LogoPers

Het kost je bijna een arm, maar dan heb je ook wat

Wat een dag gisteren in Hilversum. Bijna 10.000 kinderen maakten Studio21 op het Mediapark onveilig. De reden van hun komst: de grote finale van het Haai-Alarm van Zapp Your Planet. Het was alweer de zesde keer dat wij samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) in actie kwamen voor het milieu en een bedreigde diersoort. Na de plastic soep, de orang oetan en de olifant was het dit jaar de beurt aan de haai. De afgelopen maanden waren duizenden kinderen dag en nacht in touw om geld in te zamelen voor het plan van het WNF om deze miljoenen jaren oude wezens te redden. De nood is hoog. Elke seconde worden drie haaien gedood. Meestal vanwege de vinnen die in China in de soep gaan. Het zwaargewonde dier wordt daarna zonder pardon in zee gegooid. Mijn maag draait ervan om als ik daaraan denk.
14 mei 2017

Aangespoord door de onvermoeibare ambassadeur van het dierenrijk, Freek Vonk, haalden kinderen de afgelopen twee maanden door heel Nederland maar liefst 621.780 euro op. Ongelooflijk, het hoogste bedrag ooit in de geschiedenis van Zapp Your Planet. Het kostte Freek bijna zijn arm (en zijn leven!), maar het resultaat mag er zijn. En gisteren vierden we dat met elkaar. Met een programma vol lol en vermaak, maar het ging wel om iets serieus.

Ik vind het echt gaaf om te zien hoe kinderen zich inzetten om de wereld een stukje beter te maken. Daar kunnen heel wat volwassenen nog van leren. Er werd gecollecteerd op de voetbalclub, op de vrijmarkt of op school. Weinig ouders van jonge kinderen zullen dit gemist hebben. Mijn kinderen zijn al wat ouder, maar ook bij mij thuis belde afgelopen week een groepje aan met het verzoek wat geld te doneren. Ik zal niet verklappen hoeveel ik ze heb gegeven, maar ik voelde gisteren op het Mediapark wel de behoefte om nog een extra donatie te doen. Dus ook qua gulheid kun je nog van de kleintjes leren.

Zo’n actie als Zapp Your Planet laat wat mij betreft mooi zien hoe waardevol de publieke omroep kan zijn. Relevant, maatschappelijk betrokken, en veel meer dan een maker van tv of radio alleen. Want het is leuk hoor, goede waarderingscijfers voor je programma’s, of een heel hoog bereik. Maar als je ziet dat in heel het land mensen samen optrekken om iets goeds te doen voor onze wereld, dan maakt dat mij toch wel heel trots.

Wat gaat er met de opbrengst gebeuren? NPO Zapp-presentatrice Rachel Rosier vertrekt binnenkort met de Utrechtse Simeon (10) en Stella (10) voor een expeditie naar het eiland Fiji in de Stille Oceaan (ik word jaloers) om dat ter plekke te bekijken. Je ziet het in de herfstvakantie bij NPO Zapp op 3. Kijken dus.

 

Fotocredits: NPO3/Patrick van Emst

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)