LogoPers

3FM Serious Request 2009 opbrengst: 7.113.447 euro

Op kerstavond maakte 3FM tijdens een feestelijke finale de totaalstand bekend van 156 uur 3FM Serious Request. De actie bracht in totaal een recordbedrag van 7.113.447 euro bijeen voor het malariabestrijdingprogramma van het Rode Kruis.
28 december 2009

3FM dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt aten een eerste appel en overhandigden de cheque aan directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis. Eric Corton presenteerde vanaf 16.00 uur de finaleshow op de Grote Markt in Groningen. Artiesten zoals Kane, Rigby, Waylon, Armin van Buuren, Roel VanVelzen en The Opposites maakten daar voor het publiek een muziekfeest van. Een paar minuten na 20.00 uur kwamen de dj’s uit het Glazen Huis, waar Prinses Maxima hen op 18 december had opgesloten. Op het moment dat het finalebedrag bekend werd gemaakt, barste een oorverdovend gejuich los op de Grote Markt.

“Dit is een ongelofelijke prestatie van de drie dj’s en van iedereen die aan 3FM Serious Request heeft bijgedragen”, zegt Wilbert Mutsaers, 3FM zendermanager. “Ik heb diep respect voor de wijze waarop iedereen, die daartoe gelegenheid zag, zich voor deze actie heeft ingezet en ik wil Groningen danken voor het fantastisch gastheerschap.”

Bijdrage Nederlandse regering
Iets voor 20.00 uur maakte Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking bij de dj’s in het Glazen Huis bekend dat de Nederlandse regering een bedrag van 3.000.000 euro bijdraagt aan de actie. Dit boven op de 4.113.447 euro die het Nederlandse publiek bijeenbracht, maakt een totaalopbrengst van 7.113.447 euro.

Zes dagen lang, van 18 tot en met 24 december, maakten 3FM-dj’s Annemieke Schollaardt, Gerard Ekdom en Giel Beelen 24 uur per dag radio vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Groningen, zonder te eten. Het doel; zoveel mogelijk aandacht vragen en geld ophalen voor de preventie en bestrijding van Malaria door het Rode Kruis.

Top Serious Request
Vanaf 24 december 20.20 uur zendt 3FM de Top Serious Request uit met de meest aangevraagde nummers uit 3FM Serious Request. 24 uur per dag de favoriete platen van de 3FM luisteraars tot 31 december 18.00 uur. Dit is de top 3 van aangevraagde platen tijdens 3FM Serious Request:

1. Ryan Shaw - It gets better
2. Cliff Richard & the Young Ones - Living Doll
3. Pearl Jam - Just Breathe
De complete lijst is terug te vinden op 3fm.nl. Hier kunnen luisteraars opzoeken wanneer de plaat die ze hebben aangevraagd, wordt gedraaid.

Internationaal
Dit jaar stond voor de tweede maal een Glazen Huis in Zweden. De drie dj’s van P3 presenteerden daar van 14 tot en met 20 december Musikjhälpen vanuit Gothenburg. Dat leverde 552.425 euro op. In het Duitssprekende deel van Zwitserland sloten drie dj’s van DRS 3 zich op van 14 tot en met 19 december voor een eerste maal op tijdens ‘Jeder Rappen Zählt’. Zij zamelden een totaal bedrag van 4.699.410 euro in. Studio Brussel zamelde met de Vlaamse variant ‘Music for Life’ een bedrag in van 3.649.595 euro. Een nieuw record voor België. Ook zij beleefden vandaag de finale. Ghetto Radio Serious Request deed voor de tweede keer mee, maar voor de eerste keer werd daar ook geld ingezameld. Alle acties bij elkaar leidden tot een totaalbedrag van 16.008.597 euro voor de preventie en bestrijding van malaria door het Rode Kruis.

Stop Malaria, Play The Music
Malaria is een verwoestende ziekte en doodt jaarlijks bijna één miljoen mensen, waarvan het overgrote deel kind is en jonger dan 5 jaar. Elke 30 seconden sterft een kind aan malaria. Jaarlijks wordt 247 miljoen maal de diagnose malaria gesteld en dit risico lopen 3.3 miljard mensen in 109 verschillende landen. Complicaties van malaria, zoals ernstige bloedarmoede, zijn verantwoordelijk voor nog eens miljoen dodelijke slachtoffers. Omdat malaria te behandelen is, omdat malaria te voorkomen is, omdat dus veel teveel mensen jaarlijks slachtoffer van deze ziekte worden, is dit de stille ramp waarvoor 3FM in december 2009 met Serious Request actie voert en geld inzamelt samen met het Rode Kruis.

Het Rode Kruis speelt wereldwijd een belangrijke rol in het gevecht tegen deze vernietigende ziekte. Het Rode Kruis distribueert muskietennetten die bescherming bieden en geeft voorlichting. Het Rode Kruis kan als neutrale organisatie hulp verlenen in gebieden die voor andere organisaties niet toegankelijk zijn en zo de meest kwetsbare mensen bereiken. Waar ook ter wereld, het Rode Kruis helpt direct. Geld storten kan direct op giro: 22744 onder vermelding van Serious Request.

3FM Serious Request
Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM Serious Request 915.955 euro op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sluit Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 doet het Zweedse P3/SVT dat. In 2008 brengt de actie in Nederland 5.702.621 euro op voor vluchtelingenhulp.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)