinkt er vaak rode wijn bij, en je eet de kaas áltijd met brood. En
zowel de wijn als het brood gebruik je met mate, het gaat uiteindelijk altijd
om de kaas. Zo zijn die Fransen wel.
Geschreven door: Cilia Hulspas