LogoPers

Jeugdserie GIPS en Flikken Maastricht met audiodescriptie te zien

In december zijn er twee programma’s bij NPO te zien die voorzien zijn van audiodescriptie: jeugdserie GIPS (AVROTROS), vanaf 6 december op NPO Zapp, en de nieuwe reeks van Flikken Maastricht (AVROTROS), vanaf 7 december op NPO 1. Beide series zijn daardoor ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk.   
27 november 2018

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Dat zijn bijvoorbeeld de personages, gezichtsuitdrukkingen, locaties en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze beschrijving kunnen blinden en slechtzienden het verhaal goed volgen.
 

GIPS (AVROTROS) is een hedendaagse feelgood serie, geïnspireerd op de gelijknamige bestseller van Anna Woltz. Hoofdpersoon is het 13-jarige meisje Fitz, dat heel boos is omdat haar ouders uit elkaar gaan. Het wordt volgens haar de stomste kerst ooit en ze gelooft ook helemaal niet meer in de liefde. Als haar zusje Bente (10) door een ongeluk haar vingertopje verliest, belandt het hele gezin in het ziekenhuis. Daar ontmoet Fitz nieuwe vrienden, wordt verliefd en gaat uiteindelijk anders naar haar eigen leven kijken. GIPS wordt van donderdag 6 tot en met 24 december uitgezonden om 18.00 uur op NPO Zapp.
 

Op vrijdag 7 december start om 20.25 uur op NPO 1 de dertiende reeks van politieserie Flikken Maastricht (AVROTROS), met Victor Reinier en Angela Schijf in de hoofdrol.
 

Audiodescriptie bij NPO 
NPO verzorgt per jaar een aantal programma’s met audiodescriptie. Eerder dit jaar werden al seizoen 12 van Flikken Maastricht (AVROTROS) en de tweede serie van KLEM (BNNVARA) met deze service uitgezonden. Daarnaast worden sinds 2016 alle Telefilms op NPO 3 (tegenwoordig Nieuwe Nederlandse Films geheten) en Teledocs met audiodescriptie aangeboden.
 

Earcatch
Bij het begin van elke aflevering komt een logo in beeld met een herkenbaar geluid, dat aangeeft dat het programma audiodescriptie heeft. Via de gratis app Earcatch zijn de beschrijvingen synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren. De audiodescriptie wordt via de hoofdtelefoon van de gebruiker apart aangeboden. Meer informatie over de app is te vinden op de website van Earcatch (earcatch.nl).

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)