LogoPers

BVN verder met volledig Nederlandse NPO-programmering

BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen buiten Nederland en Vlaanderen, gaat vanaf 1 juli 2021 verder met een 100% Nederlandse NPO-programmering. Het samenwerkingsverband binnen BVN wordt de komende maanden afgebouwd vanwege een nieuwe digitale strategie van de Vlaamse minister van Media. BVN biedt vanaf genoemde datum het beste van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan alle Nederlandstaligen die buiten Nederland wonen of verblijven.
6 april 2021

De zender blijft overal ter wereld via internet beschikbaar en in een belangrijk deel via de satelliet. Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli 2021 het VRT-aanbod bekijken en beluisteren via VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. “Met respect voor de keuze van de Vlaamse minister van Media gaan beide partners op constructieve manier uit elkaar. We kijken terug op een zeer prettige samenwerking”, zegt Frans Klein, voorzitter van het BVN-bestuur.

Voor Nederlandstalige tv-kijkers wereldwijd biedt BVN vanaf komende zomer een volledig uit NPO-programma’s bestaand aanbod, niet alleen overal via internet, maar ook via satellietontvangst. De 113WA-Eutelsat-satelliet zorgt bijvoorbeeld voor ontvangst van BVN in de overzeese gebieden die tot het Nederlands Koninkrijk behoren, maar ook in Zuid- en Midden-Amerika en een groot deel van de Verenigde Staten. Daarnaast blijft BVN ook te ontvangen via de Astra 1-satelliet in heel Europa en het aangrenzende gebied in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. We verwijzen iedereen voor de precieze ontvangstregio’s naar deze website: https://www.bvn.tv/ontvangst/

Het einde van de samenwerking binnen BVN heeft helaas wel gevolgen voor een gedeelte van de huidige satellietdistributie. Klein: “De hoge kosten voor het uitzenden via de satelliet konden tot nu toe worden gedeeld met Vlaanderen, maar nu deze subsidie stopt, zijn we helaas genoodzaakt om te bezuinigen op enkele dure satellietcontracten.” Voor sommige kijkers naar BVN heeft dit al vanaf 1 mei gevolgen voor de satellietontvangst. (Zie het overzicht onderaan dit bericht). “We vinden het heel vervelend voor het deel van de kijkers dat via deze satellieten naar onze zender kijkt. Maar we hopen dat deze mensen alsnog BVN kunnen bekijken via het internet.”

De naam BVN blijft bestaan en verwijst vanaf 1 juli 2021 naar het ‘Beste Van NPO’. BVN wordt sinds 2015 wereldwijd via internet gratis aangeboden. Hiervoor hoeven dus geen abonnementskosten worden betaald. De BVN-livestream is te vinden via de website www.bvn.tv/bvnlive en via de gratis BVN-app (voor Android en iOS).

De volgende satellieten stoppen binnenkort definitief met doorgifte van BVN:

  • SES-5 (in midden en zuidelijk Afrika) per 1 mei 2021
  • AsiaSat 5 (in Azië) per 1 juli 2021
  • Optus D2 (in Oceanië) per 1 juli 2021
  • Galaxy 19 (in Canada, Verenigde Staten en Midden-Amerika) per 1 juli 2021
  • Multichoice/DStv (in zuidelijk Afrika) per 1 november 2021

Kijkers van BVN die meer willen weten over de veranderingen kunnen hier terecht. Informatie over de nieuwe opties van de VRT is in de loop van de maand mei hier te vinden.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)