LogoPers

Afspraken publieke omroep over toegang externe partijen tot publieke bestel

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en een meerderheid van de omroeporganisaties hebben afspraken gemaakt over de manier waarop in de toekomst externe partijen direct programmavoorstellen kunnen indienen bij de NPO en hoe de redactionele verantwoordelijkheid van de omroepen daarbij kan worden geborgd.
29 februari 2016

Op grond van de nieuwe Mediawet die op dit moment in de Eerste Kamer ligt kunnen externe partijen direct programmavoorstellen indienen bij de NPO. De wet regelt echter niet de wijze waarop partijen van buiten zich kunnen wenden tot de NPO en hoe de redactionele eindverantwoordelijkheid van omroepen wordt gewaarborgd. De gemaakte afspraken geven duidelijkheid over de werkwijze die NPO en omroepen hanteren bij het bespreken van programmavoorstellen van externe partijen en de betrokkenheid van omroepen als co-producent. Ook zijn er afspraken gemaakt over de voorwaarden voor inhoudelijke beoordeling van programmavoorstellen van de omroepen door de NPO bij besluiten over plaatsing daarvan op de netten.

NPO-bestuurder Shula Rijxman: “Het is goed dat we met een meerderheid van de omroepen tot een uitwerking zijn gekomen van de mogelijkheid dat externe partijen rechtstreeks programma’s kunnen aandragen bij de NPO. Het is nu ook duidelijk hoe omroepen hun rol als volwaardig co-producent kunnen nemen en zo hun verantwoordelijkheid voor vorm en inhoud ten volle waar kunnen maken.”

De omroepen die niet hebben getekend zijn uitgenodigd om op een later moment alsnog aan te sluiten. In de tussentijd past de Raad van Bestuur, vanaf het moment dat de nieuwe wet in werking treedt, de uitgewerkte werkwijze toe op alle programmavoorstellen die bij de NPO worden aangedragen.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)