LogoPers

Groot taboe op depressie

7 op de 10 jongeren die zich depressief voelen, stellen dat er een groot taboe op rust om erover te praten. 54% zegt zich te schamen voor psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het EenVandaag jongerenpanel. 3446 jongeren tussen de 16 en 34 jaar hebben meegedaan aan het onderzoek.
7 april 2018

Met de #trueselfie-weken trekken de publieke jongerenplatforms NPO 3, NPO 3FM en NPO FunX gezamenlijk psychische problemen uit de taboesfeer. Vanaf maandag 9 april vertellen jongeren op tv, radio en online hun verhaal. Presentatoren en radio-dj’s als Jan Kooijman (KRO-NCRV), Sophie Hilbrand (BNNVARA), Domien Verschuuren (3FM), Sander Hoogendoorn (3FM) en Shay Kreuger (FunX) bundelen hun krachten. Samen maken ze alle vormen van psychische problemen bespreekbaar.

 

NPO 3

Van 9 april tot en met 16 mei geven jongeren zich bloot in nieuwe programma’s als de Depressie Kennistest (BNNVARA), CV der Mislukkingen (VPRO), Tweestrijd (EO) en #jesuisdepri (KRO-NCRV). De uitzendingen worden omlijst met Testimonials: korte zelfportretten van jongeren die openhartig hun ervaringen delen. Na afloop van de programma’s gaan jongeren op npo3.nl/trueselfie in aftertalks op met elkaar in gesprek over deze thematiek. Meer info: NPO3.nl/trueselfie

 

NPO 3FM

Van 9 tot en met 15 april stimuleert 3FM jongeren te praten over psychische issues in de breedste zin van het woord: sociale- en prestatiedruk, eenzaamheid, angsten, burn-out, worstelingen en depressie. Op radio en online delen 3FM-dj’s en andere luisteraars hun eigen ervaringen en maken zo het onderwerp bespreekbaar. 3FM-dj Wijnand Speelman vertelt openhartig over zijn eigen angststoornis en Sander Hoogendoorn gaat op zoek naar de rol die muziek speelt bij jongeren met emotionele pijn. Op social media worden luisteraars uitgedaagd hun ware zelf te laten zien, door hun verhaal, foto of video te delen met de hashtag #trueselfie. Van beginnende burn-out klachten tot heftige onderwerpen: het zijn problemen die misschien niet altijd even makkelijk zijn, maar wel belangrijk. NPO 3FM praat er over en biedt waar nodig hulp. Luisteraars zijn één klik verwijderd van professionele begeleiding, hulp en advies. Meer info: 3FM.nl/trueselfie

 

NPO FunX

In elke cultuur wordt anders gekeken naar psychische problemen. FunX-reporter Celine gaat de straat op en stelt jongeren de vraag: wat doe jij als je je down voelt? In de radio uitzending van zondag 15 april verschaft CritiX, hét discussieprogramma van FunX, duidelijkheid over het gebruik van antidepressiva, de gevolgen, de voor- en nadelen en de alternatieven. Dit naar aanleiding van de schokkende cijfers over het gebruik zo hoog onder allochtone vrouwen. Op FunX.nl zoomt FunX in woord en beeld in op het eerlijke verhaal, de ‘true selfie’. FunX-dj’s Morad en Shay onderzoeken door middel van virtual reality hoe het voelt om een psychose te krijgen, onder begeleiding van jongeren die zelf ooit een psychose hebben gehad. Meer info: FunX.nl/trueselfie.

 

Voor de #TrueSelfie-weken werkt de NPO samen met MIND Korrelatie. Het volledige onderzoek van EenVandaag is hier te vinden.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)