LogoPers

Jaap Kooij nieuwe bestuurder NPO

Jaap Kooij (51) is benoemd tot nieuwe bestuurder van de NPO. Vanaf 1 juni versterkt hij de raad van bestuur en wordt hij verantwoordelijk voor de portefeuille financiën en bedrijfsvoering. Jaap Kooij is momenteel werkzaam als directeur-bestuurder bij de EO.
1 maart 2017

‘Gezien de kennis, ervaring en achtergrond is Jaap Kooij een bestuurder die uitstekend past in de veranderende omgeving waarin de NPO opereert. De NPO is sinds de invoering van de nieuwe Mediawet ook verantwoordelijk voor de doelmatige inzet van financiën bij de publieke omroepen. Met zijn ruime ervaring bij en specifieke financiële kennis van de publieke omroep is hij in staat om deze functie zeer goed in te vullen. Als medebestuurder in het STER-bestuur en het CoBO-bestuur laat hij tegelijkertijd zien de belangen van de publieke omroep in zijn geheel goed voor ogen te hebben,’ aldus Bruno Bruins, voorzitter raad van toezicht van de NPO.

Jaap Kooij (1965) is sinds 2006 werkzaam bij de EO. In 2008 werd hij benoemd in de raad van bestuur van deze omroep. ‘En nu ga ik naar de NPO. Dat voelt goed, want ik hecht een groot belang aan ons pluriforme publieke omroepbestel. Daar heb ik me binnen de EO ook altijd sterk voor gemaakt. Na tien jaar bij de EO is het een mooi moment om over te stappen, hoewel het ook lastig is om deze waardevolle omroep en alle gedreven collega’s daar achter te laten. Ik zie ernaar uit om in deze cruciale periode aan de slag te gaan bij de NPO. De publieke omroep moet zich snel aanpassen aan gewijzigde marktomstandigheden en veranderend mediagedrag. Ook heeft de NPO een zwaardere positie gekregen vanwege de nieuwe Mediawet. Ik stel me graag in dienst van een sterke publieke omroep.’

NPO-voorzitter Shula Rijxman is blij met de overstap van collega-bestuurder Jaap Kooij naar de NPO. ‘Ik ken Jaap als een zeer aimabele persoon en als omroepbestuurder weet hij als geen ander voor welke stevige en mooie klus we staan. Ik zie uit naar onze samenwerking om samen te bouwen aan een sterke, relevante en brede publieke omroep. Waarbij de productie van ijzersterke programma’s, een scherpe programmering, meer publieksbetrokkenheid en nauwe samenwerking met omroepen, programmakers en producenten centraal staan.’

De raad van bestuur van de NPO zal verder worden uitgebreid met een derde bestuurder met de portefeuille media. De procedure hiervoor is nog niet afgerond.

 

Introductie: Jaap Kooij

Welkom Jaap bij de NPO! Na tien jaar EO. Waarom deze overstap?

Het kwam op mijn pad, ik werd hiervoor benaderd en ben er toen actief over gaan nadenken. Na tien jaar bij de EO is het een mooi moment om over te stappen, hoewel het ook lastig is om deze waardevolle omroep en alle gedreven collega’s daar achter te laten. Ik hecht een groot belang aan ons pluriforme publieke omroepbestel. Daar heb ik me binnen de EO ook altijd sterk voor gemaakt.

Ik zie ernaar uit om in deze cruciale periode aan de slag te gaan bij de NPO.

De publieke omroep moet zich snel aanpassen aan gewijzigde marktomstandigheden en veranderend mediagedrag. Ook heeft de NPO een zwaardere positie gekregen vanwege de nieuwe Mediawet. Ik stel me graag in dienst van een sterke publieke omroep.’

Wat is voor jou de drive om bij de publieke omroep te blijven werken?

Mijn voornaamste drijfveer is bijdragen aan die pluriformiteit van ons bestel. De publieke omroep is een unieke plaats waar onafhankelijk van commercie en politieke voorkeur programma’s gemaakt kunnen worden. Ik vind het belangrijk dat we de vele geluiden in onze samenleving een podium blijven geven, ook als het niet mijn geluid is. De publieke omroep is een krachtig instrument van onze democratie. Het is heel waardevol om daaraan te mogen werken.

NPO is toch anders dan de EO. Wat gaat het grote verschil zijn denk je?

Bij de EO ben ik bezig met programmatische keuzes binnen de kaders van de NPO en de Mediawet en bij de NPO kan ik actief die kaders mede bepalen.

Ook de stakeholders zijn anders: bij de EO spelen de ledenbelangen een grote rol, terwijl het bij de NPO belangrijk is om goed samen te werken met het ministerie van OCW, de voorkeuren van het publiek te volgen en de afspraken die we met Den Haag maken goed door te vertalen naar de kaders in Hilversum. Het is bij de NPO dus echt een andere positie, meer op abstract niveau.

Wat breng je vanuit de EO mee naar de NPO?

De kennis en ervaring hoe het publieke bestel functioneert, de omroep-praktijk en hoe de Hilversumse regels zijn. En daarnaast een breed relatienetwerk en liefde voor de creatieve makers en het creatieve product.Hoe ben je in Hilversum terecht gekomen?

Als lid van de ledenraad EO, kende ik een klein stukje van de boeiende mediawereld. Die sprak mij aan en toen Henk Hagoort, toenmalig directeur EO mij in 2006 om advies vroeg, ging ik daar graag op in.

Wat heb je met radio en tv?

Ik ben een fervent volger van nieuws en opiniërende programma’s, dat doe ik zowel via social media, nos en dag6 app, radio en TV. Ook verdiepende programma’s spreken mij aan van Ik mis je tot 2Doc. Naast al het nieuws en opinie, volg ik graag de prachtige NPO-series zoals A’dam - E.V.A., de telefilms, Riphagen, Als de dijken breken, De zaak Menten en nu KLEM. Ik ben enthousiast dat we als klein land zoveel moois maken. Ook de aankopen van bijvoorbeeld natuurseries van de BBC kijk ik graag.

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)