LogoPers

Kijk waar en wanneer je maar wil met NPO Start

Uitzending Gemist – wie is er niet groot mee geworden? Toen we vijftien jaar geleden met onze gemist dienst begonnen, waren we één van de eersten in Europa. Het werd en bleef een doorslaand succes met een wekelijks bereik van gemiddeld 1,4 miljoen unieke bezoekers. Het staat dan ook in de absolute top van best bezochte Nederlandse mediasites. En vandaag is de nieuwe en verbeterde versie van deze populaire website live gegaan.
4 juli 2017

Vriendelijker in het gebruik, makkelijker doorzoekbaar en deelbaar. Je kan er inmiddels veel meer mee dan alleen terugkijken. Naadloos doorkijken op al je apparaten en playlists maken, je krijgt - als je dat wilt -aanbevelingen die passen bij jouw kijkgedrag of persoonlijke voorkeuren. Een team van NPO Start zit er 24/7 bovenop en houdt je op de hoogte van de meest populaire, verrassende en spraakmakende programma’s. Zodat je er de volgende dag over kan meepraten. Kortom, wat je van een on demand dienst tegenwoordig verwachten mag. En de aanbevelingen die je krijgt zijn niet bedoeld om je iets te verkopen, of om je verder te bevestigen in je smaak. Ze zijn bedoeld om je beter van dienst te zijn. Om je ook iets nieuws te laten ontdekken, en je ook de andere kant van het verhaal te laten horen. Precies zoals je van de publieke omroep mag verwachten.

Maar er is ook een groep kijkers die meer wil. Namelijk meer afleveringen en seizoenen, in een betere kwaliteit en zonder reclame. Ook hen willen we bedienen. Daarom introduceren we een nieuwe extra service: NPO Start Plus. Hier vragen we een kleine vergoeding voor. Niet omdat we daar aan willen gaan verdienen, maar om daarmee de extra rechten die ervoor nodig zijn en een betere beeldkwaliteit te kunnen financieren. Rechthebbenden kunnen zo weer investeren in nieuwe ideeën en talenten voor de publieke omroep. Dat is een goede zaak. Als grootste culturele podium van ons land willen we zo veel mogelijk investeren in jonge makers, in aanstormend creatief talent. We hebben als publieke omroep daarin een naam hoog te houden.

We hebben lang gewerkt aan deze doorstart van ‘Uitzending Gemist’. Ik ben blij dat de dienst NPO Start Plus naast NLZiet ook via het nieuwe platform bereikt kan worden. Iets wat niet vanzelfsprekend ging. De aanvraag om dit te mogen doen gaat terug tot 2015. Het doorlopen van deze tijdrovende procedure staat haaks op de ook door de politiek onderschreven noodzaak om in de online wereld als publieke omroep volgende stappen te kunnen maken. Het is goed om voor deze omslachtige procedure nog eens aandacht te vragen op het moment dat verdere verzwaring ervan op komst is. Want de wereld om ons heen staat niet stil. Als Nederlandse publieke Omroep moeten we in staat zijn slagvaardig en doeltreffend een Nederlands antwoord aan ons publiek te bieden op internationale mediareuzen met buitenlands product. NPO Start Plus komt dus bovenop het huidige aanbod van NPO Start.

Persoonlijk verheug ik me er bijvoorbeeld op om het hele eerste seizoen van VARA’s KLEM terug te kijken voordat de nieuwe van start gaat. De paar afleveringen die ik heb gezien smaken naar meer. Jacob Derwig en Barry Atsma spelen de sterren van de hemel en het ziet er allemaal ongelooflijk strak uit.Ik ben blij dat we onze service aan het publiek flink verbeteren. En trots, dat we onze on demand dienst blijven vernieuwen en bij de tijd houden, ondanks deze roerige tijd met veel nieuwe spelers op de markt. En dit is geen eindstation, we zullen NPO Start ook na vandaag blijven vernieuwen. De NPO blijft innoveren en meebewegen met de samenleving. Onze ambitie is groot om technologisch en inhoudelijk in de voorhoede mee te blijven spelen. Er liggen nog heel veel grote wensen zoals premières, previews, downloadable content. Alleen al daarom is onze vraag vorig jaar om extra investeringen meer dan gerechtvaardigd.

We zijn ook benieuwd wat de kijker van NPO Start vindt en staan open voor opmerkingen en aanbevelingen. Dat kan op onze help-pagina. In de eerste periode zal niet alles geheel vlekkeloos verlopen, zo gaat dat nou eenmaal bij dit soort lanceringen, maar ik garandeer je; we gaan er keihard aan werken om je steeds beter te bedienen via NPO Start. Zodat jij steeds makkelijker kan kijken waar en wanneer je maar wil.

Shula Rijxman
Voorzitter raad van bestuur

Laatste persberichten
Podcast Componeren of Verzuipen: hoe topwetenschappers en een componist met muziek de wereld gaan redden
NPO Radio 1 brengt de Europese verkiezingen dichtbij huis
NPO Radio 5 viert verjaardag Boudewijn de Groot: een wonderkind van 80
Broederliefde, DYSTINCT en Siggy & D1ns maken line-up FunX Music Awards compleet
Nieuwe zenderstemmen voor NPO 1 en NPO 3
Genomineerden FunX Music Awards bekend: Jonna Fraser grootste kanshebber
Deel deze pagina
NPO Logo
Omroepen
AVROTROS
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)