LogoPers

Doel 3FM Serious Request 2015 bekend

DJ’s in Glazen Huis zetten zich in voor toekomst jongeren in oorlogsgebieden. Kans op toekomst voor 'The next generation'.
15 juni 2015

 

3FM Serious Request vraagt met editie 2015 aandacht voor de generatie van de toekomst in de grootste crisisgebieden ter wereld. Dit maakte 3FM dj Paul Rabbering zojuist bekend, live vanuit de 3FM studio op Pinkpop. NPO 3FM en het Rode Kruis zetten zich in voor jongeren die overleven onder de meest extreme omstandigheden in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen en de Centraal Afrikaanse Republiek. Zij verdienen toekomstperspectief. Deze jongeren kunnen straks hun wereld vormgeven, maar daarvoor is opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de dj’s in het Glazen Huis in Heerlen de week voor kerst geld in.
 
Miljoenen kinderen en jongeren kunnen door oorlog niet naar school of een opleiding volgen. In gebieden die geteisterd worden door conflicten kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet of niet regelmatig naar school of gebruik maken van een beroepsopleiding. In Syrië en Zuid-Soedan krijgen 6,2 miljoen kinderen en jongeren geen onderwijs. Onderwijsmaterialen zijn niet beschikbaar, er is geen geld voor scholing, scholen zijn verwoest. Kinderen moeten primair overleven of helpen mee het gezin van voedsel te voorzien.
 
“Jongeren zijn de stille slachtoffers van de oorlog”, zegt 3FM zendermanager Wilbert Mutsaers. “Een groot conflict berooft jongeren van scholing en toekomstperspectief. Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers, verbeteraars, innovators en denkers. Zo kunnen ze straks een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het land, maar ook voor zichzelf. 3FM gaat samen met het Rode Kruis alles doen om zoveel mogelijk van deze jongeren te helpen.” 
 
Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen extreem kwetsbaar op de korte en lange termijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn tijdens een oorlog allerminst zeker. Jongeren en kinderen raken gewond, invalide, ze sterven, moeten vluchten of raken gescheiden van familie. Het dagelijks leven is volledig ontwricht. Inkomen en basisvoorzieningen zijn niet voor handen. Ook ontbreekt het vaak aan infrastructuur; scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en gesloten.
 
Opleiding en begeleiding
Het Rode Kruis helpt door te ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling met lessen waarmee kinderen en jongeren vaardigheden leren die zij op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn lessen Engels, Arabisch en wiskunde of ICT lessen waarmee jongeren certificaten behalen die een CV extra waarde geven. Ook worden specifieke trainingen voor jongeren ingezet waarmee zij de entree op de arbeidsmarkt kunnen maken, werkervaring kunnen opdoen en een eigen inkomen kunnen verdienen. Voorbeelden zijn naaitrainingen, een opleiding tot kapper of elektricien, of een basisopleiding waarin wordt geleerd hoe een winkel op te starten of mobiele telefoons te repareren. Het Rode Kruis levert bovendien materialen zoals een naaimachines, visnetten, landbouwgereedschap en zaden, zodat de kinderen en hun gezin in hun eigen onderhoud kunnen gaan voorzien. Verder krijgen kinderen die naar school willen, maar daar geen geld voor hebben, lesmaterialen zoals pennen, potloden en schriften. Het Rode Kruis helpt bij traumabegeleiding, maar helpt ook bij micro-kredieten.
 
Aanvulling op noodhulp
In crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Maar ook wil het Rode Kruis jongeren zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst  geven. Juist daarvoor zamelen we met 3FM Serious Request 2015 geld in. Het Rode Kruis empowert jongeren door mogelijkheden te bieden, zoals opleidingen, vaktrainingen en een basis waarmee in levensonderhoud voorzien kan worden. Hierdoor kunnen jongeren zich ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van hun omgeving.
 
3FM Serious Request
Met 3FM Serious Request zet NPO 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.


In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloten internationale radiostations uit België, Zweden, Zwitserland, Kenia, Korea, Letland, Portugal, Oostenrijk zich bij de actie aan. In 2015 staat het Glazen Huis in Heerlen.
 
Voor meer informatie over 3FM Serious Request: www.3fm.nl en www.rodekruis.nl

 

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)