LogoPers

In het buitenland NPO kijken kan, maar niet altijd

De programma’s op NPO Uitzending Gemist kunnen in het buitenland bekeken worden, tenzij rechthebbenden dat niet toestaan. Van de 70 programma’s die iedere dag online worden geplaatst, worden er gemiddeld zo’n vijf geblokkeerd voor het buitenland door het zogenaamde ‘geoblocking’.
6 mei 2015

Geoblocking

Geoblocking is een systeem waarbij er wordt gecontroleerd vanaf welk IP-adres een gebruiker de website bezoekt. Elke computer heeft een uniek IP-adres en het is bekend welke IP-adressen binnen Nederland beschikbaar zijn. In sommige gevallen worden bepaalde beelden afgeschermd, zodat de afleveringen grotendeels wel nog in het buitenland teruggekeken kunnen worden.

Uitzendrechten

In het geval van geoblocking heeft de NPO alleen de uitzendrechten voor Nederland en niet de wereldwijde rechten. De kosten voor wereldwijde rechten zijn vaak hoog. Hierdoor is aangekocht materiaal, met name kinderprogrammering en buitenlandse series, vaak afgeschermd.

Nederlanders in het buitenland

Voor Nederlanders in het buitenland is er speciaal het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) in het leven geroepen. Hierop is een breed aanbod te vinden van nieuws, informatie, amusement, sport en kinderprogramma’s. De programma’s zijn zo actueel mogelijk. Ook NPO Politiek en NPO Nieuws kunnen altijd over de hele wereld worden bekeken.

Gerelateerde artikelen:

NOS.nl:http://nos.nl/artikel/2034110-hoog-tijd-dat-ook-internetgrenzen-in-europa-verdwijnen.html

Europees Parlement Nieuws:http://www.europarl.europa.eu/news/nl/news-room/content/20150505STO50327/html/Van-geoblocking-tot-cloudcomputing-gids-voor-het-digitale-tijdperk

Het rapport:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4919_en.htm

Reactie van The European Broadcasting Union:http://www3.ebu.ch/contents/news/2015/05/the-ebu-welcomes-the-european-co.html

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)