LogoPers

Henk Hagoort verlaat NPO

Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur, vertrekt per 1 september bij de NPO. Hij wordt dan bestuursvoorzitter van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Henk Hagoort heeft 24 jaar in verschillende functies binnen de publieke omroep gewerkt waarvan de laatste 8 jaar als bestuursvoorzitter van de NPO.
31 mei 2016

Hagoort begon zijn loopbaan ooit in het hoger onderwijs en zet zijn bestuurlijke carrière daar nu voort. ‘Zijn tweede en laatste termijn als bestuursvoorzitter bij de NPO loopt over 1,5 jaar af dus we begrijpen dat hij deze mooie kans niet voorbij laat gaan. Maar Hilversum zal deze verbindende bestuurder gaan missen,’ aldus Bruno Bruins, voorzitter raad van toezicht van de NPO.

Hagoort heeft in een turbulente periode van bezuinigingen en veranderend mediagedrag leiding gegeven aan de publieke omroep en zich met overtuiging ingezet voor een pluriforme publieke omroep van en voor alle Nederlanders. Samen met zijn collega-bestuurder Shula Rijxman heeft hij ingrijpende veranderingen doorgevoerd waaronder de introductie van het merk ‘NPO’.

De raad van toezicht van de NPO vindt het jammer dat Henk Hagoort de publieke omroep verlaat. ‘Henk Hagoort heeft zich van redacteur tot bestuursvoorzitter al die jaren met passie ingezet voor een publieke omroep die kijkers en luisteraars verrijkt en de samenleving verbindt’ laat Bruno Bruins weten. ‘Daar zijn wij hem enorm dankbaar voor’.

De raad van toezicht heeft besloten om Shula Rijxman per 1 september te benoemen als waarnemend voorzitter: ‘Shula Rijxman kent de NPO als geen ander en voor ons is continuïteit in een mediawereld die snel verandert van groot belang. Samen met Shula Rijxman zullen we invulling geven aan een nieuw samengestelde raad van bestuur’.

Shula Rijxman was de afgelopen 4 jaar bestuurder van de NPO en pakt deze uitdaging graag op. 'We zitten niet stil en gaan gewoon door om de NPO te laten doorgroeien als een modern mediabedrijf waarbij het Nederlandse publiek, de programmamakers in Hilversum en onze eigen mensen trots zijn op alle mooie programma’s die de Nederlandse Publieke Omroep dagelijks brengt.'

Lees onder de foto verder voor het interview met Henk Hagoort en Shula Rijxman.

Interview NPO-voorzitter Henk Hagoort: ‘ik vertrek’

Henk Hagoort hoeft niet lang na te denken over de vraag wat zijn grote liefde is. “Mijn grote liefde is de publieke zaak.” Bijna een kwart eeuw was Hagoort met hart en ziel betrokken bij de publieke omroep, eerst bij de EO, en later bij de NPO als bestuursvoorzitter. Maar vanaf 1 september dient Henk Hagoort de publieke zaak elders. Hij verlaat de NPO en wordt bestuurder bij Hogeschool Windesheim in Zwolle.

“Mijn tweede en laatste termijn als voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO zou begin 2018 aflopen en ik was dus voorzichtig aan het nadenken wat ik hierna zou kunnen doen. Met een voorkeur voor mijn eerste liefde: het hoger onderwijs. Toen Windesheim langs kwam heb ik niet getwijfeld. De timing past dan niet helemaal, maar dat heb je niet zelf in de hand. Maar kort en goed: ik vertrek.”

Hagoort komt uit een onderwijsgezin. Hij wilde ooit professor worden. Hij gaf ook les in het hoger onderwijs. In zijn nevenfuncties nu zat ook al veel onderwijs. En er is een rode draad. Onderwijs is er voor iedereen, en de Nederlandse Publieke Omroep is er ook voor iedereen, vindt Hagoort. De publieke zaak, dus.

Voor Hagoort was de afgelopen jaren dan ook het grootste vraagstuk hoe we echt aansluiting houden bij alle Nederlanders. “We moeten relevant zijn voor alle Nederlanders, dat is de uitdaging en de opdracht, het publiek eist ook meer, verlangt meer service en wij moeten onze publieksgerichtheid verder versterken.”

Henk Hagoort vertrekt. Shula Rijxman blijft. Zij wordt na het vertrek van Henk Hagoort waarnemend voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Zij brengt inmiddels 4,5 jaar ervaring mee als NPO-bestuurder. Zij is helder in wat ze wil. “De NPO laten doorgroeien als een modern mediabedrijf waarbij het Nederlandse publiek, de programmamakers in Hilversum en onze eigen mensen trots zijn op alle mooie programma’s die de Nederlandse Publieke Omroep dagelijks brengt.”

En daarvoor denkt zij in en werkt ze met 3 m’en: makers, merk en marketing. En waarbij de omroepen direct in contact met het publiek staan: niet alleen als beschouwer maar ook als vertrouwde bron en als partner waarmee samen content wordt ontwikkeld.

Rijxman vindt het heel jammer dat Hagoort vertrekt, maar begrijpt zijn stap. Beide bestuurders vormen een hecht team, kunnen prima en heel ruim door één deur. Ze hebben verschillende karakters. Maar botsen en knallen deed het zelden. Rijxman en Hagoort zaten op één lijn over missie en morgen, om nog maar even 2 m’en te gebruiken. Shula Rijxman: “Humor verbindt ons, en moraal. Je doet niet zomaar iets. Dat moet netjes, verantwoording afleggen, je kompas volgen, zuiver handelen, en je moet een drive hebben. Henk en ik kunnen het heel goed samen vinden, maar we staan niet kritiekloos tegenover elkaar.”

Hagoort is helder in wat hij achterlaat: “een omroep in transitie, iets dat niet af is. We hebben stappen gezet om beter aansluiting te vinden bij een wereld die heel snel verandert. Dat proces gaat ook zonder mij door. Gelukkig maar.”

En wat gaat Henk Hagoort missen?

“Ik ben nog niet weg, maar wat ik zeker zal gaan missen is dat wat er ook gebeurt in de wereld, het komt hier langs en je hebt ermee te maken. De dynamiek is groot.”

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)