LogoPers

3FM Serious Request beschermt 5 miljoen mensen tegen malaria

Het Rode Kruis deelt dit jaar meer dan 2.6 miljoen malarianetten uit in twaalf landen, dankzij de inzameling 3FM Serious Request 2009. Daarmee zijn bijna vijf miljoen mensen beschermd en geholpen.
16 november 2010

Het Rode Kruis presenteert de eerste fase van de verantwoording voor de inzameling van 3FM Serious Request 2009. In december vorig jaar voerden 3FM dj’s Giel, Gerard en Annemieke actie voor malariabestrijding. Een totaal geldbedrag van 7.113.447 euro werd hierbij opgehaald. Inmiddels besteedde het Rode Kruis 4,2 miljoen euro van dit bedrag aan malariapreventie. Op dinsdag 16 november maakt 3FM de namen bekend van de drie dj’s die vanaf 18 december vanuit het Glazen Huis in Eindhoven zes dagen lang aandacht gaan vragen en geld gaan inzamelen voor de stille slachtoffers van HIV/Aids in Afrika: kinderen. Aids nam hun ouders en daarmee hun toekomst weg en daar wil 3FM samen met het Rode Kruis iets aan doen met 3FM Serious Request.

Stop Malaria, Play the Music
Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. Voor het volledige ingezamelde bedrag van 3FM Serious Request 2009 doet het Rode Kruis binnen twee jaar complete verantwoording. Afspraak tussen de samenwerkende partijen is dat iedere ingezamelde euro wordt besteed aan de stille ramp die centraal staat. In 2009 was dit malariabestrijding. Omdat malariabestrijding een langlopend project is wordt de besteding in twee jaar georganiseerd.

In 2010 is met 4,2 miljoen euro het volgende bereikt:
- Malariabestrijdingprojecten in 12 landen werden gesteund: Burkina Faso, Sierra Leone, Indonesië, DR Congo, Kenia, Liberia, Malawi, Tanzania, Togo, Oeganda, Angola en Namibië.
- 652.000 netten werden door het Rode Kruis aangekocht en uitgedeeld.
- 1.979.162 netten werden namens andere partijen door Rode Kruis vrijwilligers gedistribueerd.
- Een totaal van 2.631.162 netten zijn hiermee aan mensen gedemonstreerd en gegeven.
- Een malarianet beschermt gemiddeld bijna twee personen. Circa 5 miljoen mensen zijn met de distributie van netten beschermd tegen malaria.
- Bijna 8.000 vrijwilligers van het Rode Kruis zijn specifiek getraind en ingezet voor voorlichting over malaria en demonstratie van het gebruik van de netten.

Het Rode Kruis verzorgt de verantwoording voor het volledig ingezamelde bedrag eind 2011.

3FM-dj Eric Corton zag de verwoestende gevolgen van malaria in Sierra Leone en maakte daar reportages over voor radio en televisie: “Het besef dat Judy Jalloh en haar drie kinderen zich nu, door het Rode Kruis en 3FM Serious Request, met muskietennetten kunnen beschermen tegen malaria maakt alles de moeite waard. Die bescherming is als je in de sloppen van Freetown woont enorm belangrijk. Daar heeft de malariamug anders vrij spel en kan je leven ernstig bedreigen."

3FM dj Paul Rabbering: “Het is geweldig dat we veel mensen kunnen helpen met de actie, maar ik denk vooral aan de 29-jarige Bobby, die ik vorig jaar in Indonesië ontmoette. Hij is elk jaar drie maanden ziek door malaria, terwijl hij als visser zelfstandig een inkomen voor z’n gezin moet genereren. Elk jaar is hij terug bij af. Zonder malaria kunnen mensen als Bobby blijven werken, iets opbouwen, sparen en een bedrijfje opzetten. We redden mensen zoals Bobby en we redden z’n droom. Dat raakt me”.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)