LogoPers

3FM Serious Request 2016 vraagt aandacht voor 900.000 kinderen die jaarlijks sterven door longontsteking

In december vraagt NPO 3FM aandacht voor kinderen die sterven door longontsteking. Drie 3FM dj’s zamelen vanuit het Glazen Huis in Breda geld in om deze ‘stille killer’ een halt toe te roepen. Dit maakte 3FM dj Giel Beelen zojuist bekend in zijn ochtendshow op NPO 3FM.
7 juni 2016

De publieke radiozender en het Rode Kruis zetten zich in voor een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist. Dat zijn wereldwijd elk jaar ruim 900.000 jonge kinderen, die te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. De ziekte maakt veel slachtoffers in onder andere Haïti, Ethiopië en Soedan. Voor deze stille ramp zamelen de 3FM dj’s in de week voor Kerst samen met het Nederlandse publiek geld in.

Longontsteking eist meer levens dan hiv, aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. De ziekte is daarmee wereldwijd één van de voornaamste doodsoorzaken bij kinderen van 5 jaar en jonger. En dat terwijl longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen is. De problemen zijn het grootst in de Hoorn van Afrika en Sub-Sahara Afrika, waar veel kinderen in armoede leven. Het gebrek aan kennis en de slechte toegang tot de juiste medische zorg in landen als Ethiopië, Soedan en Haïti maakt deze stille ramp zo groot.

De stille ramp
Kinderen van 5 jaar en jonger in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Ze hebben een lage weerstand door een te laag geboortegewicht, langdurige ondervoeding, chronische infectieziektes en gebrekkige hygiënische omstandigheden. Hierdoor zijn ze sneller vatbaar voor een longontsteking. Bij veel arme gezinnen gebeurt alles in één kleine ruimte: leven, slapen én koken. Wanneer binnenshuis wordt gekookt op houtskool of mest, heeft dit ongezonde rookvorming tot gevolg. In combinatie met slechte ventilatie kunnen vooral jonge, kwetsbare kinderen hierdoor schade aan de luchtwegen oplopen. Voorkomen is belangrijk. Als de ziekte toeslaat, is een snelle behandeling cruciaal. Dat is in arme plattelandsgebieden in Haïti, Ethiopië en Soedan niet altijd vanzelfsprekend. Ouders beschikken over onvoldoende kennis om hun kind te helpen en hebben slechte toegang tot de juiste medische zorg en levensreddende antibiotica. 

Het Rode Kruis helpt
Met een aantal doeltreffende oplossingen kan het Rode Kruis longontstekingen voorkomen en behandelen: onder meer door vaccinatiecampagnes te ondersteunen, de gezondheidszorg te verbeteren, te zorgen voor veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Verder leren ouders en gezondheidsmedewerkers hoe ze longontsteking kunnen voorkomen, op tijd herkennen en laten behandelen. Rode Kruis-vrijwilligers informeren ouders over het belang van borstvoeding, hygiëne en een rookvrij huis. Met behulp van 3FM Serious Request 2016 kan het Rode Kruis de overlevingskansen van vele jonge kinderen in ontwikkelingslanden zoals Haïti, Ethiopië en Soedan groter maken, zodat zij een eerlijke kans krijgen om op te groeien en zich te ontwikkelen. 

3FM Serious Request
Met 3FM Serious Request zet NPO 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis al dertien jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan Kerst sluiten drie jocks van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen radiostudio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. De dj’s zijn online te volgen en roepen zoveel mogelijk mensen op om in actie te komen voor een stille ramp. Het publiek vraagt tegen betaling platen aan, komt zelf in actie en zamelt geld in.

In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet NPO 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloten internationale radiostations uit onder meer België, Zweden, Zwitserland, Kenia en Korea zich bij de actie aan. In 2015 stond het Glazen Huis in Heerlen. De actie bracht uiteindelijk € 8.466.249 euro op om jongeren in oorlogs- en conflictgebieden een toekomst te geven. Dit jaar staat het Glazen Huis in Breda.

Laatste persberichten
Publieke omroep vernieuwt de vrijdag- en zaterdagavond
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)