LogoPers

Canon van de Nederlandse Kindertelevisie bekend

Nederland heeft vanaf vandaag een eigen Canon van de Kindertelevisie. De publieke omroep maakte vandaag bekend welke vijftig programma’s in zestig jaar kindertelevisie de meeste indruk maakten bij het publiek. Bijna zestigduizend kijkers hebben hiervoor online hun stem uitgebracht. Programma’s in de Canon zijn onder meer: Sesamstraat (NPS), Telekids (RTL4), Theo en Thea (VPRO), Stratemakersopzeeshow (VARA), Floris (NOS) en Dappere Dodo (KRO).
10 september 2009

De Canon krijgt bij de publieke omroep op verschillende manieren aandacht. Vrijdag 11 september bespreken Irene Moors, Winston Gerschtanowitz en
Hans van Willigenburg op Nederland 2 hun tv-herinneringen in De Kinder TV Jaren van… (MAX, 17.43 uur). Vanaf 10 september vertoont het themakanaal Z@ppelin 24 / Familie 24 dagelijks programma’s van de top 50 en op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur een blok nostalgische kindertelevisie. Op 11 september brengt SchoolTV Weekjournaal (Teleac) een uitzending over de Canon.

DVD en Media experience
Opvallende programma’s uit de Canon worden uitgebracht op zes DVD-boxen, met totaal 12 DVD’s en een totale speellengte van meer dan twintig uur. In de Media experience van Beeld en Geluid wordt een speciaal paviljoen gewijd aan 60 jaar Kindertelevisie.

Afscheid Cathy Spierenburg
De bekendmaking van de Canon van de Nederlandse Kindertelevisie vormt tevens het afscheid van Cathy Spierenburg, initiatiefnemer en voormalig netmanager van de jeugdnetten Z@PP en Z@ppelin en omroepvouw van het jaar 2002. Spierenburg: “Investeren in goede kindertelevisie is noodzakelijk en een plicht van elke omroep. Het is fantastisch om hierbij betrokken te zijn en te zien hoe kinderen goede programma’s, zowel van vroeger als nu waarderen.” Spierenburg is vanaf 1 september in dienst bij het NICAM en daarmee in opdracht van het ministerie verbonden aan het project Mediasmarties.

De Canon van de Nederlandse Kindertelevisie is een initiatief van het Instituut voor Beeld en Geluid, Tijdsbeeld Media, Teleac, Omroep Max en de Nederlandse Publieke Omroep.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)